Galerie(8)

Pasivní dům s šindelovou fasádou, kterému dominuje dřevo

Dům s fasádou z modřínových šindelů stojí v Dobříši v chatové kolonii nedaleko obory. Jeho habitus je poměrně nezvyklý, nicméně do lokality s rozličnými malými domky, které jejich majitelé stavěli podle svých představ a schopností, zapadá přirozeně až harmonicky. Okolní stavby a též místní regulativy ovlivnily i velikost objektu.

„Námi navržený dům je také trochu tvarovou hříčkou motivovanou přáním jeho budoucích obyvatel mít „měkký“ dům, který „nebude krabicí“ a bude postavený z přírodních materiálů,“ vysvětlují autoři návrhu, architekti ze studia Mimosa architekti

Modřínové mimikry

Dispozice pozemku umožnila jeho efektivní využití – v severní části je umístěna stavba tak, aby jižní zůstala pro zahradu. Do ní se pak otevírá dům svými obytnými místnostmi, v jeho severním traktu se nachází technické a hygienické zázemí. V přízemí tvar domu zdůrazňuje vstup a otevření do zahradní terasy, která v teplých dnech opticky rozšiřuje obývací pokoj o venkovní plochu.

 

Z hlediska konstrukce jde o pasivní dům z panelů z masivního dřeva. | Zdroj: BoysPlayNice

Z hlediska konstrukce jde o pasivní dům z panelů z masivního dřeva. Tepelně-izolační vrstvou je dřevovláknitá izolace, fasádní krytí tvoří modřínové štípané šindele. Díky nim působí dům drobnějším dojmem a současně přirozeněji komunikuje s okolím a lesem za zády. Obklad také snáze kopíruje oblý tvar stavby. 

Uvnitř dřevo, šindele i hliněná omítka

Interiér nijak neskrývá, ale naopak s výhodou přiznává konstrukční jádro domu – zmíněné masivní dřevěné panely stěn a stropů. Na některých stěnách jsou opět použity šindele, které jako by spojovaly exteriér s interiérem, jinde je hliněná omítka, jejíž předností je kromě dobrých tepelněizolačních vlastností také výborná práce s vlhkostí. Podlahy v celém domě jsou kaučukové. Objekt je vytápěn tepelným čerpadlem vzduch–voda, pasivního standardu je dosaženo osazením rekuperace.

Obklad snáze kopíruje oblý tvar stavby.
| Zdroj: BoysPlayNice
Základní údaje:
Autor návrhu: Mimosa architekti
Umístění projektu: Dobříš
Země projektu : Česká republika
Rok dokončení: 2016
Užitná plocha: 171 m2
Spolupráce: architekt – Ing. arch. Růžena Šenoldová

Fotografie: BoysPlayNice
Text: Daniela Bartošová