Jsme pozadu. Český očkovací plán už měl být hotový, Německo ho má, připomíná farmaceut Dvořáček

4. prosinec 2020

Zatímco sousední Německo se na plošnou aplikaci vakcíny proti onemocnění covid-19 pečlivě chystá, Česká republika zatím připravená není. Pokud zůstaneme pozadu, může dojít k narušení dodavatelského řetězce a české firmy mohou mít významný problém s konkurenceschopností, obává se Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního a farmaceutického průmyslu.

„Naše ekonomiky jsou úzce provázané, nemůžeme postupovat příliš pomaleji nebo jinak než okolní státy,“ upozorňuje a připomíná, že zmíněné Německo chce mít do léta proočkováno kolem 70 procent populace.

Čtěte také

Plány našeho západního souseda zahrnují i spolupráci s podniky nebo lékaře konzultanty v očkovacích centrech. Česko zatím spíš přešlapuje na místě a strategii vakcinace ještě nepředložilo. „V ideálním případě jsme už očkovací plán měli mít,“ komentuje to Dvořáček.

Ochota nechat se očkovat je mezi Čechy stále poměrně nízká, poukazuje na výsledky průzkumů sociolog a ředitel agentury STEM/MARK Jan Tuček. „Od října se to pohybuje mezi 30 a 40 procenty. Skutečně rozhodnutých lidí je ale jen 10 až 12 procent.“

Babiš váhá

Anketa webu iRozhlas ukazuje, že čtenáři tohoto zpravodajského serveru jsou možnosti dát se očkovat nakloněni podstatně více. Rozhodných odpůrců vakcíny, kteří se do online ankety zapojili, je jen kolem 12 procent.

Čtěte také

Redaktorka Anna Macků připomíná, že iRozhlas se stejnou otázkou oslovil i členy vlády, z nichž většina ministrů se proti koronaviru očkovat nechá. Váhá zatím premiér Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec (oba ANO), kteří by se nejdřív chtěli poradit se svými lékaři.

Sociolog Jan Tuček má za to, že obecně nízká ochota nechat se očkovat pramení z množství dezinformací, které zaznívají na sociálních sítích i v médiích. „Na druhé straně ale neprobíhá žádná masivnější komunikační kampaň, která by očkování propagovala.“

Jakmile bude taková kampaň spuštěna – věří Tuček –, bude se měnit i postoj lidí k vakcíně.

Covid pass

Zvlášť pro mladé lidi by mohl být motivací jakýsi covid pass. Ten by fungoval jako potvrzení o očkování a usnadnil by cestování za hranice. Variantu pozitivní motivace namísto nařizování, sankcí a povinností vnímá kladně Hana Cabrnochová, místopředsedkyně České vakcinologické společnosti.

Čtěte také

„Pokud bude o očkování málo zájemců, tak efekt bude snížen. Tím, že nedosáhneme tak velké proočkovanosti, nedocílíme určité kolektivní obrany,“ vysvětluje své obavy.

Dodává ale, že i bez kolektivní imunity zůstává benefitem pro každého očkovaného to, že chrání alespoň sám sebe. První Češi by se k vakcíně mohli dostat v druhé polovině ledna, uzavírá osobním tipem Jakub Dvořáček.

Hosty byli:
Hana Cabrnochová, místopředsedkyně České vakcinologické společnosti
Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního a farmaceutického průmyslu
Jan Tuček, ředitel výzkumné agentury STEM/MARK

Co brání schválení vakcín v Evropské unii? Budou si moci lidé vybrat, jakou vakcínou se nechají očkovat? Odpoví Speciál Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související