Legendární auta Jamese Bonda

04.12.2020

Na jaře příštího roku by se fanoušci Jamese Bonda měli dočkat premiéry již 25. oficiální bondovky s názvem Není čas zemřít. Film měl původně vstoupit do kin zhruba o rok dříve, kvůli koronavirové pandemii byla ale premiéra filmu odložena. A protože k nejslavnějšímu britskému tajnému agentovi patří nejen krásná Bond girl, ale také pořádné auto, pojďme si některá z nich připomenout.

Nejslavnější auta, která řídil Sean Connery

Za nejlepšího představitele Jamese Bonda je často označován legendární skotský herec Sean Connery, který letos na konci října ve věku devadesáti let zemřel. Roli agenta 007 ztvárnil celkem v 6 oficiálních bondovkách, počínaje úplně prvním dílem z roku 1962.

Vůbec prvním autem, do kterého James Bond usedl, byl skromný, bleděmodrý kabriolet Sunbeam Alpine. Tento ryze britský vůz si zahrál ve filmu Dr. No z roku 1962. V následujícím dílu Srdečné pozdravy z Ruska z roku 1963 přesedl tajný agent ze sporťáku do luxusního Bentley Mark IV.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Aston Martin DB5

Teprve třetí bondovka Goldfinger (1964) dala vzniknout ikonickému spojení Jamese Bonda s britskou automobilkou Aston Martin. Bondův DB5 měl vedle elegantní karoserie také řadu užitečných funkcí – otočnou poznávací značku, kulomet, radar, prorážeč pneumatik nepřátel nebo katapultovací sedadlo spolujezdce. Vůz to byl natolik výjimečný, že Bonda provázel nejen hned v následujícím dílu, ale objevil se celkem v 7 bondovkách (včetně těch nejnovějších).

Legendární auta Jamese Bonda

Toyota 2000 GT

Za volant této rychlé Toyoty, která je dnes raritou, usedl agent 007 během své japonské mise ve filmu Žiješ jenom dvakrát (1967). Inženýři Toyoty ovšem museli pro urostlého Seana Conneryho udělat z maličkého japonského kupé kabriolet, protože do původního kupé se zkrátka nevešel. Pro účely natáčení tak vznikly jediné dva kabriolety Toyoty 2000 GT.

Toyota 2000 GT

Ford Mustang Mach 1

Film Diamanty jsou věčné z roku 1971 je poslední oficiální bondovkou se Seanem Connerym v hlavní roli. Agent 007 se v ní proháněl v americkém Fordu Mustangu Mach 1, který exceloval při známé honičce v Las Vegas. Honička má však jednu zvláštnost – Bond při ní projel úzkou uličkou po dvou kolech (pravých), na druhé straně však vyjel po kolech levých. Obě scény byly totiž natáčeny odděleně, jinými filmovými štáby.

Ford Mustang Mach 1

Další slavné vozy Jamese Bonda

Lotus Esprit S1

Ve výčtu nejzajímavějších aut Jamese Bonda nelze opomenout tento britský supersport, který provázel Bonda ve filmu Špion, který mě miloval (1977). Tajného agenta si ve filmu zahrál Roger Moore. Jelikož se film odehrává v podmořském prostředí, byl Bondův Esprit náležitě vybaven – harpunou, neprůstřelnými okny, minometem a hlavně schopností proměnit se v ponorku.

Lotus Esprit S1

BMW Z8

James Bond se proháněl také ve vozech značky BMW. Vzácný roadster BMW Z8 mu patřil ve filmu Jeden svět nestačí (1999), kde postavu tajného agenta ztvárnil Pierce Brosnan. Stříbrný sporťák uměl střílet rakety a dal se ovládat dálkově mobilním telefonem, ve filmu se ale nestačil moc předvést. Skončil totiž rozříznutý na dvě půlky.

BMW Z8

Aston Martin Vanquish

Ve filmu Dnes neumírej (2002) se Pierce Brosnan v roli Jamese Bonda proháněl ve vozu Aston Martin Vanquish, kterému se přezdívalo Vanish (vanish = zmizet). Měl totiž výjimečnou schopnost – uměl být neviditelný. Nechyběla mu ani další “standardní” výbava – kulomety, rakety, vystřelovací sedadlo nebo pneumatiky s výsuvnými hřeby pro jízdu po ledu.

Aston Martin Vanquish

Zdroje obrázků:

  • Aston Martin DB5: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/, autor DeFacto
  • Toyota 2000 GT: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/, autor Gnsin
  • Ford Mustang Mach 1: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/, autor Morio
  • Lotus Esprit S1: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/, autor Jörg Behrens
  • BMW Z8: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/, autor FR
  • Aston Martin Vanquish: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/, autor FR