Zabezpečte si vodoměr před mrazem

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 04.12.2020 17:57


Rychle nastupující mrazivé počasí může způsobit kromě jiného i nepříjemnost v podobě zamrzlého vodoměru. Postarat se o vodoměr, a to nejen při mrazech, musí majitel nemovitosti. "Pokud zamrzne, v lepším případě praskne jen jeho vrchní sklíčko. Řešili jsme ale i situace, kdy voda vytopila prostory, kde byl přístroj umístěn," popsala mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Za výměnu vodoměru majitel zaplatí 1500 až 2000 korun, navíc ho může nepříjemně překvapit účet za uniklou vodu. Hlavně na rekreačních chatách a chalupách, kam v zimě lidé přijíždějí jednou za čas, mohou následné škody převýšit samotnou platbu za výměnu poškozeného vodoměru. "Proto doporučujeme pečlivě uzavřít sklepní okna a vodoměrné šachty, popřípadě přístroj obalit nepromrzajícím materiálem, například polystyrenem," radí Jitka Kramářová.

Pokud vodoměr přece jen zamrzne, lidé by se jej neměli snažit rozehřát otevřeným ohněm. Žár totiž poškodí plastové části vodoměru a přístroj po takovém zásahu většinou stejně nefunguje. Aby byla vzniklá škoda co nejmenší, je lepší, když se zákazníci co nejdříve obrátí na nejbližší povozní středisko společnosti ČEVAK. K dispozici je jim také linka 800 120 112.

arm