Mk-7

Vitamin K - neznámý, ale přece tolik důležitý

Vitamín K patří mezi méně známé vitamíny, při tom se ale zásadně podílí na důležitých procesech v organismu. Patří do skupiny rozpustné v tucích (A, D, E, K), je nezbytný pro krevní strážení, což ale zdaleka není jeho jediná funkce. Vyskytuje se ve více formách a proto má vliv na různé oblasti. Je na příklad zásadní pro zabránění tzv. ucpávání tepen a s tím souvisejících srdeční chorob, pomáhá předcházet osteoporóze, může pomoci při prevenci rakoviny, vzniku nepříjemných kostních výrůstků, vzniku zubního kazu, a tak dále.

Vitamin K - neznámý, ale přece tolik důležitý

Jaké jsou formy vitamínu K

Vitamín K1

Kriticky důležitý pro krevní srážení - aktivuje koagulační kaskádu a podílí se na produkci koagulačních faktorů. Aktivuje i další proteiny, na příklad ty, které jsou přítomny ve stěnách arterií a tím zabraňuje jejich kalcifikaci.

Není problém získat jeho dostatečné množství z potravy (Vitamín K1 najdeme především v listové zelenině - špenátu, kapustě, růžičkové kapustě a jinde), problém ale nastává s jeho vstřebatelností. Dostává se do jater, kde také převážně zůstává a pomáhá udržovat správné krevní srážení, mnohdy je ale kvůli horší vstřebatelnosti vitamín K doplňovat vhodnou suplementací.

Vitamín K2

Hraje nesmírně důležitou roli při ukládání vápníku do míst, kde je v těle zapotřebí (kosti, zuby) a naopak jeho „odvádění“ z míst, kde potřebný není, což jsou např. arterie a měkké tkáně. Děje se tak prostřednictvím aktivace proteinu zvaného osteokalcin důležitého pro navázání vápníku do kostní hmoty. Vitamín K2, jak bylo zmíněno výše, je tedy úzce spjatý s prevencí osteoporózy, některými srdečními chorobami, ale také se zánětlivými onemocněními.

Tato forma vitamínu K je produkována přirozeným procesem fermentace bakteriálním kvašením v našich střevech, avšak spoustu z těchto prospěšných bakterií vyloučíme stolicí. Dalším zdrojem vitamínu K2 jsou fermentované potraviny (kimchi, tempeh, natto).

Aby to ale nebylo tak snadné, je třeba si uvědomit, že i samotný vitamín K2 je zastoupený v několika formách. Jsou jimi forma zvaná MK - 8 a MK-9 (nacházející se především v mléčných výrobcích), MK-4 (nacházející se např. ve žloutcích a kvalitním másle) a v přirozené formě MK-7, jejichž zdrojem jsou již  zmíněné, určité fermentované potraviny. Dvě posledně zmíněné formy vitamínu K2, a to MK-4 a MK-7 jsou nejdůležitější.

Nejvyšší obsah vitamínu K2, a to jeho aktivní formy MK-7 má snad dnes již docela dobře známé natto, což je produkt fermentace sojových bobů. Pro mnoho lidí je však jeho chuť i vzhled naprosto nepřijatelná, naštěstí jsou na trhu k dostání i kvalitní suplementy obsahující zdroj MK-7 pocházející právě z natta. Dobrým zdrojem vitamínu K2 (ale v podstatně nižším množství) jsou však např. i sýry typu Gouda a Brie. Specifický kmen bakterií produkující vitamín K2 je přítomen i v Miso pastě či tempehu, jejich množství je však podstatně nižší a získáte jej za podmínky, že miso pastu či tempeh nevystavíte vysokým teplotám např. vařením.

Přesné množství vitamínu K2, které by bylo ideální pro denní příjem, není ještě zcela přesně určeno, proto doporučuju potraviny, které jsou zdrojem forem vitamínu K, přijímat denně alespoň v malém množství.

Synergní působení s dalšími látkami

Je důležité vědět, že vitamín K působí synergicky s dalšími minerály a vitamíny - jedny bez druhých nemohou zcela plnit své funkce. V tomto případě jde o čtveřici  - vitamín K, vitamín D, vápník a hořčík. Není tedy dobré cíleně navyšovat např. jen množství samotného vápníku jako cílenou prevenci osteoporozy a podpory zdravých, pevných kostí a zubů.  Vitamín K, D, vápník a hořčík jsou spoluhráči, kteří hrají jako jeden tým.  Vitamín D stimuluje totiž tvorbu osteokalcinu a vitamín K2 je důležitý, jak bylo uvedeno, pro jeho aktivaci. Vápník dodáváný bez dostatečného množství vitamínu D a K může způsobit spíše nežádoucí účinky.

Závěrem

Pro suplementaci vitamínem K1 nebo K2 je vhodné vybrat zmíněnou biologickou aktivní formu (K2-MK7), ideálně v kapslích, ve kterých se na rozdíl od tablet nepoužívají pojiva a lepidla.

Autorka článku: Mgr. Monika Musilová

Zdroje:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19179058

http://www.nattopharma.com/new-study-shows-evidence-that-menaq7-positively-impacts-inflammation.html

http://www.nattopharma.com/dietary-supplements.html