Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rooibos: Připravte si výborný čaj-nečaj bez kofeinu, můžete ho pít i s ním vařit nebo péct

čaj rooibos
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Lahodný nápoj často označovaný jako „červený čaj“ si za poslední století oblíbili lidé všech kontinentech. Pravděpodobně díky své přirozeně nasládlé chuti a zdravotním benefitům. Je bezkofeinovou alternativou klasického čaje. Především v zimních měsících není nikdy dost šálků s nápoji, co prohřejí.

Čaj rooibos se připravuje ze sušených fermentovaných lístků z čajovce kapského (aspalathus linearis). To je keř, který roste v Jihoafrické republice. Až do 30. let minulého století se komerčně nepěstoval ani nevyvážel. Holanďani přitom rooibos popíjeli od počátku 18. století.

  • Hnědo-červený nápoj získal velkou oblibu zejména jako bezkofeinová alternativa k čaji z čajovníku pravého. 
  • Výhodou rooibosu je jeho nasládlá zemitá chuť.  Nejčastěji se pije stejně jako čaj či nálev. Přidává se do něj cukr nebo mléko.
  • Můžete na něj narazit v nabídce kaváren, kde se připravuje také jako espresso, latte nebo cappuccino. 
  • Rooibos neobsahuje třísloviny, nemá tedy svíravé účinky jako pravý čaj.
  • Neobsahuje kofein, je proto vhodný pro těhotné ženy i děti. U dětí se zejména používá proti nadýmání, břišní křeče a nespavost.
  • Rooibos se využívá také v pečení. Hodí se do nejrůznějších základů na ovocné chlebíčky, muffiny nebo do polev, které skvěle doplní exotické ovoce. Vyzkoušejte například naši mandarinkovou bábovku s rooibos karamelem

Jak připravit čaj

Rooibos se připravuje podobně jako klasický čaj. Držte se poměru jedna čajová lžička na šálek a vždy ho zalévejte vroucí vodou. Louhovat jej nechejte asi 3 – 5 minut pod pokličkou, aby se neztratilo jedinečné aroma. Když na něj náhodou zapomenete, nic strašného se nestane, protože delším louhováním neztrácí svou kvalitu ani nehořkne. 

  • Hotový nálev (nebo čaj) z rooibosu využívají Jihoafričané v nejrůznějších receptech. Přidávají ho například do polévky a do těst, vaří v něm čočku, dusí v něm jablka se skořicí, podlévají jím kuře nebo ho používají na přípravu chia pudinku. Skvěle se hodí i do koktejlů nebo smoothies. 

Co je Red espresso?

V roce 2005 Carl Pretorius došel k závěru, že pro jeho zdraví není vhodné pít šest šálků espressa denně. Své lásky k přípravě kávy se ale nehodlal vzdát. V kuchyni našel balíček rooibosu, dal jej do pákového kávovaru a nechal jím projít horkou vodu pod tlakem: Red espresso bylo na světě.

Výsledek ho natolik překvapil a nadchnul, že si jej nemohl nechat jen pro sebe. Rozhodl se prozkoumat, jak rooibos nejlépe pražit a drtit, aby měl nejlepší chuť spolu s vlastnostmi kávy. Harmonii skutečně nalezl a zobchodoval. V současné době je nápoj velmi populární a nese ochranou známku. 

  • Konzumace červeného espressa není nijak omezena, takže si v klidu můžete vychutnat 6 – 8 šálků denně.
  • V Africe se standardně podává s mlékem a cukrem.
  • Můžete jej popíjet teplý například se skořicí a pomeranči nebo jako osvěžující ledový čaj s citróny a mátou.

Zdroje informací: WebMD, ForbesAfrica, Sarooibos

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč