Senzační obrat Energie! Boleslavi se daří, Dynamo poprvé uspělo venku

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

4. prosince 2020, 18:47

Ondřej Mach

V pátečním kole TELH šlo do akce celkem dvanáct týmů. Plzeň doma přestřílela Zlín, hokejisté Třince pokračují na vítězné vlně. Pardubice poprvé vyhrály venku, Boleslav si poradila s Hradcem. Energie v závěru srazila Liberec a tři body má Kometa, která přehrála Olomouc.

V Plzni padlo dvanáct gólů, Přikryl dal hattrick

Když v čase 38:06 zvyšoval na 6:0 domácí útočník Filip Přikryl, tak o vítězství Plzně asi pochyboval málokdo. Jenže Zlín duel se silným protivníkem nezabalil. Ještě před druhou sirénou dvakrát překonal Dominika Frodla, necelých šest minut před koncem se pak přiblížil na rozdíl dvou branek...

Na body to ale Beranům nestačilo. Hrdinou Škody byl právě Přikryl, který ve třetí třetině zkompletoval první hattrick v Tipsport extralize. Indiáni tak zvítězili potřetí za sebou a drží krok se suverénním Třincem, Zlín naopak nenavázal na skalp Vítkovic.

Ladislav Čihák (trenér Plzně): "Dobře jsme do zápasu vstoupili, měli jsme dobrý pohyb, gólově jsme se prosadili a hře nic nechybělo. Vše se obrátilo ve druhé třetině, kdy chyběla minuta do konce a my jsme inkasovali dva góly. To byla kaňka prvních čtyřiceti minut, jinak jsem byl s týmem spokojený. V závěrečném dějství nastal pravý opak. Měli jsme hodně vyloučených hráčů, nakonec nás Zlín i přestřílel. Měli jsme zápas rozjetý na daleko lepší výsledek, nicméně soupeř byl velmi agresivní v předbrankovém prostoru a utkání zdramatizoval."

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): "Zápas se mi hodnotí špatně, utkání jsme začali bez pohybu a můžeme být rádi, že z Plzně neodjíždíme s daleko větším výpraskem. Klasicky jsme začali hrát až v poslední třetině. Před zápasem jsme hráče upozorňovali, že tady nesmíme začít vlažně. Čtyři branky jsme dostali z brankoviště. Lituji brankáře, mají to těžké s takovým výkonem, který předvádíme. Hráči mají jediné štěstí, že na soupisce máme dvanáct útočníků a ti hrají. Na některé hráče se fakt těžce dívá a zatím nemáme žádné nápady, co s tím uděláme."

HC ŠKODA PLZEŇ – PSG BERANI ZLÍN 7:5 (2:0, 4:2, 1:3)

Branky a nahrávky: 8. Přikryl (Rob), 18. Čerešňák (Gulaš, Kracík), 23. Kantner (Kracík), 26. Straka (Budík, Kracík), 30. Gulaš (Kantner, Suchý), 39. Přikryl, 46. Přikryl (Malát) – 39. Karafiát (Honejsek, Ferenc), 40. Vopelka (Kubiš), 45. M. Novotný (Suhrada, Herman), 49. Poletín (Suhrada, Vopelka), 55. Herman (Karafiát)
Rozhodčí: Hejduk, Pilný – Komárek, Kis.
Vyloučení: 9:6.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 27:33.
HC Škoda Plzeň: Frodl – L. Kaňák, Čerešňák, Kvasnička, Stříteský, Vráblík, Jiříček, Budík – Suchý, Kracík, Gulaš – Straka, Stach, Eberle – Pour, Kantner, Rob – Přikryl, Malát. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
PSG Berani Zlín: Kašík (27. Huf) – Řezníček, Ferenc, Suhrada, M. Novotný, Žižka, Gazda, Dluhoš – Köhler, Herman, Karafiát – Okál, Honejsek, Šlahař – Kubiš, P. Sedláček, Vopelka – Václavek, Poletín, J. Ondráček. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

 

Negativní série trvá, Verva padla s Třincem

Ne, do Třince hokejisté Litvínova nejezdí příliš rádi. Chemici na východě republiky nevyhráli už více než čtyři roky, tři body navíc nebrali šest kol. Oceláři jsou oproti tomu nezastavitelnou mašinou. 

Pod Javorovým se přesto jako první vedení ujala Verva, v 10. minutě zužitkoval svůj únik Patrik Zdráhala. Slezané ale třemi góly skóre otočili. Až v závěru duel zdramatizoval Pawel Zygmunt, domácí si však výhru pojistili gólem do prázdné branky.

Václav Varaďa (trenér Třince): "Jsme rádi za další tři body. Zápas se na startu nevyvíjel moc dobře, hlavně v první třetině, kde to bylo z naší strany dost vlažné. Nakonec pomohlo, že jsme srovnali na 1:1. Ve druhé třetině jsme za to vzali, a  vytvořili si spoustu šanci. Až na výjimky ale byly šance nevyslyšeny. Odskočili jsme až ve třetí části, a pak to zezadu ohlídali. Litvínov byl stále nebezpečný, hrozil z nenápadných situací, které jsme si ale v závěru pohlídali."

Vladimír Országh (trenér Litvínova): "Drželi jsme krok  v první třetině, ve druhé jsme ale úplně propadli, byla to nejhorší pasáž hry. Ve třetí jsme ještě něco zkoušeli, povedlo se snížit, ale jedeme domů bez bodů. Neumím si vysvětlit, že jsme nevyhrávali souboje, nebruslili, netlačili jsme se do brány. Jsem zklamaný zejména ze druhé třetiny, kterou jsme ustáli jen díky Honzíkovi, soupeř nám mohl více odskočit. Máme problém zahrát celých šedesát minut. Chceme být koncentrovaní, hrát svou hru, ale v každém utkání vypadneme z role. Výpadky máme bohužel každý zápas a pak jsme tam, kde jsme."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC VERVA LITVÍNOV 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 19. Kundrátek (Zadina, Marcinko), 31. Marcinko (Jašek, Zadina), 42. Jaroměřský (Jašek), 60. Marcinko – 10. P. Zdráhal (Jarůšek, Cibulskis), 56. Zygmunt (Helt)
Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Gebauer, Axman.
Vyloučení: 2:5, navíc Stránský (Třinec) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 33:18.
HC Oceláři Třinec: Kořenář – M. Doudera, Gernát, Galvinš, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský – Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský – Hrňa, Marcinko, Zadina – O. Kovařčík, Jašek, M. Kovařčík – Dravecký, Roman, Hrehorčák – Kurovský. Trenéři: Varaďa a Zadina.
HC VERVA Litvínov: Honzík – Irving, Ščotka, Štich, Cibulskis, Kudla, Demel, L. Doudera – P. Zdráhal, M. Hanzl, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – Látal, Válek, Myšák – Zygmunt, Helt, M. Havelka. Trenéři: Országh a V. Sýkora.

 

Bruslaři jedou, proti Hradci natáhli úspěšnou šňůru

Obě mužstva před prvním vzájemným utkáním v sezoně dělil jen jeden bod. Na gólovou radost se ve městě automobilů čekalo až do 33. minuty, kdy hostující Hradec poslal do vedení obránce Petr Zámorský. O pět minut později se Boleslav dočkala srovnání díky Davidu Šťastnému

Na konečný výsledek měla velký vliv poslední dvacetiminutovka. Domácí se v ní prosadili čtyřikrát, zatímco Mountfield skóroval jen jednou. Středočeši tak zapsali pátou výhru v řadě a dál stoupají tabulkou, Hradec zase prohrál čtvrtý z posledních pěti zápasů.

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): "Do zápasu jsme nevkročili dobře, Hradec byl první třetinu lepší – za výsledek 0:0 jsme byli strašně rádi. Od druhé třetiny náš výkon splňoval parametry, které chceme předvádět. Začali jsme být lepší, na začátku třetí třetiny jsme dali dva krásné góly. Hradec pak snížil, ale zase jsme odskočili na rozdíl dvou gólů a pak už to odehráli tak, jak se to odehrát má, když se vede."

David Kočí (asistent trenéra Hradce): "Pro nás to bylo složité a nepříjemné utkání, které bylo po dvou třetinách stále 1:1, což byl dobrý výsledek. Máme ale problém podávat stabilní výkony a taky s hrou dozadu. Hrajeme taky hodně na náhodu, to musíme zlepšit a lépe bránit."

BK MLADÁ BOLESLAV – MOUNTFIELD HK 5:2 (0:0, 1:1, 4:1)

Branky a nahrávky: 38. Šťastný (Klikorka), 41. R. Zohorna (Šťastný, Lunter), 42. Najman (P. Kousal), 50. P. Kousal (Flynn), 60. Cienciala – 33. Zámorský (Cingel), 46. Hronek (Lev, Zámorský)
Rozhodčí: Šír, Sýkora – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 2:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 27:22.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Šidlík, Ševc, Klikorka, Pláněk, Bernad, Fillman, Allen – Lunter, R. Zohorna, Šťastný – Jääskeläinen, A. Zbořil, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Cienciala, Bičevskis. Trenéři: Rulík a Patera.
Mountfield HK: Mazanec – Nedomlel, Zámorský, Jank, Hronek, Šalda, F. Pavlík, Čáp – Smoleňák, Cingel, Jergl – J. Sklenář, V. Růžička, Orsava – Perret, Kevin Klíma, Lev – R. Pilař, Koukal, Kelly Klíma. Trenéři: Růžička, Branda a Kočí.

 

Pardubice mají první venkovní vítězství

Vítkovice se na domácí led vrátily po pěti zápasech, spokojené ale být nemůžou. Dynamo v Ostravě začalo skvěle, v 10. minutě vedlo už o dvě branky. Domácí vstřelili kontaktní branku ještě před první sirénou, jejím autorem byl Jan Hruška

Od té doby ale nic. Tři zásahy do vítkovické sítě nasázel Jan Mandát, hosté tak mohou slavit první výhru na stadionech soupeřů. Navíc od začátku ročníku poprvé opanovali dvě střetnutí za sebou.

Mojmír Trličík (trenér Vítkovic): „Nejen výsledkově, ale i herním projevem byl soupeř jasně lepší a zaslouženě vyhrál. První třetina z naší strany absolutně katastrofální a mohli jsme být rádi, že skončila jen 1:2. Přestože ve druhé části byl náš výkon o sto procent lepší, tak to na soupeře nestačilo. Ve třetím dějství už to byla hra vabank, ale moc jsme si toho nevytvořili, naopak Pardubice měly několik přečíslení a skóre navýšily. Něco jsme si po zápase řekli, ale zůstane to samozřejmě v kabině. Musíme však zlepšit hru v předbrankových prostorech, a přesilovky ani nemusím zmiňovat. I když jsme jednu proměnili, nezvládáme je tak, jak bychom si představovali a jak by bylo záhodno pro zisk bodů.“

David Havíř (asistent trenéra Pardubic): „Chtěl bych kluky pochválit. Podali výborný výkon po celých šedesát minut. Samozřejmě vždycky se najdou nějaká okýnka, ale po taktické stránce jsme spokojeni. Zlepšila se nám produktivita, výborně zachytal brankář a pomohl nám i návrat Roberta Kousala, který je silný na kotouči.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC DYNAMO PARDUBICE 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 16. Hruška (Marosz, Schleiss) – 6. Mandát (Paulovič, Mikuš), 10. Blümel (Tybor, J. Zdráhal), 35. Mandát (Nakládal), 47. Paulovič (Ďaloga, Blümel), 58. Mandát (Camara, Mikuš)
Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Kajínek, Votrubec.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 28:29.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Mi. Svoboda – Štencel, R. Polák, L. Kovář, Polášek, Trška, R. Černý – Ryšavý, Hruška, Lakatoš – Schleiss, Marosz, Šišovský – Lednický, Werbik, Mallet – Dočekal, Dej, Bernovský – J. Mikyska. Trenéři: Trličík, D. Stránský a Svozil.
HC Dynamo Pardubice: Kantor – J. Kolář, Nakládal, Mikuš, Hrádek, Ďaloga, J. Zdráhal, Holland – Svačina, Poulíček, Mandát – Camara, Paulovič, Claireaux – Blümel, R. Kousal, Tybor – Kusý, Rohlík, Zeman. Trenéři: Král, Havíř, P. Sýkora a Rolinek.

 

Liberec se dál trápí, proti Varům zkolaboval v závěru

Poslední tři zápasy v podání Bílých Tygrů? Tři porážky a patnáct obdržených branek. Liberečtí potřebovali na ledě Karlových Varů nutně zvítězit, Energie ale měla v uplynulých týdnech velmi dobrou formu.

Zdálo se, že Liberec udělal výrazný krok k výhře na konci druhé třetiny, kdy se dvakrát trefil Adam Musil. Jenže tým z lázeňského města v posledních osmi minutách udeřil třikrát a slaví zisk cenných tří bodů. Rozhodující gól zařídil David Kaše.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Energie): „Hráčům patří velké poděkování, že to nezabalili. Ten zápas pro nás nebyl vůbec jednoduchý. V první třetině jsme se nedokázali vůbec udržet na kotouči. Hráli jsme špatně do ofenzivy, ale věřili jsme, že nějaká ta šance přijde. Paradoxně jsme to utkání málem ztratili ve druhé části, kdy jsme náš výkon zvedli a hráli jsme, co jsme chtěli. Vytvářeli jsme si šance a dorovnali soupeřův náskok. Pak nás soupeř jednou přetlačil, poté jsme přestali hrát a dostali dvě nešťastné branky. Ale musím poslat ještě jednou pochvalu do kabiny za to, že naši hráči byli dostatečně silní hlavně v hlavách a zápas nezabalili až do posledního střídání."

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Bude se to těžce kousat. Do těch dvou vyloučení jsme odehráli dobré utkání. Nevím, co se stalo. Prostě dvě zbytečná vyloučení, která nastartovala soupeře. Ten následně i nakonec vyhrál. V naší situaci jsme měli utkání vyhrát, zakončit to takhle je špatně."

HC ENERGIE KARLOVY VARY – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 4:3 (0:1, 1:2, 3:0)

Branky a nahrávky: 22. Hladonik (T. Mikúš, O. Beránek), 53. Koblasa (Flek, Šenkeřík), 58. Skuhravý (Plutnar, O. Beránek), 59. D. Kaše (M. Rohan) – 5. P. Jelínek (Lenc), 34. A. Musil, 38. A. Musil
Rozhodčí: Kika, Micka – Hlavatý, Lederer.
Vyloučení: 4:7, navíc Lauko (Energie) 10 minut, Vlach (Liberec) 10 minut a Hrabík (Liberec) 20 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 30:36.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – M. Rohan, Šenkeřík, D. Mikyska, Plutnar, Pulpán, Zábranský, Weinhold – Lauko, D. Kaše, Flek – Hladonik, T. Mikúš, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Šmíd, T. Hanousek, Rosandić, Knot, Derner, Kolmann, Havlín – Birner, Filippi, Pekař – T. Rachůnek, Bulíř, Lenc – A. Musil, P. Jelínek, Šír – J. Vlach, Hrabík, M. Zachar. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.

 

Schneider hattrickem zničil Olomouc

Brněnští hokejisté v minulém kole vybouchli v Hradci Králové, chuť si spravili doma proti Moře. Kometa si důležitý náskok vytvořila v první desetiminutovce, kdy gólmana Branislava Konráda překonala dvakrát. 

Ve 42. minutě sice hosty vrátil do zápasu Rostislav Olesz, modrobílí ale přidali další tři branky a pohodlně zvítězili. Jako skvělá posila se nadále ukazuje Peter Schneider, rakouský útočník se prosadil třikrát. Olomouci se stále nedaří, po pauze má jen dvě výhry.

Jiří Horáček (asistent trenéra Komety): "Troufnu si tvrdit, že jsme měli výbornou první třetinu, do které jsme dobře vstoupili. Ve druhé jsme si to sami zkomplikovali, ale naštěstí se nám podařilo dát góly ve třetí části. Nakonec jsme utkání zvládli, dokázali ho dotáhnout do vítězného konce."

Jan Tomajko (trenér Olomouce): "První třetina byla z naší strany velmi špatná, Brno nás přehrálo a výsledek 2:0 byl pro nás ještě přijatelný. Ve druhé a třetí třetině jsme hru srovnali. Snížili jsme a sahali po vyorvnání, ale potom už přišlo pár chyb a Kometa nás potrestala. Je to krutý výsledek, ale nedá se nic dělat."

HC KOMETA BRNO – HC OLOMOUC 5:1 (2:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 4. Schneider (Klepiš, Gulaši), 7. Mueller (P. Holík), 47. Mueller (Zaťovič), 49. Schneider (Plášek ml.), 52. Schneider (Mueller, P. Holík) – 42. Olesz (Valský)
Rozhodčí: Horák, Pražák – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 2:3.
Využití: 2:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 35:36.
HC Kometa Brno: Vejmelka – J. Zbořil, Pyrochta, Freibergs, O. Němec, Gulaši, F. Král – Zaťovič, P. Holík, Mueller – L. Horký, Klepiš, Schneider – T. Svoboda, Süss, Vincour – Plášek ml., Malý, Kunc – Matěj Svoboda. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Zachrla.
HC Olomouc: Konrád – Švrček, Valenta, Vyrůbalík, Dujsík, Ondrušek, A. Rutar – Burian, J. Knotek, Bambula – J. Káňa, Kolouch, Kucsera – Olesz, Nahodil, Valský – Gřeš, Kusko, V. Tomeček. Trenéři: Moták a Tomajko.

 

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 15 13 1 1 0 69:35 42
2. HC Škoda Plzeň

18

11 3 1 3 69:41 40
3. HC Enerige Karlovy Vary 16 11 1 0 4 49:48 35
4. HC Sparta Praha 19 10 1 2 6 62:45 34
5. BK Mladá Boleslav 16 9 1 2 4 59:40 31
6. Mountfield HK 17 9 1 0 7 50:38 29
7. Bílí Tygři Liberec 17 6 2 2 9 48:46 24
8. HC Kometa Brno 15 5 2 1 7 41:46 20
9. HC VÍTKOVICE RIDERA 15 4 2 3 6 36:47 19
10. HC Dynamo Pardubice 16 3 3 1 9 36:55 16
11. PSG Berani Zlín 16 4 1 0 11 41:54 14
12. HC Olomouc 16 4 0 2 10 28:55 14
13. HC VERVA Litvínov 15 2 3 1 9 29:43 13
14. Madeta Motor České Budějovice 17 2 0 5 10 39:63 11

Další program Tipsport extraligy

Neděle 6. prosince – 25. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav
15:30 HC VERVA Litvínov – Madeta Motor České Budějovice
16:00 Mountfield HK – HC Škoda Plzeň
16:00 Bílí Tygři Liberec – PSG Berani Zlín
16:20 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno (ČT sport)
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary
17:00 HC Olomouc – HC VÍTKOVICE RIDERA

Úterý 8. prosince:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice (7. kolo)
17:00 PSG Berani Zlín – HC Energie Karlovy Vary (9. kolo)
17:20 BK Mladá Boleslav – HC Olomouc (8. kolo)
17:30 HC VERVA Litvínov – HC VÍTKOVICE RIDERA (14. kolo)
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno (9. kolo)
18:00 Mountfield HK – Madeta Motor České Budějovice (14. kolo)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz