Vánoční trhy začaly, kvůli pandemii budou letos jiné. Davů se organizátoři nebojí

Vánoční trhy

Některá česká města zahájila vánoční trhy, oproti těm klasickým se však v mnohém liší. Doprovází je přísná hygienická opatření. Stánků s občerstvením má být méně, nenajdete zde lavičky ani stoly. Náměstí navíc budou bez pódií a lidé se musí obejít i bez klasických vánočních doprovodných programů.

Bez svařeného vína a bramboráků se budou muset obejít i návštěvníci brněnských trhů, které budou rozmístěny do čtyř náměstí v centru města a hostit budou 70 stánku. „Adventní trhy chystáme od února. Letos jsme změnili klasický koncept a počet stánků omezili na čtvrtinu. Už dříve jsme navíc avizovali, že na trhu budou pouze stánky s řemeslnými produkty,“ popsal v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS tajemník městské části Brno-střed Petr Štika.

Prodej nápojů a jídla k okamžité spotřebě budou mít na starost restaurace na svých zahrádkách, které mají přesně dané kapacity. Případně mohou občerstvení vydávat přes okénko. „Připravili jsme bezpečné prostředí pro všechny. Vše je navrhnuto tak, aby se na trh nebáli jít jak lidé s dětmi, tak senioři,“ prohlásil Štika a dodal, že má radnice vyhrazený dostatečně velký prostor pro shromažďování.

Trhy v Brně zastupují spíše výstavní funkci

Právě kvůli absenci stánků s občerstvením se organizátoři trhů nebojí davů lidí, které by do Brna přijely. „Centrální plochy jsou využity například vyhlídkovým kolem nebo vyřezávaným betlém, oboje hlavně pro děti. V praxi to je tak, že lidé přijdou, trhy si obejdou, prohlédnou si řemeslné výrobky a pokračují dál. Občerstvit se mohou v restauracích nebo na jejich zahrádkách,“ vysvětlil tajemník.

Zatím prý v Brně nezaznamenali žádné vážně porušení vládních nařízení. Pár přestupků vyřešili skrze domluvu. Čtyři náměstí navíc čtyřikrát denně procházejí kontroly.

Dalším městem, které trhy zahájilo v pátek, byl Český Krumlov. Přesně v poledne někteří prodejci otevřeli své stánky, jiní je teprve připravovali na odpolední hodiny. „Doufáme, že se nám je podaří udržet až do 6. ledna. Pro nás už jsou vánoční trhy tradičním programem celého prosince a začátku ledna,“ uvedl pro CNN Prima NEWS místostarosta Českého Krumlova Martin Hák.

Letos budou akce bez lavic a stolů

Letošní trhy budou podle Háky v mnohém jiné. „Stánků máme pouze jedenáct a jejich uspořádání je kruhové, z toho důvodu, abychom vyhověli všem normám a předpisům. Oproti tradičním trhům budou chybět například doprovodné lavičky a stolečky, kde by mohli návštěvníci ochutnávat punč,“ uvedl pro CNN Prima NEWS místostarosta Českého Krumlova Martin Hák.

Vše je uspořádáno podle současných omezení. „Tak, aby si každý návštěvník odnesl teplý nápoj domů nebo do parku a turisté či občané se díky tomu neshromažďovali,“ dodal Hák. Na trhu se letos obejdou bez velkého pódia s programem. „Ale máme postavený betlém a malou zvoničku s poštovní schránkou, kam děti pilně nosí svá přání,“ dodal místopředseda.

Kluziště vyměnili za ruské kolo

Vánoční trhy zahájili také na náměstí Českých Budějovic s tím rozdílem, že se letos přestěhovaly do prostoru bývalých kasáren. „Všichni musí chodit v rouškách a u stánků musí být dezinfekce,“ popsal pravidla, která se na trzích musí dodržovat, organizátor Jan Mádle.

Na vánoční trhy mohou lidé dorazit i do Chebu a kromě toho, že si tady koupí drobnosti, si mohou dokonce i zabruslit. Místní kluziště má ale kvůli proticovidovým opatřením omezenou kapacitu padesáti lidí.

V Ostravě vyměnili kluziště na náměstí za ruské kolo. Na trhu je pak poloviční počet stánků než loni a jsou čtyři metry daleko od sebe, aby lidé mohli dodržovat rozestupy. „Mrzí mě to, ale i tak je to pěkné a dá se tu nakoupit spousta věcí,“ radovala se jedna z návštěvnic ostravských trhů.

Pokud se pandemická situace nezhorší, plánují organizátoři trhy protáhnout až do tří králů.

Tagy: