Hlavní obsah

Džínová generace na útěku

Právo, Ilja Kučera ml.

Džínová generace. Pod tímhle ne úplně atraktivním názvem, který tak trochu připomíná československý časopis Mladý svět osmdesátých let minulého století, vyšel zajímavý román gruzínského spisovatele Datho Turašviliho. Právě získal i svou audioknižní podobu.

Foto: Větrné mlýny

Obal audioknihy

Článek

O tu se v režii Ladislava Cmírala postaral Vladimír Hauser, jemuž v některých dialozích sekunduje Kateřina Jebavá.

Román, který vznikl na základě skutečných událostí, nás zavádí také do osmdesátých let, konkrétně do roku 1983, nicméně do jiné části tehdejšího socialistického bloku, do hlavního města Gruzie Tbilisi.

Tam je každodenní život v rozpadajícím se zkorumpovaném, ovšem stále naprosto bezohledném komunistickém režimu ještě tvrdší a absurdnější než v tehdejším Československu. Pro dospívající generaci jsou v tehdejší Gruzii symbolem svobody a skutečného života pravé americké džíny, věc prakticky nedosažitelná.

Trojice výrostků například neváhá napadnout za bílého dne uprostřed hlavního města dvaadvacetiletého mladíka a pobodat ho noži, aby získala jeho džínovou bundu značky Wrangler. Román je příběhem party dvacátníků, vesměs uměleckého založení, která se rozhodne vydat se za svobodou únosem letadla.

Celý plán zhatí ozbrojený příslušník KGB, který je rovněž na palubě, zahájí střelbu a únosu zabrání bez ohledu na zabité a zraněné cestující. Plán by se beztak nezdařil, protože k dopravnímu letadlu se připojí dvojice stíhaček, která má za úkol letadlo chladnokrevně sestřelit, kdyby se přiblížilo k turecké hranici.

To se ovšem vrátí zpět, zásahové komando bezhlavě pozabíjí další cestující a vina padne na mladé únosce. Čeká je jediné, neveřejný soud, poprava, a ani jejich rodiče se nedozvědí, kde byli pochováni. Zaplatí jen účet za použité kulky.

Knihou se prolíná i mírně melodramaticky vylíčený milostný příběh, ovšem skutečnost je drastická a, jako pravdivými událostmi podložená, velmi burcující.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám