Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Letošní Vánoce bez konzumu. Zeptali jsme se odbornice, jak na udržitelné svátky

Ilustrační fotografie. Zdroj: Pexels.

Martina Kafková pořádá takzvané green-eventy ve firmě M-ocean.  S ekologií a udržitelností má bohaté zkušenosti. Proto jsme se jí zeptali na tipy a rady pro ty, kteří chtějí upustit od konzumních oslav Vánoc, ale třeba ještě nevědí, jak na to.

Které aspekty Vánoc jsou pro planetu nejvíce zátěžové?

Podle mého názoru je to samozřejmě nákupní a spotřební jednání každého z nás. Kromě nákupu velkého množství dárků, které přírodu zatěžují z hlediska často neevidovaného životního cyklu, jsou to také potraviny. Je důležité naučit se šetrněji nakupovat na lokálních trzích nebo v obchodech se speciálních výživou. Skvělou nabídku má také třeba Košík.cz, kde snadno nakoupíte bez obalu.

Již mnoho let je smutnou pravdou, že z hlediska typu obchodů během svátečních nákupů výrazně dominují hypermarkety, jejichž důležitost je pro mnoho lidí nejvyšší právě v prosinci. Právě nadspotřeba a následné plýtvání nespotřebovaným jídlem a nákup zahraničních produktů je podle mě pro planetu velkou zátěží.

Zdroj fotografie: Pexels

Které tradice naopak životnímu prostředí neubližují a můžeme si jich tak naplno užít?

Tradičně si o Vánocích děláme čas na naše blízké. Udělejte si ho více, nebo naopak darujte čas někomu jinému. Může to být čas na zážitek nebo čas, který byste obvykle strávili úklidem. Může to být poukázka na úklid domu, zahrady a podobně. Ušetříte sobě i svým blízkým práci i čas, a ten pak můžete společně strávit třeba v přírodě.

Co je pro vás zásadou udržitelných svátků?

Méně zde znamená více. Nemusíme měnit hned celé Vánoce. Stačí pár věcí a hned poznáte rozdíl. Naplánujte jídelníček a podle něj vytvořte nákupní seznam, ušetříte přírodu nákupem, který celý spotřebujete, a nevyhodíte zbytky. Zároveň ušetříte svoji peněženku.

Dárky můžete zabalit třeba do takzvaného šedáku. Řešení je ekologické a navíc dobře vypadá! Zdroj fotografie: Martina Kafková

Doporučila byste konkrétní tipy, kterými se mohou lidé inspirovat?

Pokud chcete svoje nejbližší opravdu potěšit, vzpomeňte si, co mají rádi, na čem si skutečně pochutnávají. Kupte jim něco výjimečně dobrého a kvalitního, ideálně od výrobce ve vašem okolí. Dnes to díky korona krizi platí víc než kdy jindy. Už samotným nákupem obdarujete a podpoříte drobné podnikatele, které koronakrize zasáhla, ale zároveň uděláte radost svým blízkým. Inspiraci můžete najít třeba ve facebookové skupině Darujeme české Vánoce nebo na udrzitelnedarky.cz.

Při výběru balicího papírů se vyhněte papírům barevným a lesklým, při jejich výrobě je použito příliš mnoho vody i chemikálii. Balit můžete i do klasického papíru na balíky šedák. U něj máte jistotu, že to je nejekologičtější varianta, kterou koupíte v každém papírnictví.

Vánoční stromek si můžete i pronajmout. Po 14 dnech si ho půjčovna vyzvedne. Zdroj: pujcovnastromku.cz

Jak zachovat vánoční pohodu a zároveň při tom neublížit planetě?

Je dobré udělat si vlastní seznam, bez čeho se vaše Vánoce neobejdou. Kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby. Co jsou skutečně vaše zvyky, které chcete dodržovat a předávat je dál? Třeba české tradiční vánoční menu je skvělým příkladem udržitelnější praxe. Kapra můžete zpracovat beze zbytku do polévky a řízků a šupiny dát pod talíř pro štěstí.

Pro mě osobně je třeba zásadní mít velký stromeček. Zdobíme ho už dva tři dny před štědrým dnem a loučíme se s ním až na Tři krále. Následně stromek zkompostuji. Přestože vím, že to není nejekologičtější řešení, neobejdu se bez něj. Všem, kdo mají podobnou slabost pro obří stromky a nemají kompost, doporučuji stromek odvézt do sběrného dvora, bude z něj pak blahodárný humus nebo mulčovací kůra. Pokud ho dáte k popelnici, obvykle skončí ve spalovně.

Jaké alternativy k řezaným stromkům mohou lidé zvolit?

Pokud chcete koupit živý stromek, pak jsou ideální lokálně pěstované stromy v květináči s certifikátem FSC. Vánoční stromek je možné si také pronajmout na stránkách Pronajemstromku.cz, Pujcovnastromku.cz nebo Pujcovna-stromku.cz.

Máte nějaké doporučení pro oslavy svátků v době covidové?

Buďte laskaví a usmívejte se. Pokud potkáte sousedy, zdravte se nahlas, protože roušky tlumí hlas. Šiřte dobrou náladu a nenechte se odradit. Myslete na své blízké, hlavně svoje seniorní příbuzné, naplánujte si více času s nimi. Vezměte je třeba na procházku, v přírodě se určitě budou cítit bezpečněji.

Medailonek

Martina Kafková je zakladatelkou agentury M-ocean, fungující přes 17 let v oblasti marketingu a eventů. V posledních pěti letech se v rámci eventů začala věnovat udržitelnosti. Stala se odbornicí na organizaci udržitelných eventů a workshopů díky praktickým zkušenostem ze stovek firemních akcí. V letošním roce se stala členkou správní rady spolku Změna k lepšímu, který spojuje inovátory, firmy, instituce i jednotlivce, kteří chtějí udržitelnou budoucnost.

Související články

Zaručeně zlepší den

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Existuje nejlepší maminka na světě? Kniha, která potěší děti i rodiče

Inspirace z knihovny: Existuje nejlepší maminka na světě? Kniha, která potěší děti i rodiče

Která maminka je ta nejlepší? Odpověď na tuto otázku hledají spisovatel Sébastien Perez a…