Pavel Bárta
5. prosince 2020 • 11:00

Pět nejlepších juniorů redaktora Sportu: nechybí Gretzky a jeden Čech

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Do TOP 5 juniorů historie se redaktorovi Pavlu Bártovi vešel i Wayne Gretzky a jeden český hráč. O koho jde?Do TOP 5 juniorů historie se redaktorovi Pavlu Bártovi vešel i Wayne Gretzky a jeden český hráč. O koho jde?FOTO: Koláž iSport.cz

    Redaktor deníku Sport Pavel Bárta se zúčastnil prestižní americké ankety o nejlepších hráčích juniorských mistrovství světa. Každý přizvaný expert dodal pět jmen hokejistů, kteří na jednom či dvou šampionátech dominovali. V jeho TOP 5 nechybí nejslavnější hráč všech dob Wayne Gretzky ani jedno české jméno. O koho jde a který brankář se vešel do výběru? Podívejte se na přehled hráčů.

  • 5. Carey Price

    V anketě celkově třetí Vjačeslav Fetisov získal v prvních dvou ročnících dva tituly a dvakrát po sobě byl vyhlášen nejlepším obráncem. Byl supertřída, ale v době sovětské nadvlády to měl snazší než zástupy jeho následovníků. Výkony Careyho Price z roku 2007 jsou obecně považovány za to nejlepší, co brankář na turnaji předvedl. Stal se nejužitečnějším hráčem, v šesti utkáních si udržel průměr 1,14. Stejného čísla ovšem dosáhl šest let před ním dokonce v sedmi zápasech Tomáš Duba.

    Kanadský brankář Carey Price se na mistrovství světa ještě nikdy nepředstavilFoto Profimedia.cz

  • 4. Wayne Gretzky

    Poprvé a naposledy se na šampionátu představil coby šestnáctiletý při druhém oficiálním ročníku na přelomu let 1977 a 1978. Nastupoval s devítkou na zádech – zatím osamocenou. K jeho vrcholům patřil šestibodový večer proti Československu. V šesti utkáních posbíral 17 bodů, tedy skoro tři na zápas. Nejlepším juniorem v historii se nestal nejspíš jen proto, že v turnaji nenastoupil víckrát. Nejprve odešel k profesionálům do WHA a pak NHL. Beztak dopadl nejlíp ze všech Kanaďanů.

    Wayne Gretzky se vešel do výběru nejlepších juniorů až na čtvrtém místěFoto profimedia.cz

  • 3. Pavel Bure

    Než přistál v NHL jako Ruská raketa, zářil na třech juniorských šampionátech. S 27 brankami ve 21 zápasech nejlepší střelec historie, překonal rekord Vladimíra Růžičky (25). Jako jediný hráč v historii během všech tří účastí v turnaji sypal v průměru jeden gól na zápas. Neskóroval pouze v pěti utkáních, do nichž nastoupil. V anketě TSN skončil druhý, hlasující však nejčastěji zařadili na nejvyšší příčku jeho. Peteru Forsbergovi pomohl k celkovému prvenství vyšší počet druhých míst.

    Ruskou raketu Pavla Bureho zařadil Pavel Bárta na třetí místoFoto profimedia.cz

  • 2. Robert Reichel

    V roce 1990 byl nejproduktivnějším hráčem šampionátu turnaje, vyhlásili ho nejlepším útočníkem. Dodnes je v bodech bodově druhý v celé historii, překonal ho jen Peter Forberg. Ve své době byl považován možná za větší talent než o osm měsíců mladší Jaromír Jágr. S ním a Robertem Holíkem nastupoval na svých třetích dvacítkách v útoku, který se už na sklonku léta 1989 představil v reprezentaci proti Calgary Flames. Společně pak hráli i na velkém mistrovství světa.

    Bývalý reprezentační útočník a dnes asistent trenéra Robert ReichelFoto Michal Beránek / Sport

  • 1. Peter Forsberg

    Dospělý šampionát vyhrál ještě předtím, než na MS dvacítek předvedl výkon, jaký svět předtím ani potom neviděl. Turnaj nevyhrál, dvakrát získal stříbro, při jeho druhém vystoupení v roce 1993 ale spadly brady všem. Deset ze svých 32 bodů si připsal proti Japonsku, v dalších čtyřech však bral nejmíň čtyři. Jen dvě účasti mu stačily, aby překonal dlouhodobý rekord v produktivitě (42 bodů) a asistencích (32). Mimochodem, druhý nejlepší nahrávač historie si jich připsal o deset míň.

    Žebříček nejlepších hráčů na MS do 20 let dle expertů ovládl švédský útočník Peter Forsberg. I podle Pavla Bárty patří na 1. místoFoto profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud