Třiceti senátorů se hrubě dotkl zákon, který snižoval odměny multifunkčních politiků. Hnali to až k Ústavnímu soudu

05.12.2020 11:06

Zákon, který se týká snížení odměn, platí od ledna 2020 a snižuje odměny obecním a krajským zastupitelům, kteří svou práci vykonávají na plný úvazek a jsou současně poslanci nebo senátory. Zákon navrhli poslanci ANO v čele s dnes již bývalou karlovarskou hejtmankou Janou Mračkovou Vildumetzovou. Snížení odůvodnili poslanci potřebou úspor v obecních a krajských rozpočtech. Někteří senátoři s ním ale hrubě nesouhlasí.

Třiceti senátorů se hrubě dotkl zákon, který snižoval odměny multifunkčních politiků. Hnali to až k Ústavnímu soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Říjnová schůze Senátu, který se bude zabývala nominačním zákonem nebo novelami o státním zastupitelství

Tato opatření snížila odměnu uvolněných členů zastupitelstev obcí, krajů a hlavního města Prahy, kteří souběžně zastávají funkci poslance, senátora nebo člena vlády, na 40 procent odměny, na níž by jinak jako uvolnění členové zastupitelstva měli nárok.
 

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí
To se ale nelíbilo třiceti senátorům, kteří zákon koncem minulého roku napadli u Ústavního soudu, protože ho považovali jako nepřijatelný zásah státu do pravomocí územní samosprávy, který postihuje zastupitele během jejich současného funkčního období.
 
Argumentovali Listinou základních práv a svobod, podle níž mají zaměstnanci právo na spravedlivou odměnu za práci a uspokojivé pracovní podmínky. Toto pravidlo se podle senátorů vztahuje i na uvolněné obecní a krajské zastupitele.
 
Ústavní soud však dotčeným senátorům dobré zprávy nepřinesl a jejich stížnost včera zamítl. „Ústavní soud neshledal, že by napadená ustanovení byla v rozporu s ústavním pořádkem,“ stojí ve vyjádření soudu.
 
 
„Přestože může dojít k souběhu funkce člena zastupitelstva i s jinou veřejnou funkcí nebo s činností v soukromé sféře, zákonodárce neporušil právo na rovné zacházení, když přistoupil ke snížení odměn jen ve vybraných případech. U souběhu funkce člena zastupitelstva s jinou veřejnou funkcí totiž není zájem na podpoře dělby moci tak intenzivní, jako je tomu u poslanců a senátorů nebo členů vlády. Činnosti v soukromé sféře pak nejsou spojeny s výkonem veřejné moci a problematika dělby moci se jich nedotýká.
 
I když ke snížení odměn došlo v průběhu volebního období zastupitelstev územních samosprávných celků, nedošlo ani k porušení právní jistoty a z ní plynoucích principů ochrany důvěry dotčených osob v právo a zákazu zpětné účinnosti právních norem.
 
Očekávání zastupitelů, že budou pro výkon funkce uvolněni a budou pobírat s tím spojenou odměnu, totiž závisí na rozhodnutí zastupitelstva příslušného územního samosprávného celku, které se může v průběhu volebního období měnit,“ prezentuje své rozhodnutí Ústavní soud v tiskové zprávě.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…