BK MLADÁ BOLESLAV

Utkání dvou týmů s nejlepší formou, Bruslaři vyzvou suverénní Třinec

5. 12. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Vítězná série stále nebere konců, mladoboleslavští hokejisté ji v pátek natáhli už na pět zápasů. S Hradcem Králové sice prohrávali a dlouho se nemohli prosadit, ale díky povedenému přelomu druhé a třetí třetiny si nakonec došli pro plný bodový zisk za výhru 5:2. V neděli 6. prosince čeká svěřenců trenérů Rulíka a Patery velice těžká zkouška. Třinec v dosavadním průběhu tohoto extraligového ročníku naprosto dominuje, jedinou porážku zapsal po málokdy vídaném kolapsu proti Pardubicím. Dokážou Bruslaři jako první vyloupit ocelářskou WERK ARENU? Přímý přenos můžete opět sledovat na Hokejka TV, úvodní vhazování padne v 15:00.

Dlouholeté opory nahradili mladíci z NHL

Oceláři se po předčasném skončení minulé sezony museli vypořádat s odchody několika důležitých hráčů. Dlouholetí tahouni Jiří Polanský a Lukáš Krajíček ukončili kariéru, Martin Adamský zamířil do prvoligového Havířova, brankář Petr Kváča si plácl s Libercem. Začátek tohoto ročníku ale ukazuje, že Slezané mají zcela oprávněně znovu ty nejvyšší ambice. Do karet jim hraje i stále odkládaný start NHL, v dresu s drakem na hrudi se totiž po extraligových kluzištích prohánějí hned tři posily ze zámoří. Tou nejzvučnější je bezesporu Filip Zadina, šestka draftu z roku 2018 a jeden z největších talentů českého hokeje. Pardubický rodák se v Třinci navíc sešel se svým otcem Markem, který plní roli asistenta trenéra.

„Kontaktoval jsem Steva Yzermana, nastínil naše plány s Filipem a vizi jeho využití v rámci pauzy v NHL. Vedení Detroitu i Filip ví, že u nás bude poctivě pracovat, jak jsme zvyklí, a proč by pro Red Wings bylo dobré, aby jejich mladý hráč odehrál před startem NHL zápasy v ostrém tempu," prohlásil hlavní kouč Václav Varaďa, který podepsal s Oceláři novou smlouvu až do roku 2027. Zadina si v nejvyšší české soutěži zatím připsal dvanáct bodů (6+6) ve třinácti zápasech, špatně si nevedou ani Lukáš Jašek (2+9) s Josefem Kořenářem. První jmenovaný skvěle zapadl mezi Michala a Ondřeje Kovařčíkovi, jeho mladší kolega se mezi třemi tyčemi pravidelně střídá se zkušenějším Jakubem Štěpánkem.

Třinec přivedl i několik hráčů, kteří se pohybují na hraně sestavy nebo pomáhají farmě ve Frýdku-Místku. Jmenovitě se jedná o slovenského mladíka Miloše Romana, ex-vítkovického útočníka Daniela Kurovského nebo Radka Veselého. Nenápadnou, ale velice platnou posilu představuje pro druhý tým uplynulého ročníku Jan Jaroměřský. „Máme velkou radost, že se nám ho podařilo získat. Stal se z něj výborný obránce, nabral herní zkušenosti, dovede číst hru, ale i v pravý čas podpořit útok. Jeho čísla hovoří jasně. Loni byl během 49 odehraných zápasů na ledě jen u 22 inkasovaných branek Olomouce při rovnovážném stavu na ledě, to je naprosto fantastický výsledek,“ vychválil defenzivního beka sportovní ředitel klubu Jan Peterek.

Třinec táhne nejlepší útočné trio extraligy

V uvozovkách se dá se říct, že novou tváří je pro Oceláře i Martin Růžička. Zkušený útočník loňskou sezonu spíše promarodil, stihl odehrát pouhopouhých osmnáct zápasů. Nyní je naopak stoprocentně připraven a na ledě dominuje. S pětadvaceti kanadskými body (7+18) se v tabulce produktivity drží na druhém místě za plzeňským Milanem Gulašem. Hned v závětří číhá Matěj Stránský (14+7), další třinecký tahoun, který se s Davidem Šťastným a brněnským kanonýrem Peterem Schneiderem pere o pozici nejlepšího střelce. K Růžičkovi a Stránskému navíc výborně zapadl kapitán Petr Vrána, Bruslaři si na jednu z nejlepších extraligových formací musí dávat velký pozor.

To samé ale platí i pro zbytek třineckého mužstva. Varaďova družina zatím naplno nebodovala jen dvakrát - Kometu v prvním utkání po obnovení hokejového kolotoče porazila až v prodloužení, v utkání s Pardubicemi i přes nadějné vedení 6:3 nakonec brala pouze bod. V neděli se proti sobě postaví dva celky s momentálně nejlepší formou, také Oceláři se vezou na pětizápasové vítězné vlně. Mladá Boleslav bude čelit nejúdernější ofenzivě, nejpevnější defenzivě a nejnebezpečnějším přesilovkám soutěže. V tomto týdnu Třinec po shodném výsledku 4:2 zvládl domácí souboje se Spartou a Litvínovem, a svou extraligovou neporazitelnost ve WERK ARENĚ tak natáhl už na deset zápasů. Podaří se Bruslařům tuto sérii ukončit?

Sestavy z posledního utkání

HC Oceláři Třinec: Kořenář – Doudera, Gernát, Galvinš, Musil, Kundrátek, Jaroměřský – Růžička (A), Vrána (C), Stránský – Hrňa, Marcinko, Zadina – O. Kovařčík, Jašek, M. Kovařčík – Dravecký (A), Roman, Hrehorčák – Kurovský

BK Mladá Boleslav: Růžička – Šidlík, Ševc (C), Klikorka, Pláněk(A), Bernad, Fillman, Allen – Lunter, Zohorna, Šťastný – Jääskeläinen (A), Zbořil, Stránský – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Cienciala, Bičevskis

Statistiky

WERK ARENA | 6. 12. 2020 15:00

HC Oceláři Třinec 25. kolo BK Mladá Boleslav
1. místo, 42 bodů umístění 5. místo, 31 bodů
69:35 skóre 59:40
7:2 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 11:4 (Karlovy Vary)
6:7 (Pardubice) nejvyšší prohra 2:4 (Plzeň, Vítkovice)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
1 utkání bez inkasovaných gólů 1
24 % využití přesilových her 14,93 %
18 góly v přesilových hrách 10
87,50 % ubráněná oslabení 79,41 %
1 góly v oslabeních 0
Martin Růžička, 25 bodů nejproduktivnější hráč David Šťastný, 20 bodů
Matěj Stránský, 14 branek nejlepší střelec David Šťastný, 13 branek
Martin Růžička, 18 asistencí nejlepší nahrávač Radim Zohorna,
Martin Ševc, oba 8 asistencí
Tomáš Kundrátek,
Matěj Stránský, oba +11
nejlepší hráč v +/- David Šťastný, +15
Adam Raška, -2 nejhorší hráč v +/- David Cienciala,
Jakub Kotala, oba -2
Matěj Stránský, 34 minut nejtrestanější hráč Martin Pláněk, 44 minut
David Musil, 49 bodů Radegast index Martin Pláněk, 31 bodů
Jakub Štěpánek 91,41 %
Josef Kořenář 89,86 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 90 %
Gašper Krošelj 88 %
Jakub Štěpánek 1,96
Josef Kořenář 2,64
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 2,24
Gašper Krošelj 2,80