Primeira Liga - preview 9. kola

05.12.2020, 12:05, aktualizováno 07.12.2020, 07:57
Previews
Souboj ze suterénu tabulky zakončí deváté kolo portugalské nejvyšší soutěže. Nováček z Farense zatím posbíral jenom pět bodů a je na posledním místě, vyskakovat si nemůže ani Marítimo, to je na tom o dva body a dvě příčky lépe...
SC Farense - CS Marítimo  (pondělí 21:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.40 - 3.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Nacional - CD Santa Clara  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.19 - 2.82
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rio Ave FC - Boavista FC  (neděle 18:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.19 - 3.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CF Os Belenenses - SC Braga  (neděle 21:00)
Kdyby Braga nevstoupila do sezóny tak těžkopádně, kdo ví, jestli by se nenacházela v tabulce Ligy NOS ještě o nějaký stupínek výše. Posledních šest ligových výher v řadě jí každopádně zaručily umístění na předních pozicích, o něž by chtěla bojovat dlouhodobě. A že je mužstvo kouče Carlose Carvalhala nyní ve velké pohodě, míní potvrdit i v souboji s Belenensesem.

Hostům se navíc nejen slušně daří na domácí scéně, vyřešenou otázku postupu mají rovněž na poli Evropské ligy, v níž naposledy přehráli venku aténský AEK. "Jsme v plné síle, motivovaní a naplno soustředění na tohle střetnutí," hlásal do světa šéf lavičky Bragy. "Naplno respektujeme našeho soka. Víme, že tenhle mač bude obtížný zřejmě pro oba kluby."

Rui Fonte a Moura, to jsou jediné dvě jisté absence na straně Os Arcebispos, poněvadž oba hráči stále laborují s vážným zraněním kolene. K dispozici by měl být i Nicolás Gaitán, jehož trápily určité zdravotní potíže. "Už jsme si v podstatě zvykli hrát prakticky každé tři dny," nestěžoval si na náročný program Carlos Carvalhal. "Opravdu jsme maximálně připraveni."

Domácí, kterým by měli chybět zdravotně indisponovaní Chima Akas, Nilton Varela a Goncalo Silva, dosud posbírali celkem osm bodů. Jen jednou vyhráli, na druhou stranu pouze dvakrát padli. "Všechny týmy, které kdy trenér Petit vedl, působily organizovaně a v určitém slova smyslu vlastně agresivně. Jeho Belenenses teď není výjimkou," říkal Carlos Carvalhal.

Ač v Primeira Lize pro jeho svěřence představuje Porto nebo Benfica úhlavní rivaly, v pohárové Evropě jde přece o jinou písničku. "Gratuluji oběma mužstvům k postupu do jarní fáze," vzkazoval na dálku. "Všichni jsme pomohli portugalskému koeficientu, i my jsme si zajistili kvalifikaci. Myslím si, že oběma našim soupeřům je prostě záhodno poděkovat."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.68 - 4.27 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SL Benfica - Paços Ferreira  (neděle 21:00)
Poslední vicemistr portugalské nejvyšší soutěže podle předpokladů bojuje na více frontách a zatím si nevede úplně špatně, ovšem pár zaváhání přeci jen zaznamenal a teď se pokusí vyrovnat s náročným programem proti Paçosu. Domácí vyhráli v dosavadních osmi kolech šestkrát a nacházejí se na druhé pozici s osmnácti body, za městským rivalem ze Sportingu momentálně zaostávají o body čtyři.

Benfica si ve čtvrtek definitivně zajistila postup do vyřazovací fáze Evropské ligy, když celkem bez potíží přehrála polský Lech po výsledku 4:0 a udržela se na vedoucí pozici s jedenácti body. V závěru si to rozdá na dálku o první místo se skotským Rangers a ani vítězství s belgickým Lutychem jí nemusí stačit. V úvodních pěti ligových duelech Benfica vyhrála všechno a vypadalo to, že jen těžko ji někdo bude připravovat o body.

Následně ale zavítala do Porta a s podceňovanou Boavistou utrpěla hodně nečekanou porážku v poměru 0:3. Pak nezvládla ani vyrovnaný souboj proti Braze a podlehla jí 2:3. Teprve před týdnem si zvedla sebevědomí v Marítimu a zvítězila nejtěsnějším poměrem 2:1. S Ferreirou sice bude považována za jasného favorita, ale také její protivník je ve výtečné formě a prozatím mu patří skvělé páté místo se čtrnácti body.

Hosté v předchozích šesti utkáních zvítězili pětkrát a jen jednou remizovali, na hodně špatný začátek tak dali bleskově zapomenout. Celkově bodovali naplno třikrát za sebou, po naprosto nečekaném úspěchu s Portem (3:2) neměli žádné problémy s Famalicãem (2:0) a pak přehráli i Moreirense (1:0). Jenomže na nedělního protivníka se jim z dlouhodobého hlediska nedaří, neboť s ním prohráli pětkrát v řadě, v loňské sezóně po výsledcích 0:5 a 0:2.

Benfica nemá k dispozici Almeidu, Todiba a Facunda Ferreyru, Paços postrádá Dora Jan s Jorgem Silvou. "S Poznaní jsme od začátku hráli zodpovědně a myslím si, že jsme protivníka zaslouženě porazili. Teď se soustředíme pouze na ligovou scénu, kde máme co dohánět, navíc nás čeká nesmírně sebevědomý konkurent," prohlásil pro klubové stránky trenér Jorge Jesus.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.66 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vitória SC Guimarães - Portimonense SC  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.39 - 4.26
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Moreirense FC - Gil Vicente FC  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.19 - 3.08 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Famalicão - Sporting CP  (sobota 19:00)
Sportingu se úvod sezóny vydařil a po osmi kolech vede ligu se čtyřbodovým náskokem na Bragu a největšího rivala Benficu. V dobrých výkonech chce pokračovat i na hřišti Famalicãa, které nenavázalo na úspěšný nováčkovský ročník a pohybuje se ve středu tabulky.

Fotbalisté Sportingu se pod vedením Rubena Amorima výrazně zlepšili v porovnání s minulými sezónami a po osmi ligových zápasech mají na kontě sedm vítězství a pouze jednu remízu s obhájcem titulu Portem. Klub z hlavního města na rozdíl od největších rivalů z horních ligových pater nehraje evropské poháry a ušetřenou energii dobře využívá v ligových utkáních.

Listopadová část Primeira Ligy vyšla Sportingu zcela dokonale. Před reprezentační pauzou Lvi rozdrtili 4:0 Tondelu i Vitórii Guimaraes, a po ní nejprve v poháru porazili třetiligové Sacavenense 7:1 a minulý týden v náročném zápase udolali Moreirense doma 2:1.

Sportingu, jehož čekání na ligový titul dosáhne na jaře dospělosti, hraje do karet mnoho faktorů. Amorimovi výběr sestavy pouze minimálně komplikují zranění. Pedro Goncalves dvěma góly do sítě Moreirense minulý týden dokázal, že jeho trable s kolenem nebudou ničím vážným. Do procesu áčka se navíc před víkendem vrátil ekvádorský reprezentant Plata, jemuž konečně vyšel test na koronavirus negativně.

Domácí Famalicão loni šokovalo portugalskou fotbalovou veřejnost a s mladou sestavou ve stejné fázi sezóny jako nyní sídlilo na čele ligy. Letošní vstup do sezóny již připomíná spíše konec té minulé.

Trenér domácích João Pedro Sousa, jenž nedávno prodloužil s klubem smlouvu do konce června 2022, musel po průvanu kabinou během posledního přestupového období skládat v podstatě nový tým, který již nešlape jako loňský. Famalicão se s dvěma výhrami, třemi remízami a třemi prohrami na kontě nachází na desátém místě bezpečně daleko od nejvyšších pozic a nebezpečně blízko těm sestupovým.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.20 - 4.35 - 1.54
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Porto - CD Tondela  (sobota 21:30)
Hráči FC Porto vybojovali v úterý cennou domácí bezbrankovou remízu s Manchesterem City a zajistili si postup do osmifinále milionářské soutěže. Na úspěch by rádi navázali i ligovém utkání s Tondelou. Porto v dosavadním průběhu ligy ztrácí na své rivaly a nutně potřebuje sbírat tři body.

Poslední období bylo pro Porto i přes nedostatky v herním projevu úspěšné. Svěřenci Sérgia Conceiçãa zaznamenali úspěchy na evropské scéně, v lize i v domácím poháru a dávají zapomenout na nevydařenou část sezóny, která je zařadila až na čtvrté místo v lize za Bragu, Benficu a Sporting.

Obhájci ligového titulu stihli v odehraných osmi kolech už dvakrát prohrát a jednou remizovat, a pokud se chtějí udržet na dosah ligovému čelu, nesmí nadále ztrácet. To se v posledních dvou zápasech po nepřesvědčivých výhrách nad Portimonense (3:1) a Santa Clarou (0:1) podařilo. Proti Tondele se ale i tak od Draků očekává atraktivnější herní projev.

Ten rozhodně nepředvedli v posledním utkání v Lize mistrů doma proti Manchesteru City. Porto se i přes výhodu domácího prostředí většinu utkání pouze bránilo a zejména díky skvělému Marchesínovi v bráně neinkasovalo a udrželo remízu 0:0, která ho poslala do osmifinále.

Přestože zranění, přestupy a celková nepřízeň osudu nejvíc ovlivnila složení obrany, které nadále chybí zkušení Marcano s Pepem, trenéra Conceiçãa musí v posledních zápasech trápit nejvíce útok a příprava šancí. Proti Citiziens vyslalo Porto pouze jednu střelu na bránu a minulý víkend proti Santa Claře to i přes výhru vystřelilo mezi tři tyče dvakrát.

Právě Tondela se zdá býti ideální soupeřem na obnovení střelecké formy. Trenér Natxo Gonzalez zatím nenašel recept na zlepšení obrany a Tondela je se čtrnácti obdrženými góly druhým nejhůře bránícím týmem v lize. Postupné odstraňování této slabiny zbrzdila domácí prohra 0:2 s Guimarãesi, která teprve podruhé v sezóně vstřelila víc než jeden gól v zápasu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.30 - 18.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP871021:522
2.SL Benfica860219:1018
3.SC Braga860213:718
4.FC Porto851219:1016
5.Paços Ferreira842210:814
6.Vitória SC Guimarães84136:713
7.CD Nacional82428:810
8.CD Santa Clara83147:810
9.Rio Ave FC82425:710
10.FC Famalicão823311:169
11.Gil Vicente FC82247:98
12.CF Os Belenenses81523:58
13.Moreirense FC82246:98
14.CD Tondela82246:148
15.CS Marítimo82159:137
16.Boavista FC814310:157
17.Portimonense SC82156:117
18.SC Farense81259:135

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Han střelil první

Godinho klasika, ach jo. Tohle jsme si nezasloužili.

Reagovat
Han střelil první

Plus tedy opět nejistý Adán, zatím se vezl s týmem, ale nijak extra nedrží. Ty chyby by mohly být šancí pro nadějného Maximiana, snad už je ta aférka s Barcelonou pryč.

Reagovat
Benfica

vidíš, aké to je byť prvý a prichádzať o body po sportných rozhodnutiach rozhodcov.. chápem mňa to tiež trápi, hlavne bezmocnosť, že ja s tým vlastne nijak raz nič nespravím..

btw ale chápem aj to, keď si písal, že vypisovať to tu je "otravné"

PS. no hate

Reagovat
Han střelil první

Nedá se nic dělat, jedeme dál. Výkon byl dobrý, naše góly krásné. V minulých sezónách bychom podobný špíl určitě prohráli.

Reagovat
Benfica

len do toho.. nech je finále ligy na konci sezóny čo najzaujímavejšie

Reagovat
Benfica

oni prišli na Luz jak by do Daichmanu..

Reagovat
Hiko

sice jsem nepochopil, co jsi tím myslel, ale pěkně to začalo (btw. na zápas nekoukám, vidím jen skóre)

Reagovat
Benfica

Brankar Paçosu sa rozhodol previezat ci kopacky, potom to iste dalsi hrac.. len som to dopisal a dali gol

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele