Jóga podle znamení zvěrokruhu: Býk

Věděli jste, že znamení zvěrokruhu o vás prozradí mnoho informací? I když si to možná neuvědomujete, sdělením svého znamení říkáte druhému, jaké jsou vaše vlastnosti, stinné stránky nebo jakým jste milencem. To vše lze ze znamení vyčíst – a mnohem víc. Dokonce lze určit, jaká jóga je pro vás nejlepší a nejvhodnější. Pojďme se právě tématem „jóga podle znamení zvěrokruhu” zabývat, zaměřme se konkrétně na býky. 

Býk jako znamení zvěrokruhu 

Býk je synonymem síly. Co je pro něj taktéž typické, tak je jeho praktičnost a to, že se umí řídit selským rozumem. Pakliže jste se narodili v období mezi 21. dubnem a 21. květnem, pak nám jistě dáte za pravdu. Stejně tak nám potvrdíte, že býci jsou znamením vytrvalým a rozhodným. Často jsou také přejícími jedinci, kteří jsou i umělecky nadaní.  

I když se možná jeví býk jako znamení zcela dokonalé, má i on své špatné, respesktive stinné stránky. Kupříkladu sem spadá fakt, že odmítá pečovat o své zdraví. Stačilo by však pravidelné docházení na lekce jógy a rázem by přešla ztuhlost krku, kterou býci nejčastěji trpí. 

Býk a Anáhata 

Býk je druhým znamením horoskopu, tudíž mu vládne planeta Venuše. A Venuše, ta je v indické astrologii přiřazená čakře jménem Srdce, jinak zvaném také Anáhata. Čakru jménem Anáhata lze považovat za centrum energie naší lásky či za srdeční čakru. Právě odtud pramení touha pečovat o druhé a být k nim přátelští.  

Vaším úkolem jako býka je doplňovat energii, díky které byste méně ulpívali na lidech a bránili špatnému rozhodování. Je však důležité držet pomyslný balanc, protože příliš mnoho energie by vedlo k vaší náladovosti, sklíčenosti a také ke zvýšené kritičnosti.  

Pokud jste se rozhodli cvičit jógu, která je jak uklidňujícím cvičením, tak tím energickým, měli byste kombinovat aktivní a pasivní ásany, jež jsou přímo určené pro vaše silné, leč náladové znamení zvěrokruhu.  

Jóga podle znamení zvěrokruhu: Aktivní a pasivní ásany 

Aktivní ásany pro býky: 

Jakožto býk musíte podpořit energii a její proudění ve vašem těle. S tím pomohou aktivní ásany, jako je Kobra, Bojovník nebo Pozice úcty. Mezi aktivní ásany určené pro vaše znamení patří také veškeré pozice, které otevírají hruď. 

Pasivní ásany pro býky: 

Abyste do svého těla vnesli balanc čili abyste byli naplnění energií, ale zároveň jste ve svém nitru pocítili klid, je důležité aktivní ásany zkombinovat s těmi pasivními, jež jsou uklidňujícího charakteru. Patří mezi ně například Jógamudra nebo Předklon ze stoje se zapažením. Vhodné jsou také veškeré pozice, které stimulují hruď. 

Jóga podle znamení zvěrokruhu: Druhy jógy vhodné pro býky 

Ptáte se, jaký konkrétní druh jógy je pro vás ten pravý? V jakém typu cvičení se kloubí zmiňované aktivní i pasivní ásany? Tou nejlepší volbou pro vás je takzvaná restorativní jóga

Co je to restorativní jóga? 

Restorativní jógou se myslí cvičení, během kterého držíte i několik minut v jedné ásaně. Jednotlivé pozice nejsou nijak fyzicky náročné a mnohdy se pro jednotlivé cviky využívají pomůcky jako deky nebo přikrývky očí. Co vám pomůže navodit pocit klidu jsou aromata, jež se hlavně při konečném odpočinku po cvičení aktivně využívají. 

Co je skvělé na restorativní józe je to, že ji můžete praktikovat i doma. Doporučuje se však alespoň na prvních několik lekcí zamířit ke zkušené lektorce, která tímto typem jógy provede a upozorní na případné chyby, pakliže se jich budete dopouštět.

Když s restorativní jógou začnete doma, nezapomeňte postupovat podle svých schopností – držte v jednotlivých pozicích nejdříve pět/šest minut, poté své pomyslné “skóre” navyšujte. Střídejte ásany s chvilkovým ležením nebo sezením, aby ve vás daná pozice dozněla. 

0 Shares
>
0 Shares
Share