Hattrick? Celkem jednoduché góly, usmívá se Schneider. Kometu chce výš

Foto: Vít Golda, hc-kometa.cz

5. prosince 2020, 16:20

Daniel Kinc

Kometa v něm trefila jackpot, Rakušan Peter Schneider je jednou z nejzářivějších posil v TELH za poslední sezony. Útočník Brna sází gól za gólem, v pátek hattrickem pokosil Olomouc a se 14 brankami se vyhoupl na dělené první místo tabulky střelců. „I minulý rok jsem měl takovou fazonu, ale jen krátce. Asi týden nebo dva. Teď už se mě to drží trošku déle,“ popisuje.

Vaše nejvýraznější vítězství přišlo v pátek proti Olomouci, ale odpovídá výsledek dění na ledě během zápasu?
My jsme měli vynikající začátek, ale Olomouc hrála ve druhé třetině mnohem lépe než my. Uhráli to hodně dobře. My měli štěstí, že máme v bráně Karla Vejmelku. Ten nás podržel. Zápas mohl vypadat úplně jinak. Ve třetí třetině jsme dali nějaké góly a pak už byl výsledek jasný, ale celý zápas nebyl vůbec jednoznačný. Hlavně ve druhé třetině.

Na konci jste už předváděli místy exhibiční kombinace. Byl to typ zápasu, který si o to vyloženě říká?
Já si myslím, že tahle myšlenka je trošku nebezpečná. Určitě to někde v hlavě je, ale zápasy jako tyhle se musí vyhrávat. Ve druhé třetině jsme viděli, že když jdeme moc do ofenzivy a nedodržujeme systém, tak to může skončit špatně. Hlavně musíme hrát celých šedesát minut svou hru, tímto směrem se musíme všichni, včetně mě, zlepšovat. Ne honit góly a kanadské body. 

„Musíme hrát celých šedesát minut svou hru, tímto směrem se musíme všichni, včetně mě, zlepšovat. Ne honit góly a kanadské body.“

Vaše zakončení bylo vždy neskutečně chladnokrevné.
Dostal jsem vynikající nahrávky. Takové šance se prostě musí dát a mám štěstí, že mě moji spoluhráči na ledě dobře vidí. Ale ano, dostal jsem krásné přihrávky, takže to pro mě byly celkem jednoduché góly.

Zápas jste si viditelně užil. Kolik hattricků od vás ještě máme čekat?
To nevím (směje se). Doufám, že jich bude ještě víc, ale hlavní je, abychom vyhrávali zápasy. Na to, jak nízko jsme teď tabulce, máme příliš dobrý mančaft. Musíme předvádět lepší výkony, třeba jako dneska v první a třetí třetině. V tomhle musíme pokračovat dál.

Na druhou stranu, za normálních okolností by se hala otřásala v základech, na led by létaly čepice…
Kdyby tady byli fanoušci, tak by to byl úžasný zážitek, dát před nimi hattrick. Já jsem ale jenom rád, že jsme vyhráli zápas a doufám, že nabereme sebevědomí do nedělního zápasu se Spartou. Něco takového jsme potřebovali. Je škoda, že tady nejsou fanoušci, ale taková je letošní sezona.

Na stadionu sice nejsou, ale podporují vás na dálku a na sociálních sítích máte skvělé ohlasy. Vnímáte je?
Určitě ano. I když se je snažím moc nesledovat, hlavně když máme jako tým těžké období. Nechci se dostávat do negativní nálady po přečtení nějakých negativních ohlasů. Nicméně vidím, že podpora fanoušků tady je. I před zápasem na nás čekají před stadionem a cítíme, že i když nemůžou být s námi na zápase, tak máme jejich podporu.

Sedí vám spolupráce s Jakubem Klepišem, který vám góly připravuje?
Hraje se s ním úplně úžasně. I když má jasnou šanci na střelu, tak vždycky hledá hráče v ještě lepší pozici. Má plno zkušeností a už mě tam párkrát takhle našel, za což jsem samozřejmě rád, protože pak dávám ty góly do prázdné brány.

„Nejsem hráč, který by uměl jen jednu věc. Snažím se trénovat tak, abych právě tohle uměl. Dát gól z každé situace.“

Měl jste už někdy takovou fazonu?
I minulý rok (ve Švýcarsku) jsem měl takovou fazonu, ale jen krátce. Asi týden nebo dva. Teď už se mě to drží trošku déle. Já ale hlavně chci, abychom jako tým hráli stejně jako teď proti Olomouci a uhráli v zápasech nějaké body. Jestli to bude znamenat, že dám méně gólů, tak to bude taky v pohodě. Samozřejmě zkusím ve svých výkonech co nejdéle pokračovat a pomoct týmu.

Sedí vám zakončení ze všech pozic, nebo máte nějaké oblíbené?
Myslím si, že umím dát góly z různých situací. Nejsem hráč, který by uměl jen jednu věc. Snažím se trénovat tak, abych právě tohle uměl. Dát gól z každé situace. Zkouším vždycky zakončit co nejrychleji, aby se brankář nemohl připravit, a z toho pak padají různé góly. Nemyslím si, že bych měl jenom jednu typickou věc, kterou bych dělal pořád. Nicméně letos jsem dal hodně gólů z předbrankového prostoru nebo z dorážek. To je podle mě prostor, z kterého můžu dávat nejvíce branek.

Jaké ohlasy jste dostal od spoluhráčů v kabině? Popichují vás při současné formě?
V kabině jsou takové srandy vždycky. Například, že musím pokračovat a dostanu teď velkou pokutu (směje se). Já si ale myslím, že jsme všichni jenom rádi za tak jasné vítězství. Snažíme se udržet dobrou náladu a sebevědomí do dalších zápasů.

Fanoušci vám hodně srovnávají s Peterem Muellerem. Jaký je mezi vámi z vašeho pohledu rozdíl?
On toho už hodně dokázal a má za sebou úžasnou kariéru. Je to vynikající bruslař, má dobrou techniku, střelu, jde mu skoro všechno. Ze všeho má něco. Já se spíš tlačím do brány, on je více technický hráč.

„Nevím, jestli vůbec nějaké oblíbené zakončení mám. Jsem rád za každý gól a je mi úplně jedno, jestli je pěkný, nebo ošklivý.“

Ukazuje se nyní i to, že jste během letní pauzy stabilně trénoval na ledě doma ve Villachu?
Pomohlo mi to kondičně. Když jsem se ale vrátil zpátky na první zápas, tak jsem se stejně cítil jako všichni ostatní. Tři týdny jsem nehrál. Po fyzické stránce se teď cítím trošku líp, protože jsem neměl pauzu, ale na první tři zápasy to nemělo vliv. Myslím si, že jsem na tom byl stejně jako ostatní. Ve Villachu jsem zápasy nehrál a tréninky jsou úplně něco jiného.

A jaké je vaše nejoblíbenější zakončení?
To nechci prozradit, kdyby si to náhodou přečetli nějací brankáři (směje se). Ne, nevím, jestli vůbec nějaké oblíbené zakončení mám. Jsem rád za každý gól a je mi úplně jedno, jestli je pěkný, nebo ošklivý. Pokud tím pomůžu mančaftu, tak jsem jen rád.

Foto: hc-kometa.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz