Maminka.czTipy na čtení

Knížka, do které se může kreslit! Rodiče mají zákaz do toho dětem mluvit

redakce wall 5.  12.  2020
Samozřejmě, pracovní sešity, do kterých mohou děti kreslit a psát, koupíte v každém knihkupectví. Ale tady jde o něco jiného. Básničky pro vaše obrázky je skutečnou knihou velkého formátu s pevnými deskami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Staňte se spoluautory knížky plné básniček, které k sobě hledají obrázky!“ s touto výzvou básník a humorista Petr Soukup oslovuje děti i jejich dospělé. Na úvodní stránce originální knížky Básničky pro vaše obrázky je proto uveden pouze Petr Soukup – autor textů a vedle něj si děti (za předškoláky tak učiní rodiče) coby ilustrátoři dopíší své vlastní jméno.

Pak už stačí jen se nechat inspirovat některou z šedesáti básniček a naplno se ponořit do kreativního tvoření. „Kreslit můžete, jak chcete, kam chcete a čím chcete,“ povzbuzuje Petr Soukup.

Máte co číst? Vyšla nádherná Archistorie, Dan Brown pro děti a příběh autisty Matěje

Kniha rozhodně není určena jen dětem, které už umějí číst. Básničky jsou krátké, ideální pro společné chvíle, kdy rodiče či prarodiče dětem předčítají a pak je mohou nechat radostně vyřádit s pastelkou či barvičkami. Na podzim příštího roku je v plánu výstava s básničkami Petra Soukupa a obrázky malých spoluautorů.

Nepřestávám se od dětí učit

„Vždy jsem hodně řešil, co my dospělí dětem předkládáme. Sleduji knihy pro děti a některé z nich jsou opravdu skvělé, avšak najednou jsem měl pocit, že mi mezi nimi něco chybí. Nějaká kniha, která dá dětem co nejvíce prostoru v jejich kreativitě. V tu chvíli mě napadlo tuhle sbírku zrealizovat.

Chtěl jsem už dlouho napsat knihu básniček pro děti, a tak jsem spojil dvě potřeby do jedné. Nejde o pracovní sešit, ale o klasickou knihu s pevnou vazbou, kde se každé dítě stane ilustrátorem. Nemůžu se dočkat, až uvidím, co děti vytvořily. Mám k dětem úctu a nepřestávám se od nich učit,“ říká Petr Soukup.

Jaké dítě podle váš knížka zaujme až nadchne? 

Každé. Dostávají možnost kreslit do velké knihy podle libosti a i na její obálku. Co bychom za to my v dětství dali! Kniha má silný papír, je šitá, má tvrdé desky a básničky pochopí každý. To je něco, co chce počmárat i dospělý člověk, a taky se to děje. Dospělí to kupují i pro sebe.

Když jsem svojí pětileté dceři knížku ukázala, rozhodně ji hned zaujala a chystá se do ní kreslit. Ale zároveň se taky hned zeptala, jak to, že může, když jindy právě do knížek kreslit nesmí. Jak jí to vysvětlit? 

Všichni dospělí by se měli dětem omluvit, že dříve jim to nedovolovali 😊. Dětem bych řekl, že mají veliké štěstí a že konečně přišla revoluce, která myslí na ně. Prezident by měl nechat ústavu ilustrovat dětmi, aby ji začali chápat alespoň právníci.

Trénování paměti: S dětmi hodně mluvte, nejlepší jsou vtipy a hádanky

Píšete, že děti mohou kreslit, co chtějí a jak chtějí. Takže nemám zasahovat, když vidím, že si moje Josefína nechala přečíst básničku o vlaku, který ujel, a kreslí k tomu srdíčka a sluníčka? 

Přesně tak. Nezasahujte, prosím. Jestli k té básničce kreslí srdíčka a sluníčka, tak je mnohem dál než my. Sakra, úplně mě to dojalo. Rodiče mají zákaz do toho dětem mluvit. 

Pokud se nemýlím, je tohle vaše první knížka určená dětem – jaké musí být básničky, aby zaujaly a oslovily ty dnešní? 

To se přiznám, nevím, vím jen to, že jsem chtěl děti pobavit a aby se i zasmály. Já měl v dětství rád verše od Žáčka a Vodňanského a určitě mě v tomhle směru ovlivnily. Proto píšu takto:

Rodičům chci dělat radost

jde mi hlavně o ně

Teď jim vedu do kuchyně

sousedovic koně  

Pamatujete si vy sám na svou oblíbenou dětskou knihu? 

Ano. Jørgen Clevin – Jakub a Jáchym. Nedávno jsem ji někde zahlédl a šel do kolen. Ilustrace Helena Zmatlíková. Ale myslím, že moje dětská bible byla životopisná kniha o Vlastovi Burianovi.

Kniha k mání například na e-shopu shop.petrsoukup.cz/ nebo 2market.cz

Cesta do divočiny, jakou vaše děti ještě nezažily. A vy s nimi!
Knížky pro děti: Sopky, strašidla v metru a muzeum plné neskutečných hub
Témata: Dětství, Naše tipy, Vánoce 2020, Knihy, Nákupní tipy, Tipy na čtení, Josefína, Jáchym, Básnička, Revoluce, Burian, Helena Zmatlíková, Obrázek, Žáček, Vlasta Burian, Bible, Děti, Dospělí, Kniha, Sešit, Knížka, Knihy na Heureka.cz