Romy Schneider: Rolí císařovny Sissi si zajistila slávu. O šťastném a klidném životě si ale musela nechat jen zdát

Romy Schneider: Rolí císařovny Sissi si zajistila slávu. O šťastném a klidném životě si ale musela nechat jen zdát
Romy Schneider jako Sissi ve snímku Sissi, mladá císařovna (1956) | Česká televize
Obrázek článku
Romy Schneider se narodila 23. září roku 1938 ve Vídni, necelý rok před vypuknutím 2. světové války. Její matkou byla ambiciózní herečka Magda Schneider, která se spíš než dceři věnovala vlastní kariéře. Romy přivedla k herectví a filmu právě ona, několikrát si společně zahrály (poprvé ve snímku Šeříky až bílé začnou kvést z roku 1953) a Magda svou dceru přežila o celých 14 let. Po odchodu otce Romy žila na salcburském dívčím internátu, kde jí z depresí a osamění vytrhávalo právě herectví a divadlo, jak se v televizním dokumentu z cyklu Legenden režiséra Michaela Strauvena svěřila jedna z jejích internátních kolegyň.
Romy Schneider (1938 - 1982) Romy Schneider se narodila 23. září roku 1938 ve Vídni, necelý rok před vypuknutím 2...
Romy Schneider, Karlheinz Böhm
Sissi - osudová léta císařovny. Po boku herce Karlheinze Böhma. | Česká televize
Slávu, těsnou škatulku a silné břemeno do budoucích let pro Romy Schneider znamenala role rakouskouherské císařovny Alžběty Bavorské (známé spíše jako Sissi) ve třech filmech z 50. let minulého století. Z dnešního pohledu jde o naivistické snímky pojednávající o mladé bavorské dívce, která ztrácí iluze na rakouském dvoře, načež následuje tragický skon rukou italského atentátníka Luigiho Lucheniho. Sama herečka Romy Schneider se škatulce krásné a naivní Sissi bránila. Po sérii filmů se vzepřela čtvrtému snímku se Sissi v hlavní roli, odmítla honorář ve výši milionu marek a vydala se za nejistou budoucností do Francie.
Romy Schneider, Karlheinz Böhm
Sissi - osudová léta císařovny. Po boku herce Karlheinze Böhma. | Česká televize
"Vadilo mi, že na mě lidé na ulici volají: Sissi! Já přece nejsem Sissi, jsem Romy Schneider," zdůvodnila tehdy 19letá herečka. Již v roce 1959 začal její vztah s dnešní francouzskou hvězdou ikonou Alainem Delonem. Schneider se francouzsky, navázala spolupráci s režisérem Luchinem Viscontim a již v roce 1962 se stala jednou z nejzářivějších hvězd festivalu v Cannes, když zastínila i Italku Sophii Loren, s níž si zahrála v povídkovém filmu Boccaccio '70.
Proces
Proces - Orson Welles a Romy Schneider | Česká televize
Krása nebyla tím jediným, co lidi nejen z filmové branže na Romy přitahovalo. Ikonický režisér Orson Welles, s nímž Schneider natočila v roce 1962 Proces inspirovaný literárním dílem Franze Kafky, o herečce prohlásil, že "byla velmi atraktivní, ale cosi skrývala. Vždy, když se projevila opravdově a otevřela se, následoval smích a popření. Na život se přes všechny tragédie dívala s ironickým humorem."
Romy Schneider nebyla našlápnutá mladá hvězdička, která touží po mejdanech, slávě, blescích paparazziů a milionových honorářích. Chtěla po boku muže, který ji podrží, případně dá dítě. Alain Delon se tím mužem nestal, neboť Romy náhle opustil se vzkazem na papíře, načež se odletěl věnovat jedné ze svých milenek. Šlo o jednu z prvních ran v životě Romy Schneider.
Romy Schneider, Alain Delon
Romy Schneider a Alain Delon ve snímku Bazén.
Částečně z žalu a ze zoufalosti se Schneider provdala za úspěšného divadelního režiséra a herce Harryho Meyena. Syn David se narodil v prosinci roku 1966. Vypadalo to na idylu, jenže roku 1969 se na scénu vrátil Alain Delon v erotickém thrilleru Bazén, kde si v řadě vášnivých hereckých situací ti dva připomenuli svůj někdejší milenecký vztah. Manžel Harry se stará o syna Davida, zatímco Romy se věnuje hvězdné kariéře a na syna nemá - podobně jako její matka o dvě dekády dříve na ní -, čas.
Roku 1975 se Romy Schneider s Harrym Meyenem rozvádí, připadá jí opatrovnictví syna Davida a vdává se za Daniela Biasiniho, s nímž má dceru Sarah. Romy bojuje s bulvárním tiskem a stěhuje se do Provence, kde sní o rodinné idyle po boku manžela a svých dvou dětí.
Jenže roku 1979 přichází další rána, její bývalý manžel spáchal sebevraždu, Romy se rozvádí, najde si nového přítele Laurenta Pétina, jenže s tím si nerozumí syn David, tudíž se stěhuje k rodičům svého mrtvého otce. A právě zde dojde v létě roku 1981 k fatální události, kdy David přelézá plot s bodci, napíchne se na jeden z nich a na následky vykrvácení stehenní tepny umírá. Tragické události nepomohou ani bulvární novináři, kteří vyčkávají na osudném místě a aranžují domnělý průběh skonu milovaného syna. Romy Schneider ho vidí všude. I na place během natáčení v osobě chlapce, který jí ho připomíná. V posledním interview, které Romy Schneider poskytla, se svěřila: "Chci žít tak do 80 let, jako babička na venkově, obklopena květinami a spolu s dcerou."
Romy Schneider
Romy Schneider ve filmu Stará puška. | Česká televize
Romy Schneider zemřela 29. května roku 1982 ve věku 43 let, necelý rok po svém synovi Davidovi. Lékařská zpráva uvádí, že na zástavu srdce. Během svého života kombinovala prášky na spaní, na bolest i na podporu aktivity spolu s alkoholem. Její organismus to zkrátka nevydržel. A jak dodává její někdejší manžel Daniel Biasini v televizním dokumentu Legenden: "Podle mne na to měla právo. Bez toho bychom nepřežili všechny ty tragédie, ke kterým v jejím životě došlo."
Smrt a vypjatý život Romy Schneider neplnil jen stránky bulvárů a srdce diváků. Herec Alain Delon, který v rozhodující chvíli Romy Schneider život dvakrát neulehčil, byl nakonec tím, kdo se postaral o to, aby herečka a její milovaný syn spočinuli ve společném hrobě. Na náhrobním kameni je pouze její občanské jméno Rosemarie Albach. Delon jí do rakve vložil vzkaz "Ich liebe Dich."
Romy Schneider, Alain Delon
Romy Schneider a Alain Delon ve snímku Bazén.