Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Názory – Glosy

    Bláhová bláznivost!

    Od našeho prvního setkání přiváděl Jirka Reidinger, řečený Bilbo, svými komentáři k šílenství profesory na střední škole, skládal písně na bramborové brigádě, na intru hrál spolužákům příhody Gejzy Pedála, později v Praze po hodinách profesora Kaftana dlouhé noci vyprávěl a přehrával v pražských hospodách… Vždy obklopen diváky či nadšenými posluchači, kteří hltali jeho příběhy a jejichž reakce vyvolávala další ještě šílenější jeho příběhy.

    Pastevci na Dálném východě, pařížští kolemjdoucí či divadelní fajnšmekři na nějakém mistrovském Turbově kousku či jazzmani Jany Koubkové, ti všichni mají jedno společné – Jirkovi rozumějí a spolupracují s ním. Spolupráce a komunikace s divákem je Jirkovo nářadí, jeho brašna s cajkem…

    Inscenaci plánoval Bilbo dlouho. Foto Kristýna Reidingerová

    Inscenaci Smyčka plánoval Bilbo dlouho. Hodně dlouho. A musím přiznat osobní interest. Když Jirka knížku povídek, která Smyčku obsahovala, s velkým zaujetím přečetl a pohrával si s myšlenkou přenést ji na jeviště, pozval jejího autora, estonského spisovatele Arvo Valtona do Prahy. Dost riskantní kousek v době komunismu. A ten pozvání s díky přijal a do Prahy nečekaně přijel! Jirka bleskově zareagoval. Usoudil, že můj byteček ve Vršovicích je luxusnější než jeho díra v Elektrárenské, a Arva u mně ubytoval. A já se stěhoval do Elektrárenské… Pozorným soudruhům samozřejmě Arvova návštěva neunikla a v mém telefonu se od té doby začalo ozývat jakési zvláštní cvakání…

    Foto Kristýna Reidingerová

    Konečně tedy po letech letoucích připravil Jirka Smyčku k obrazu svému a premiéra společná se křtem jeho nové knížky a blížících se narozenin začala se připravovat. Mezi tím ovšem smyčka veliká začala se pomalu a nenápadně kolem nás všech utahovat. A past nečekaně zaklapla.

    V plánovaný den nesedím tedy v zaplněném divadle Disk, nepopíjím vínko s přáteli a kamarády, netleskám Bilbovým nejnovějším kreacím a nezapíjíme naše blížící se šedesátky /každý máme svoji/. Divadlem se nenese radostný premiérový šum plný očekávání… Nejsem v Disku, nejsem v Praze, nejsem ani v Česku. Tisíc mil odtud sedím doma u nažhaveného i-padu a sleduju Bilbův osamocený boj v mrtvolně tichém divadle s nekonečně prázdnými řadami sedadel – v živém streamu on-line.

    Jiří tak úplně osamocený není. Foto Kristýna Reidingerová

    Tedy Jiří tak úplně osamocený není. Po boku je mu – jako již tradičně – skvělá zpěvačka a muzikanta Sylva Krobová. S minimem rekvizit, s několika maskami a velkými kašírovanými hlavami vydávají se na další úchvatnou pouť… Mozek a jeho zákoutí, uvažování a rozhodování, neočekávané reakce a propojení příběhů.

    Smyčka je dnes určitě mnohem bohatší inscenace, než by byla v době, kdy ji Jirka plánoval. Je zdokonalená vším, co za tu dobu přečetl, viděl a odehrál… Práce s maskami je bravurní a suverénní, malá maska s brejličkami je originální, “osobní variací” na commedii dell´arte. Velká kašírovaná hlava je podobná té, ve které hrál kultovní britský komik Frank Sidebottom. V roce 2014 byl o něm natočen film Frank, kde ho v masce hrál Michael Fassbender.

    V představení bylo plno nádherných obrazů. Foto Kristýna Reidingerová

    V představení bylo plno nádherných obrazů. Klaun lapený a  zmítajíci se ve smyčce pasti připomíná převráceného brouka Řehoře Samsu z Kafkovy Proměny… Propojení bulvární komedie a scén takřka kramářských s něžnými obrazy a scénami literárními je nejsilnějším, nejpůsobivějším prvkem inscenace. A když se Bilbo v pasti zoufale rozezpívá, je jasno: funguje to i bez diváků!

    Samozřejmě vše je ještě čerstvé a neohrané, panenské a diváky nedotčené. Někdy moc upovídané a vysvětlující, na úkor magických za sebe vypovídajících obrazů. Ale to se určitě za provozu usadí a doladí, okope a omlátí.

    Tedy bude-li provoz… Otevře-li se naše sklapnutá past, povolí-li naše smyčka… Pak uvidíme inscenaci v jejím přirozeném prostředí. V hučícím sále plném diváků a cinkajících skleniček.

    Jiří Bilbo Reidinger nebude nikdy Cirkusem du Soleil, nebude La Putykou ani Losers Cirque Company. Nebude rozesmátý v záři reflektorů. Bude osamělým poutníkem, Ahasverem bloudícím pouští. Bude zkoumat pasti, bude studovat smyčky a bude se ptát a ptát a ptát…

    Sussex, UK

    Bilbo compagnie, Praha – Jiří Bilbo Reidinger: Smyčka. Scénář a režie Jiří Bilbo Reidinger, hudba Sylvie Krobová, výprava Jiří Zajáček, Samiha Maleh, Renata Pavlíčková. Hrají – Muzikoterapeutka: Sylvie Krobová, Posel, léčitel:  Bilbo. Premiéra v Divadle Disk, Praha 27. 11. v 19.30. Streamováno na youtube Disku.

    ///

    Více o inscenaci Smyčka: Clown Bilbo bloguje (No. 87)

    • Autor:
    • Publikováno: 6. prosince 2020

    Komentáře k článku: Bláhová bláznivost!

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,