Blansko: Potrubí hráze opravili unikátní metodou

06.12.2020 7:34

Dělníci už dokončili práce na opravě havárie potrubí v hrázi vodní nádrže Palava. To netěsnilo a hrozilo narušení hráze. Specializovaná firma potrubí opravovala od pondělí.

Blansko: Potrubí hráze opravili unikátní metodou
Foto: Blansko.cz
Popisek: Blansko

 Využila při tom bezvýkopovou metodu pomocí pryskyřicového rukávce, ta je rychlejší a levnější než jiné způsoby opravy. Přehrada je kvůli opravám bez vody, opět napouštět se začne až po opravě uzávěru potrubí.

Opravu vedlejšího potrubí zahájili dělníci v pondělí. Do téměř padesát let starého potrubí umístili speciální rukávec napuštěný pryskyřicí, který vsunuli dovnitř poškozené ocelové trubky. Díky tomu už voda nebude prosakovat do tělesa hráze a ohrožovat tak stabilitu stěny nádrže.

„Přístup i potrubí jsme museli vyčistit, poté jsme postavili přímo v tělese hráze zaváděcí věž a na břehu jsme začali připravovat rukávec. Ten je vyrobený ze speciální tkaniny, do něho jsme postupně nalili 270 kilogramů pryskyřice. Pryskyřici jsme pomocí tlakové lavice, takové obdoby mandlu, postupně vpravili a rozprostřeli do rukávce tak, aby se pryskyřice rovnoměrně absorbovala do tkaniny. Pomocí tlaku vody jsme pak rukávec otočili a pryskyřicovou stranou umístili dovnitř do potrubí po celé jeho délce. Díky teplé vodě a jejímu tlaku jsme pak vše přes celou noc ohřívali a vytvrzovali, aby se rukávec usadil a zpevnil nehrozily další netěsnosti,” popsal pro laiky komplikovanou opravu Lukáš Spáčil z firmy Sebak, který měla práce na starosti.

Čtyřicetimetrové potrubí pak zkontrolovala ještě speciální pojezdová kamera. Oprava za 451 tisíc korun by nyní měla zaručit bezproblémový provoz potrubí na dalších minimálně padesát let.

Přehrada je kvůli opravám zatím bez vody. Už v listopadu se začala upouštět a rybáři zde vylovili všechny ryby, které putovaly do vodní nádrže Palava II (Vrbice) na Češkovicích. Minulý týden s přípravami pomáhali také dobrovolní hasiči z Těchova, kteří čistili přístup k vypouštěcímu potrubí.

Znovunapuštění, které mělo přijít po opravě potrubí v hrázi, se ale vodní nádrž v nejbližších dnech nedočká. „Pracovníci vodáren bohužel při rozdělání příruby zjistili závadu na jejím ventilu, který reguluje průtok hlavním a vedlejším potrubím nádrže. Teď je na opravě, dokud neskončí, vodu znovu napouštět nemůžeme,” vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Pavel Konečný.

Jakmile se ventil opraví a příruba se vrátí na své místo, začne se vodní nádrž Palava znovu napouštět. Vodní hladina by na běžnou zimní úroveň mohla vystoupat zhruba za týden od zahájení napouštění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…