Speciály Soutock, Ventill a Proovan vaří v Prazdroji nový minipivovar

  8:30
Areál pivovaru Plzeňský Prazdroj, kde se v roce 1842 zrodil celosvětově proslulý ležák, se opět zapisuje do pivovarnických dějin. V budově bývalé elektrárny zahájil provoz experimentální minipivovar Proud. V něm budou vznikat pivní speciály, některé podle zcela nových receptur.

V Plzeňském Prazdroji začal fungoval nový minipivovar. Sládková Lenka Straková má na starosti receptury a dohled nad vařením a zráním piv. | foto: Pivovar Proud

Za novým projektem stojí sládková Lenka Straková, která má na starosti receptury a dohled nad vlastním vařením a zráním piv, a Michal Škoda. Ten řídí provoz pivovaru.

„Oba nás vždycky bavilo objevovat rozmanitý svět pivních stylů, Lenku v rámci velkých várek, které obohacovaly nabídku hospod, mě při domácím experimentování. Oba rádi zkoušíme něco nového. A tak vlastně všechno celkem přirozeně spělo k tomu, abychom spolu rozjeli minipivovar,“ říká Michal Škoda. Zatím má jejich provoz sedm zaměstnanců.

Oba zakladatelé minipivovaru jsou zaměstnanci Plzeňského Prazdroje. Škoda a Straková stojí za Volbou sládků, tedy pivy doplňujícími tradiční nápoje Prazdroje. Přestože se varna nachází v areálu průmyslového pivovaru, nebude Proud jeho součástí. 

„Chtěli jsme vytvořit prostor pro vaření různých pivních stylů v malých várkách, pro experimentování a spolupráci s dalšími sládky a pivovary. Proto vznikl minipivovar Proud, který působí v nejvyšší možné míře samostatně a nezávisle na Prazdroji,“ konstatuje tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

Proud bude vařit celkem pět stabilních pivních speciálů, čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Tato nabídka se v čase promění a přibudou k ní také menší várky experimentálních pivních specialit. Do jejich přípravy se kromě expertů minipivovaru zapojí i další pivovarští odborníci z tuzemska i zahraničí.

V plánu je také spolupráce s dalšími řemeslnými pivovary. „Chceme z našeho minipivovaru udělat místo pro setkávání s českými i zahraničními sládky, akademiky, pivními experty i milovníky pivních speciálů. Diskuse se mají stát podnětem k vytváření nových pivních receptur a zkoušení různých výrobních postupů,“ říká ředitel nového pivovaru Michal Škoda.

Chystaná roční produkce je několik tisíc hektolitrů piv z kvalitních surovin od domácích i zahraničních dodavatelů. První pivní speciály jsou v prodeji v e-shopu na webu eshop.pivovarproud.cz.

Více než stoletá budova původní elektrárny Plzeňského Prazdroje, kde pivovar sídlí, stojí u soutoku řek Mže a Radbuzy. Právě energie elektrického proudu a síla proudu řeky daly pivovaru název.

Všechna piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná

Tímto faktem jsou inspirovány i názvy některých piv. Ve stálé nabídce pivovaru je nyní TheMže – Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan inspirované stylem Hazy IPA.

Všechna piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná, pouze nealko je kvůli vysoké náchylnosti ke kontaminaci pasterizované.

„Šli jsme napříč pivními styly, aby naše nabídka byla co nejpestřejší. Hodně jsme přitom dbali na pitelnost, v základním sortimentu proto nemáme piva s vysokým obsahem alkoholu,“ přibližuje sládková Lenka Straková a dodává: „Stávající nabídku doplní menší várky. Chceme hodně experimentovat, zkoušet a používat třeba různé koření nebo ovoce. Některá piva budou zrát ve speciálních dubových sudech po whisky nebo jiných destilátech.“

Celková investice do rekonstrukce historické budovy a vybavení pivovaru se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Srdcem pivovaru je varna o objemu 30 hektolitrů z Pacovských strojíren, další technologie byly vybrány tak, aby umožňovaly vyrábět piva různých stylů.

Proud počítá s distribucí v rámci republiky, speciály bude stáčet do sudů a lahví a čepované pivo se objeví v nabídce pivních barů a hospod orientovaných na pivní speciály. Lahvové pivo pak bude minipivovar nabízet ve dvou variantách – třetinkách a třičtvrtělitrových lahvích.

V Plzeňském kraji v současnosti funguje kolem 40 minipivovarů. Jedním z nejnovějších je ten, který vznikl v areálu bývalého pivovaru v Domažlicích.