Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

PL Sinagl 1.12.2020Byl to již osmý rozhovor pro PL. Rozhovor si můžete přečíst ZDE. Odpověď na poslední otázku následuje níže:

* * *

Jakou vidíte cestu do budoucna?

Úvodem pět postřehů:

„Události kolem pana Tempela ukazují v rozevřených vratech celý soudní Augiášův chlív. Ale kdo ho vyčistí, kdo ho vymete? Nejsme Bělorusové, sedíme na zadcích a děláme rozruch manifestaci na ulicích že chceme na pivo. Jsme národem  jenom dle historie a společného jazyka. Jak řekl MUDr. Stránský „Jsme shnilý národ“. K tomu dlužno dodat že červům se v něm dobře daří.“ Karel Mrzílek

Francouzská soudkyně Eva Jolyo 8.10.2001 na 10. Mezinárodní protikorupční konferenci v Praze: “Pokud se politici odmítají zodpovídat občanům, podrývají jejich důvěru v demokratické instituce a společností se šíří beznaděj.“

Televizní dokument „Chapadla korupce“ ze stejného roku, uzavírá autorka Lída Rakušanová: „Korupce nepodrývá jenom důvěru. Kdyby se ji podařilo radikálně omezit, měla by Česká republika dvojnásobný hospodářský růst i příjem na obyvatele. Vzkazuje nám to Světová banka.“

„To vzdělané a bezcharakterní individuum na Hradě českých králů kazí Čechům pověst, vážnost a úctu všude, kde se o něm dozví.“ K. Mrzílek

′′Dokud se nezbavíme lží, tradice starověkého vzteku, dokud se neponoříme, nebudeme křičet: kam nás to zavedlo?! Zatím kající slovo padlá prsa nevydechnou, budeme muset pořád dokola, holop tahání popruhů." Bulat Okudzhava

Pilíři skutečně funkční demokracie jsou nezávislá média a justice. Na demokracii si jen hrajeme, všechno je jen „jako“. Za současného stavu společnosti považuji za jedinou smyslplnou cestu  postupné zlepšování kvality politiky a politické scény, ne tradičního českého řešení „ode zdi ke zdi“. Není možné, aby v politice zůstávalo a bylo opakovaně voleno tolik neschopných, nemravných osob či dokonce zločinců, kteří se v podstatě sami nominují na stranické kandidátky. Občané na kandidátky nemají žádný vliv. Je to zneužití hlasu voliče.

Proto podporuji myšlenky Insitutu H21 Karla Janečka a jeho volební systém, který se už osvědčil v jiných zemích. Ten si ale musí prosadit občané. Politici nikdy neodvolí sebe sama, nevzdají se dobrovolně svého bezpracného blahobytu na úkor nás všech, při vší úctě k těm několika málo, kteří se snaží skutečně pracovat pro zemi a ne jen pro sebe. Na jejich neschopnost doplácí celá země už 30 let. Za prokazatelně napáchané, obrovské škody hospodářské a mravní, nenesou politici žádnou osobní odpovědnost.

Odchodem Václava Havla ztratil Západ zájem o Českou republiku. Dívá se na ni jako na podivný skanzen. Pokud se cizinec seznámí s chováním prezidenta Zemana, automaticky si vytvoří i obraz o obyvatelstvu země, které si ho zvolilo do čela země. Je jen na občanech zda to dokáží změnit. Budeme-li jen pasivně čekat riskujeme, že agresivní Rusko nás začne ovládat i mnohem viditelněji s patřičnými dopady na naši ekonomiku a životy.

Egyptolog prof. Bárta tvrdí, že sedm znaků, předcházejících vždy kolapsu civilizací, se již naplnilo. Odhaduje, že radikální změna nastane během 20-30 měsíců. Dost možná nám koronavirus dává možnost zabránit mnohem větší katastrofě, kdy globalizace selhává, resp. selhala. Blahobyt vždy časem vynese do čela země neschopné, naopak krize nutně ty schopné.

Věřím, že parlamentní volby 2021 budou v tomto směru přelomové. Budeme se tak moci pokusit postupně napravovat opakované mravní selhávání v tomto a v minulém století a přiblížovat se ke skutečné svobodné, vyspělé občanské společnosti. Tedy i mravně a kulturně se přibližovat k Západu, něco mu také nabídnout, pomoci a ne jenom brát.

Baťa by i dnes řekl: „SEDLAT A ZAPŘAHAT!“ 

 

Jan Šinágl, 6. 12. 2020

* * *

Pavel Rychecký nechce připustit opakované selhávání Ústavního soudu ČR?!

Ztohoven o svobodě myšlení a konání

Napsal mi vězeň, kterého měla poslat do vězení JUDr. Hana Marvanová?!

Průtahy v řízení aneb jak „rychlé“ jsou české soudy, když mají jednat v zájmu dětí!

Kalousek, Fiala a Babiš – porovnejte a zvažte sami

Grygárek chce po plk. Šlachtovi omluvu a půl milionu?!

Stát nařizuje násilím očkování dítěte proti vůli matky?!

Najde se alespoň jeden statečný poslanec a senátor k aktivaci čl. 66 Ústavy ČR?!

Stále platná definice politiky

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)