Arthur Miller: Cena. Nastal čas vyrovnat staré dluhy

6. prosinec 2020

Miloš Willig, Jana Štěpánková, Josef Patočka a Zdeněk Ornest v inscenaci o dvou bratrech, kteří po letech přicházejí prodat rodinnou pozůstalost a zúčtovat s minulostí. Obnovenou premiéru hry slavného amerického dramatika Arthura Millera uvádíme po více než třiceti letech. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Jan Strejček
Osoby a obsazení: Ester Franzová (Jana Štěpánková), Viktor Franz (Miloš Willig), Gregory Solomon (Josef Patočka) a Waltr Franz (Zdeněk Ornest)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Překlad: Luba a Rudolf Pellarovi
Režie: Jan Strejček
Natočeno: v roce 1969

Když velká hospodářská krize v roce 1929 připravila jeho otce o práci i o peníze, obětoval Viktor své ambice na univerzitní studium a stal se policistou, aby mohl otce finančně podporovat. Jeho starší bratr Walter na sebe takový závazek vzít odmítl, vystudoval medicínu a je úspěšným lékařem. Od otcovy smrti uplynulo 16 let, kdy se bratři neviděli. Teď je čas, aby prodali rodinnou pozůstalost a při tom se pokusili vyrovnat dluhy, které vůči sobě pociťují.

Do bytu plného starého nábytku a tíživých vzpomínek přicházejí také Viktorova manželka Ester a starý židovský obchodník Gregory Solomon. Zatímco Solomon sčítá sumu, za kterou je ochoten pozůstalost vykoupit, Ester a Viktor jsou přinuceni zvážit, jestli cena, kterou Viktor zaplatil za svou oběť, nebyla příliš velká.

Komorní hru o dvou dějstvích s názvem Cena napsal americký dramatik Arthur Miller v roce 1967. Podobně jako ve svém slavném dramatu Smrt obchodního cestujícího i v Ceně polemizuje s mýtem tzv. amerického snu a ukazuje jeho temnou stránku v podobě rozvrácených rodin zkrachovalých byznysmenů.

Promítl do ní vlastní rodinnou historii: také Millerův otec byl zlomen finanční krizí ve třicátých letech, rodina se musela vystěhovat z původního domova, dramatikova matka zastavila svoje šperky, aby domácnost přežila.

Hru v překladu Luby a Rudolfa Pellarových pro rozhlas upravil Jan Strejček, který ji také režíroval. V inscenaci natočené v roce 1969 si zahráli Miloš Willig, Jana Štěpánková, Josef Patočka a Zdeněk Ornest.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.