Sparta rozdrtila Kometu! Hradec a Liberec tápou, Třinec poprvé padl doma

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

6. prosince 2020, 19:42

Ondřej Mach

Zápasový program druhé adventní neděle začínal soubojem Třince s Mladou Boleslaví, Oceláři si připsali první domácí porážku. S aktuálními výsledky nemohou být spokojeni v Hradci Králové ani Liberci, duel posledních celků tabulky opanoval Litvínov. Výhru slaví i Sparta, Olomouc nebo Karlovy Vary.

Přetahovaná v Třinci: dva body nakonec berou Bruslaři

Boleslav jela na východ republiky v dobrém rozpoložení, z posledních pěti zápasů brala plný počet bodů. Jenže o formě Třince se asi nemusíme bavit...

Domácí udeřili jako první ve 12. minutě zásluhou Petra Vrány, na startu prostředního dějství ale dokonal obrat Radim Zohorna. Oceláři se v závěru dvakrát dotáhli, vítěze nakonec musely určit až samostatné nájezdy, ve kterých druhý bod Středočechům vychytal Gašper Krošejl.

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „Bylo to kvalitní utkání z obou stran. Soupeř hrál velmi dobře, byl to vyrovnaný duel se spoustou šancí na obou stranách. Bylo to utkání nahoru dolů, naše očekávání těžkého souboje se potvrdilo. Dělení bodů je spravedlivé, nájezdy jsou vždy loterie. Remíza po základní hrací době odpovídala předvedené hře obou týmů, velmi kvalitních týmů. Remíza je zasloužená.“

Pavel Patera (trenér Boleslavi): „Do utkání jsme vstoupili dobře, celý duel byl vyrovnaný. Každý tým měl chvíli více ze hry. My jsme mohli na konci druhé třetiny odskočit do dvoubrankového vedení, to se nám ale nepovedlo. Třinec má velmi silný kádr, hraje výborně. Vždy, když jsme se dostali do vedení, tak oni srovnali. Remíza byla spravedlivá, v nájezdech se k nám otočilo štěstí. Oslabení sehrály oba celky dobře. Nastoupila proti sobě dvě silná mužstva, za výsledek jsme rádi.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – BK MLADÁ BOLESLAV 3:4 po samostatných nájezdech (1:1, 0:1, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 12. P. Vrána (M. Stránský, Martin Růžička), 48. Zadina (Hrňa, Jašek), 53. Martin Růžička (P. Vrána, M. Stránský) – 17. Allen (Cienciala, Bičevskis), 21. R. Zohorna (Šťastný), 52. Lunter (R. Zohorna, Ševc), rozh. náj. Bernad
Rozhodčí: Hodek, Hejduk – Frodl, Komárek. 
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 29:28.
HC Oceláři Třinec: Kořenář – M. Doudera, Gernát, D. Musil, Galvinš, Kundrátek, Jaroměřský, Adámek – Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský – Hrňa, Marcinko, Zadina – O. Kovařčík, Jašek, M. Kovařčík – Dravecký, Roman, Hrehorčák. Trenéři: Varaďa a Zadina.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Šidlík, Ševc, Allen, Pláněk, Bernad, Fillman, Vacík – Lunter, R. Zohorna, Šťastný – Jääskeläinen, A. Zbořil, J. Stránský – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Cienciala, Bičevskis. Trenéři: Rulík a Patera.

Budějovice zůstávají na chvostu, podlehly Litvínovu

Pro obě mužstva šlo o klání, které by je mohlo odrazit k lepším výkonům. S dosavadním průběhem ročníku totiž nemůže být spokojena Verva ani Motor.  

Na severu Čech se odehrálo pořádné drama. Černožlutí vedli po gólu Patrika Zdráhala, hosté ale dvěma trefami skóre otočili. Vyrovnaný duel ztratili až ve třetí třetině, kdy chemikům vrátili náskok Martin Hanzl a Pawel Zygmunt. Litvínov za tři body vyhrál po sedmi kolech.

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Prvních sedm osm minut jsme byli aktivnější a dali jsme rychlý gól. Potom Budějovice vyrovnaly, svým pohybem byly velice nepříjemné. Hrály jednoduše, šly do brány a měli jsme s tím problémy. Ve třetí třetině jsme hru zjednodušili, šli jsme víc do brány a nakonec jsme vydřeli vítězství za tři body. Kredit patří i Budějovicím, protože sehrály velice dobrý zápas.“

Václav Prospal (trenér Motoru): „Bohužel jsme našli další způsob, jak prohrát zápas. Měli jsme ho celkem dobře rozehraný, po čtyřiceti minutách jsme vedli. Ale to, jak jsme nastoupili do třetí třetiny a jak jsme se tam prezentovali, nebylo dostatečně dobré. Domácí vyhráli zaslouženě.“

HC VERVA LITVÍNOV – MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 3:2 (1:1, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. P. Zdráhal (Jarůšek), 42. M. Hanzl (Kudla), 51. Zygmunt (M. Havelka, Cibulskis) – 11. Slováček (Pýcha, Plášil), 24. Jonák (Venkrbec)
Rozhodčí: Kika, Micka – Hlavatý, Lederer.
Vyloučení: 4:3.
Bez využití.
Střely na branku: 32:35.
HC VERVA Litvínov: Godla – Irving, Ščotka, Štich, Cibulskis, Kudla, Demel, L. Doudera – P. Zdráhal, M. Hanzl, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – Látal, Gerhát, Válek – Zygmunt, Helt, M. Havelka. Trenéři: Országh a V. Sýkora.
Madeta Motor České Budějovice: Patera – Pýcha, Plášil, Vydarený, Roth, Lytvynov, Pavel, Suchánek, Slováček – Christov, Venkrbec, Jonák – Michnáč, Gilbert, Raška  – M. Novák, R. Přikryl, Z. Doležal – D. Voženílek. Trenéři: Prospal a Totter.

Hradec na ústupu? Prohrál páté z posledních šesti klání

Mountfield zažil parádní start sezony, nějakou dobu byl na prvním místě tabulky. V minulých kolech to ale hradeckým hokejistům nelepí a proti Plzni to nebylo jiné. 

Východočeši sice svého soupeře přestříleli, puky z branky lovil ale hlavně Marek Mazanec. Dva góly Škodovky dal obránce Vojtěch Budík, skórovali i tahouni Milan Gulaš a Filip Suchý. Indiáni se tak bodově dotáhli na vedoucí Třinec.

Vladimír Růžička (trenér Hradce Králové): „Do utkání jsme vstoupili hodně špatně, hned v první minutě jsme dostali gól, a od toho se zápas odvíjel. Dělali jsme hrubé chyby a soupeř hrál jednoduchý hokej, na jednu dvě rychlé nahrávky dopředu. Dostal se do šancí a ty hned v první třetině proměnil. Kolem brány jsme měli strašný zmatek a nechávali tam volné hráče, což je potom pro brankáře strašně těžké. Nedokázali jsme se dostat do kontaktu na 2:3 nebo 2:4 a když jsme s tím chtěli ve třetí třetině něco udělat, měli jsme zase tři vyloučené hráče a Plzeň si to pohlídala.“

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Předvedli jsme velice dobrý výkon, asi jeden z nejlepších v sezoně. Rychle jsme se dostali do vedení a potom jsem na hráčích viděl takový zkušený projev. To byl rozdíl oproti minulému zápasu se Zlínem, kde jsme ztratili vysoké vedení. Tentokrát jsme si výsledek pohlídali. Převedli jsme skvělé individuální akce a celkově ten výkon byl opravdu z naší strany povedený.“

MOUNTFIELD HK – HC ŠKODA PLZEŇ 1:5 (1:3, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Hronek (Perret) – 1. Gulaš (L. Kaňák), 8. Čerešňák (Straka, Eberle), 11. Budík (Kracík), 23. Suchý (Gulaš, Čerešňák), 34. Budík (Straka)
Rozhodčí: Pražák, Kubičík – Gebauer, Rožánek.
Vyloučení: 6:5.
Bez využití.
Střely na branku: 32:29.
Mountfield HK: Mazanec – Nedomlel, Zámorský, Jank, Hronek, Šalda, F. Pavlík, Čáp – Smoleňák, Cingel, Jergl – J. Sklenář, V. Růžička, Orsava – Perret, Kevin Klíma, Lev – R. Pilař, Koukal, Kelly Klíma. Trenéři: Růžička, Branda a Kočí.
HC Škoda Plzeň: Frodl – L. Kaňák, Čerešňák, Budík, Stříteský, Vráblík, Kvasnička – Suchý, Kracík, Gulaš – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour, Rob, Kantner – Stach. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.

Zlín prohloubil liberecké trápení

Na takové výsledky nejsou pod Ještědem příliš zvyklí. Bílí Tygři v pátek zkolabovali v Karlových Varech, sérii porážek nezlomili ani doma proti Zlínu. Výhru hostí řídil třemi body Pavel Kubiš.

Houževnatí Berani se ujali vedení v 8. minutě a za vítězstvím si tvrdě šli, nepoložil je ani kontaktní gól Michala Birnera. Domácí v závěru hodně tlačili, zápas už ale zvrátit nedokázali. Zlínští potvrdili lepší venkovní bilanci, Tygři končí bez bodů popáté za sebou.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Opět se mi zápas nehodnotí dobře. Stál proti nám výborně organizovaný soupeř, který skvěle bránil. V našem rozpoložení se dostáváme do křeče, těžko skórujeme a lehko inkasujeme po jednoduchých chybách. Obraz posledních zápasů je stejný a hlavně nám nezbývá moc času. Z aktuální série porážek se dostaneme pouze tvrdou prací."

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „S týmem jsme absolutně spokojení, patří mu pochvala hlavně za bojovnost. Chceme, aby tímto stylem hráči hráli v každém utkání, o to je výhra sladší. A pokud prohrajeme, tak jedině s čistým svědomím. Za vítězství nad Libercem jsme rádi a máme daleko příjemnější cestu domů."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – PSG BERANI ZLÍN 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 16. J. Vlach (Lenc, Rosandič), 51. Birner (Lenc, Filippi) – 8. Kubiš (Vopela), 22. M. Novotný (Karafiát, Kubiš), 26. J. Ondráček (Gazda), 59. Kubiš (Vopelka, Ferenc)
Rozhodčí: Hradil, Horák – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 35:26.
Bílí Tygři Liberec: J. Pavelka – Šmíd, T. Hanousek, Rosandić, Knot, Derner, Kolmann, Havlín – Birner, Filippi, Pekař – T. Rachůnek, Bulíř, Lenc – A. Musil, P. Jelínek, Šír – J. Vlach, Hrabík, M. Zachar. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.
PSG Berani Zlín: Kašík – Řezníček, Ferenc, Dluhoš, M. Novotný, Žižka, Gazda – Köhler, Herman, Karafiát – Kubiš, Honejsek, Vopelka – Okál, P. Sedláček, Václavek – J. Ondráček, Poletín, Šlahař. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Šlágr kola jasně ovládla Sparta

Bylo to jednoznačně největší lákadlo nedělního kola. Bitva mezi Spartou a Kometou je vždycky hodně prestižní, nic na tom nezmění ani momentální nepřítomnost fanoušků v hledišti. Po dnešku by ale jistě byli šťastnější ti sparťanští. 

Brnu se totiž v hlavním městě dařilo vzdorovat jen chvíli. Domácí si po rychlém vyrovnání v první třetině vedení vzali okamžitě zpátky a už ho nepustili. Vysoké vítězství 6:1 režíroval třemi body Roman Horák, za Pražany poprvé naskočila i staronová posila Adam Polášek

Miloslav Hořava (trenér Sparty): „Myslím, že zápas hodně ovlivnil fakt, že jsme v první třetině měli tři šance a dali jsme z toho tři góly. Tím jsme se uklidnili a pak jsme to utkání měli ve své režii. Adam Polášek hrál velice dobře, ale na nějaké hodnocení jeho výkonnosti je ještě brzy, to až po více zápasech. Každopádně ho ale bereme jako velkou posilu.“

Jiří Horáček (asistent trenéra Komety): „Takové utkání se nehodnotí úplně jednoduše. Připravovali jsme se na něj, ale jednoduchými chybami jsme se dostali do situace, kdy jsme prohrávali, a pak už jsme nebyli schopní výsledek zvrátit. Při některých situacích je pořád vidět to tréninkové manko, které se snažíme dohnat. Musíme si vše rozebrat.“

HC SPARTA PRAHA – HC KOMETA BRNO 6:1 (3:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Košťálek (Pech), 15. Šmerha (Zikmund, Němeček), 19. Horák (Řepík, Sobotka), 30. Řepík (Horák, Sobotka), 33. Horák (M. Jandus, Němeček), 47. Rousek (Tomášek Buchtele) – 14. Mueller (Zaťovič, O. Němec)
Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Kajínek, Hynek.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 29:21.
HC Sparta Praha: Machovský – Němeček, M. Jandus, Piskáček, Košťálek, Tomáš Dvořák, Kalina, Polášek – Sobotka, Horák, Řepík – Rousek, Tomášek, Buchtele – Říčka, Pech, Šmerha – Dvořáček, Sukeľ, Zikmund. Trenéři: Jandač a Hořava.
HC Kometa Brno: Vejmelka (20. Klimeš) – J. Zbořil, Pyrochta, Freibergs, O. Němec, Gulaši, F. Král, Hájek – Zaťovič, P. Holík, Mueller – L. Horký, Klepiš, Schneider – T. Svoboda, Süss, Vincour – Plášek ml., Malý, Kunc. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Zachrla.

Ridera opět zklamala, přijdou nyní změny?

Ve Vítkovicích bylo po páteční porážce 1:5 s Pardubicemi pořádně dusno, sportovní ředitel Roman Šimíček následně přišel s ostrým prohlášením. Podle jeho slov aktuálně nikdo v klubu nemá jistou pozici. 

Otázkou je, jak teď vedení zareaguje na další prohru. Na olomouckém ledě došlo ke dvěma obratům, spokojenější na konci ale byli domácí. Tříbodový zisk jim vystřelil Tomáš Valenta, pro Moru jde o teprve třetí úspěšné utkání od nucené pauzy.

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Bylo to vybojované, udřené vítězství. Hlavně ve 2. třetině jsme měli dostatek příležitostí, které jsme měli proměnit. Kdybychom je proměnili, tak se takhle neobáváme o výsledek a nemuseli jsme otáčet. Jsem rád, že se nám to podařilo jednou v přesilové hře a jednou ve hře 4 na 4. Pro nás je to velice důležité vítězství, neposouvá nás to bodově nahoru, ale spíše pro pocit dobře vykonané práce.“

HC OLOMOUC – HC VÍTKOVICE RIDERA 3:2 (1:0, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. Olesz (Valský, Nahodil), 41. J. Káňa (Ondrušek), 53. Valenta (Burian) – 27. J. Mikyska (Fridrich, Lednický), 33. Lakatoš (Štencel, Marosz)
Rozhodčí: Pešina, Lacina – Brejcha, Gerát.
Vyloučení: 9:10.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 34:21.
HC Olomouc: Konrád – Švrček, Valenta, Dujsík, Vyrůbalík, T. Černý, Ondrušek, Škůrek – Bambula, J. Knotek, Burian – J. Káňa, Kolouch, Kucsera – Olesz, Nahodil, Valský – V. Tomeček, Kusko, Gřeš. Trenéři: Moták a Tomajko.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Mi. Svoboda – R. Polák, Štencel, Trška, L. Kovář, R. Černý, Koch, Kubeš – Schleiss, Hruška, Lakatoš – Dej, Marosz, Mallet – Dočekal, Werbik, Šišovský – Lednický, J. Mikyska, Fridrich. Trenéři: Trličík, D. Stránský a Svozil.

Energii se daří, z Pardubic veze dva body

V utkání Pardubic s Karlovými Vary se činili především oba brankáři. Na domácí straně předváděl jistý výkon Dan Vladař, v brance Energie zase spolehlivě chytal Filip Novotný. Hlavně díky nim zápas dospěl až do nájezdů. 

V nich získali druhý bod Západočeši, rozhodující pokus proměnil Jakub Lauko. Tým z lázeňského města tak pokračuje ve skvělé formě, zvítězil ve dvanáctém z posledních čtrnácti duelů. Dynamo naopak po dvou výhrách padlo.

Richard Král (trenér Pardubic): „První třetina byla z naší strany slušná. Myslím si, že jsme měli více ze hry. Ve druhé třetině to byl otevřený hokej, což jsme zrovna nechtěli, ale opět jsme mohli dát několik gólů. Třetí třetina byla z naší strany nejlepší, měli jsme víc ze hry, měli jsme šance, bohužel v přesilovkách na konci jsme nenašli odvahu jít do střelby, hledali jsme pořád nějaké přihrávky. Tři neproměněné přesilovky na konci a celkově neproměňování šancí nás dneska stály zápas.“

Tomáš Mariška (asistent trenéra Energie): „Byl to zápas výborných gólmanů. Jejich výkon opravdu pozvedl tenhle zápas. Myslím si, že většinu zápasu to bylo vyrovnané utkání, kdy domácí hrozili z přečíslení, naštěstí nás náš brankář podržel. Nakonec podle mě utkání rozhodla naše ubráněná oslabení, kterých jsme měli neskutečně moc ke konci zápasu. Že jsme byli šťastnější v nájezdech, za to jsme jenom rádi.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC ENERGIE KARLOVY VARY 1:2 po samostatných nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 10. R. Kousal (Poulíček, Nakládal) – 26. Vondráček (Redlich), rozh. náj. Lauko
Rozhodčí: Šír, Sýkora – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 2:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 36:34.
HC Dynamo Pardubice: Vladař – J. Kolář, Nakládal, Mikuš, J. Zdráhal, Holland, Ďaloga, Vála – Svačina, Mandát, Poulíček – Camara, Paulovič, Claireaux – Blümel, R. Kousal, Tybor – Kusý, Rohlík, Zeman. Trenéři: Král, Havíř, P. Sýkora a Rolinek.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Plutnar, Zábranský, Pulpán, Weinhold – Lauko, Flek, D. Kaše – Hladonik, T. Mikúš, Koblasa – O. Beránek, Kohout, Černoch – Redlich, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 16 13 1 2 0 72:39 43
2. HC Škoda Plzeň

19

12 3 1 3 74:42 43
3. HC Sparta Praha 20 11 1 2 6 68:46 37
4. HC Energie Karlovy Vary 17 11 2 0 4 51:49 37
5. BK Mladá Boleslav 17 9 2 2 4 63:43 33
6. Mountfield HK 18 9 1 0 8 51:43 29
7. Bílí Tygři Liberec 18 6 2 2 8 50:50 24
8. HC Kometa Brno 16 5 2 1 8 42:52 20
9. HC VÍTKOVICE RIDERA 16 4 2 3 7 38:50 19
10. PSG Berani Zlín 17 5 1 0 11 45:56 17
11. HC Dynamo Pardubice 17 3 3 2 9 37:57 17
12. HC Olomouc 17 5 0 2 10 31:57 17
13. HC VERVA Litvínov 16 3 3 1 9 32:45 16
14. Madeta Motor České Budějovice 18 2 0 5 11 41:66 11

Další program Tipsport extraligy

Úterý 8. prosince:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice (7. kolo)
17:00 PSG Berani Zlín – HC Energie Karlovy Vary (9. kolo)
17:20 BK Mladá Boleslav – HC Olomouc (8. kolo)
17:30 HC VERVA Litvínov – HC VÍTKOVICE RIDERA (14. kolo)
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno (9. kolo)
18:00 Mountfield HK – Madeta Motor České Budějovice (14. kolo)

Čtvrtek 10. prosince – 26. kolo:
18:00 HC Kometa Brno – HC Dynamo Pardubice (O2 TV Sport)

Pátek 11. prosince – 26. kolo:
17:30 Madeta Motor České Budějovice – HC Oceláři Třinec
17:30 HC Energie Karlovy Vary – Mountfield HK
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Olomouc
18:00 Bílí Tygři Liberec – BK Mladá Boleslav
18:00 HC Sparta Praha – HC VÍTKOVICE RIDERA (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz