Kdo byl legendární rabbi Löw? Významný myslitel, ale i komplikovaná osobnost

6. prosinec 2020

Rabbi Löw alias Maharal je známý především jako protagonista mýtů a legend. Podle nejznámějšího z těchto příběhů byl stvořitelem Golema, člověka z hlíny. Pověst o Golemovi se ale zrodila až v 19. století, dlouho po Maharalově smrti. Skutečný rabbi Löw byl především důležitým židovským myslitelem své doby.

Hebraista Pavel Sládek z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy považuje raný novověk za jedno z nejzajímavějších období židovských dějin. Rabbi Löw se narodil konkrétně na začátku 16. století a dodnes je v judaismu považován za jednoho z předních náboženských myslitelů. Za jeho největší přínos Pavel Sládek považuje systematizaci židovské teologie.

I když v povědomí mnoha lidí Maharal figuruje jako vrchní pražský rabín, je to funkce, která mu byla svěřena až v pokročilém věku. Podle Sládka byl pravděpodobně v řadě otázek náboženského života příliš nekompromisní a přísný, takže byl sice respektován jako velký učenec, ale zároveň mohly panovat obavy, že by z pozice vrchního rabína v některých věcech moc utahoval šrouby. Přitom se o tuto funkci opakovaně ucházel. Pražská židovská obec podle Pavla Sládka dlouhodobě dbala na to, aby se rabbi Löw vrchním rabínem nestal, ale aby se zároveň neurazil. 

Zajímá vás, jak se legendární rabín díval na kabalu a mystiku? Nebo čím konkrétně mohl vyvolávat konflikty a napětí? Poslechněte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.