metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Dům Radost: Nové centrum kultury v dolním Žižkově

– KOMERČNÍ SDĚLENÍ
Roky funkcionalistická dominanta Žižkova chátrala. S novými majiteli se ale probudila k životu, dnes je centrem kulturního života - dění v rozvíjející se oblasti dolního Žižkova.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Dům Radost: Nové centrum kultury v dolním Žižkově | foto: Dům Radost

Prostory prvního českého mrakodrapu, který podle návrhu architektů Karla Honzíka a Josefa Havlíčka postavili v roce 1934, obývala v 700 kancelářích asi tisícovka úředníků. Ti mohli po práci vyrazit na nákupy, do tančírny anebo třeba k lékaři. Nemuseli vůbec chodit daleko, vše totiž našli v domě. Stačilo jen výtahem sjet do jiného patra. Na střeše budovy byla navíc sluneční terasa s plochou pro cvičení a dvě křídla s 33 služebními byty.

V padesátých letech se stal dům sídlem odborů a jeho polyfunkční vyžití sláblo. Dům se uzavřel sám do sebe, spousta lidí se mu vyhýbala. To se začalo měnit až na začátku roku 2019 s příchodem nových majitelů, Martina Loudy a rodiny Valových. Rozhodli se, že dům znovu oživí. „Z domu se v minulosti stal uzavřený kolos bez dynamiky a funkce pro okolí. To je z našeho pohledu špatně. Chtěli jsme, aby se budova stala živým centrem dolního Žižkova,“ uvádí Martin Louda.

Dům Radost: Nové centrum kultury v dolním Žižkově

Výstavy i vyhlášené knihkupectví

Jedním z hlavních míst, kterých se oživení týká, je velkolepá vstupní hala. „Naším cílem je, aby návštěvníky prostor zaujal a chtěli zde trávit čas. Nejprve tam proto vznikla kavárna, která odráží funkcionalistickou historii domu, čemuž jsme přizpůsobili i interiér a nechali vyrobit přesné repliky dobového nábytku. Později jsme se s Petrem Hájkem z The Chemistry Gallery domluvili na využití volných ploch v hale k výstavám výtvarného umění. V prostorách jako poslední letos přibyla pobočka knihkupectví Page Five. Myslím, že tahle symbióza funguje a je takovou výkladní skříní toho, jaké zážitky můžeme nabídnout lidem i v budoucnu,“ uvádí Martin Louda.

Petr Hájek zde dává prostor převážně mladým začínajícím umělcům. Návštěvníci i nájemníci domu, které tvoří zejména startupy a neziskové organizace, si mohli v minulosti prohlédnout například obrazy Jakuba Čušky nebo Aleše Brázdila. Aktuální výstava Extinction Patrika Kriššáka v kavárně Radost přibližuje krásu, ale také pomíjivost podmořské přírody.

Dům Radost se letos také zapojil do přehlídky současného umění ART PRAGUE a na svých chodbách hostí speciální výstavu soch ART PRAGUE SCULPTURE. „Na 10 patrech najdete 10 uměleckých instalací a soch. Oficiální vernisáž byla sice vzhledem k vládním opatřením přesunuta na neurčito, je ale patrné, že dům Radost uměním ožívá a v budoucnu se může stát vyhledávaným místem milovníku umění a kultury,“ uvádí marketingová manažerka domu Natálie Bilová. „Mrzí nás, že po poměrně akčním létě přišel útlum. Nejen, že jsme nemohli uspořádat vernisáž výstavy soch, kterou jsme předtím už jednou posunuli, ale situace se přirozeně dotkla také butikového kina Přítomnost, které je už několik týdnu zavřené,“ dodává.

Dům Radost: Nové centrum kultury v dolním Žižkově

Prostory pro umělce

Kromě místa pro výstavu děl umělců dům Radost nabízí i zázemí pro jejich tvorbu. V domě je totiž několik prostorů, které fungují jako umělecké ateliéry. „Na to, že tady nabízíme i místo pro tvorbu umění, jsme náležitě hrdí. Chceme, aby to tak zůstalo i nadále. Z domu postupně tvoříme živou součást Žižkova, která své okolí inspiruje nejen špičkovou funkcionalistickou architekturou, ale i tím, co se v něm děje,“ uzavírá jeden ze spolumajitelů domu Martin Louda.

Hlavní zprávy

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

vydáno 26. dubna 2024  15:12,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce Dynama v Třinci 1:4 je však jasné, že o letošním mistrovi...  celý článek