Poslední rozhovor Lennona: 2 dny poté byl ZASTŘELEN! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poslední rozhovor Lennona: 2 dny poté byl ZASTŘELEN!

John Lennon
John Lennon (Profi media.cz, ara)

Seděl v letadle z New Yorku do Londýna a tetelil se blahem. Vždyť měl v tašce pásky s velkou vzácností – rozhovorem s obvykle tehdy zcela nedobytným Johnem Lennonem. Když přistál na letišti Heathrow, dověděl se z ruchu kolem, že slavného »Brouka« zastřelili. Bylo 8. prosince 1980.

Legendární moderátor Andy Peebles (71) z Rádia 1 BBC truchlil jako celý svět s ním nad ztrátou jednoho z největších muzikantů (†40) světové historie. Až později mu došlo, že má k dipozici úplně poslední Lennonovo interview. Jediné za posledních deset let! Stejně ale propadl smutku a depresi. „Ztratil jsem veškerý pocit vlastní hodnoty. Lennonova smrt zruinovala můj život, omráčilo mě to. Mučil jsem se vinou pozůstalého. Vždyť on byl tvůrcem nejskvělejších hudby 20. století a nikdy se na něj nezapomene. Ale já – já nebyl nikdo,“ uvedl později Peebles. John se ve svém posledním rozhovoru rozpovídal o svém vztahu s kolegou z The Beatles a svým skladatelským dvojčetem Paulem McCartneyem (78) a o stesku po domově. Jako rodilý Brit bydlel už dlouho v New Yorku, od 31. srpna 1971 vlast nikdy nenavštívil a i syn Julian z prvního manželství za ním musel létat přes oceán, když se měli vidět.

Podpis a pak... střelba

Dne 8. prosince 1980 se zastavil svět nejen Peeblesovi. Psychicky nemocný Mark Chapman (65), kterému jen o několik hodin dříve Lennon podepsal album, smrtelně postřelil zpěváka a kytaristu před jeho domem v New Yorku. Zemřel zakrátko v nemocnici kvůli fatální ztrátě až čtyř litrů krve.

Vrah Chapman chce pořád ven

Chapmana odsoudili k doživotnímu trestu s možností podmínečného propuštění nejdřív po dvaceti letech. V base je ale už čtyřicet let, soud všech 11 jeho žádostí o podmínečné propuštění (podává je po dvou letech od r. 2000) shodil ze stolu. Neobměkčil je ani první veřejnou omluvou jak vdově Yoko Ono (87), tak i celému světu, který připravil o idol světové pop-music. Současně totiž prohlásil, že zabíjel jen proto, aby i on získal zlomek Lennonovy slávy...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.