Covid 19 podrobně i emotivně

Covid 19 podrobně i emotivně

Tisk

PandemiePandemie koronaviru ovlivnila knižní trh nejen tím, že zavřela kamenná knihkupectví. Zároveň nabídla i poměrně dost titulů, které v současné době obávanou nemoc probírají. Zřejmě prozatím nejpodrobnější z nich je Pandemie od českých autorů Michala Kubala a Vojtěcha Gibiše.

Už na první pohled je vidět, že se tvůrci rozhodli pořádně rozepsat. V rukou se vám totiž objeví docela slušná bichle, která může zároveň sloužit jako závaží při posilování. Daleko důležitější je ovšem její obsah.

Od počátku nemoci až do konce první vlny

Michal Kubal a Vojtěch Gibiš na ní začali pracovat jen chvíli po prvním výskytu nemoci v České republice. Už tehdy totiž věděli, že se odehrává něco velkého, co ovlivní celý svět na velice dlouhou dobu. Text se ovšem věnuje i událostem předcházejícím, tedy prvnímu výskytu Covidu 19 v čínském Wu-Chanu a jeho následném rozšíření až do Evropy.

Najdeme tu časovou linku, v níž se události odehrávají postupně od konce minulého roku až do léta 2020. Zároveň však dílo obsahuje příběhy mnoha lidí, kteří byli a jsou nedílnou součástí celé pandemie. Jedná se o politiky ve vrcholných funkcích, ale i lékaře či pacienty. Postupně odhalují svoje role v celém tomto kolotoči a nabízejí své zážitky, často velice silné a emotivní.

Příběhy ústředních osob pandemie

Autoři s nimi dělali rozhovory prostřednictvím telefonátů a poskládali z nich celkový pohled na to nejdůležitější, co se v tehdejší době odehrávalo. Seznámíte se s tím, kdo přišel se slavnou matematickou tabulkou. Podíváte se do zákulisí nemocnic a společně s personálem si projdete chvíle, kdy už byli na pokraji sil. Pracují totiž do roztrhání těla, často jen s velice krátkými pauzami a pod neustálým tlakem.

Lépe na tom ovšem nebyli ani někteří nemocní. Poznáte prvního známého pacienta v České republice. Prvního, který dostal lék Remdesivir. Ale zároveň se seznámíte i s rodinou, která o svého nejbližšího díky nemoci přišla. V tomto případě se samozřejmě jedná o nejemotivnější část, při níž vám možná budou slzy stékat z očí.

Tvůrcům se podařilo vytvořit opravdu podrobného průvodce první částí současného šílenství, který vám nenabídne jen suchá fakta. Naopak se jedná o velice čtivou záležitost. Dozvíte se řadu informací z pozadí, o nichž jste neměli ani tušení. Se zadrženým dechem bude sledovat boj o život z obou stran – těch nemocných i léčících.

Protichůdné názory tu příliš nenajdete

Přesto si dovolím tvrdit, že mi tu něco chybí. Po celou dobu pandemie se objevovaly i názory, které úplně nešly s hlavní vlnou. Nejsem žádný anti-rouškař a chápu, že se jedná o závažnou nemoc. Přesto mám v některých ohledech trošku jiné názory, které ovšem sdílí i řada dalších. A právě ten druhý hlas mi tady prostě schází. Přitom se často objevoval i mezi lékaři nebo známými osobnostmi.

Bohužel už z postoje jednoho z tvůrce, který se například na Twitteru neváhá ostře pustit do každého, kdo jen trochu zpochybní vážnost některých záležitostí, je poznat, že to prostě není úplně nestranná záležitost. Zřejmě se nikdy nedozvíme o všem okolo pandemie úplnou pravdu, protože máme především informace, které naši vládci chtějí abychom měli. Přesto by měl větší prostor dostat i rozdílný názor. Protože právě diskuze většinou řeší ty největší problémy.

Pandemie je velice zajímavou knihou s mnoha příběhy a informacemi o smutné době, kterou momentálně prožíváme. Je otázkou, jestli některé čtenáře neodradí svou velikostí. Jestliže se však chcete dozvědět více podrobností o Covidu 19, jeho počátcích a následném vzestupu, určitě by vám neměla uniknout. Jedinou pro mě negativní věc jsem napsal, ale pro někoho jiného to může být naopak pozitivum. I přesto musím říct, že se jedná o opravdu dobrou práci.

Pandemie 2

Pandemie

Autoři: Michal Kubal a Vojtěch Gibiš

Žánr: Literatura faktu

Nakladatelství: Kniha Zlín

Rok vydání: 2020

Počet stran: 643

Hodnocení: 75%

Odkaz: www.albatrosmedia.cz/tituly/65052593/pandemie/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radka Fišarová: Obdivuji svobodné matky

fisarova perexPatří k našim nejvyhledávanějším muzikálovým herečkám, stala se první tuzemskou Evitou a už několik let se těší přezdívce česká Edith Piaf, neboť písně slavné šansoniérky interpretuje opravdu skvěle, jak se můžete přesvědčit na jejích koncer...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

James Patterson: Citlivé místo

citlive misto 200V prosinci 2017 vyšla v nakladatelství Alpres další kniha oblíbeného autora Jamese Pattersona, tentokrát z jeho renomované série, jež čítá přes dvacet (!) svazků, o Alexi Crossovi, s názvem Citlivé místo.


Literatura

Továrna na panenky – o vzácnosti svobody

TovárnaV továrně na panenky v Londýně, kde Iris pracuje, plynou dny jeden za druhým a všechny jsou stejné. Ve stejnou dobu vstávat, ve stejnou dobu obědvat a jít spát. Pracuje tu se svou sestrou Rose, která se bez výhrad podvoluje tomuhle způsobu života. Iris vša sní o něčem jiném – její váš...

Divadlo

Tragédie Kapuletů a Monteků navléknutá do baletních střevíců

romeoajulie 200Kdo by neznal nejslavnější příběh všech dob, který pojednává o zamilované veronské dvojici, jejíž láska se kvůli nepřátelství dvou vlivných rodin dočkala tragického konce. Jen málokdo si už ale dokáže představit, že by tato tragédie mohla ...

Film

Herečka Jana Brejchová slaví v těchto dnech 75. narozeniny

jana brejchova 200Pětasedmdesáté narozeniny oslaví letos 20. ledna Jana Brejchová, která už na samém startu své umělecké dráhy zaujala jako nepřehlédnutelný dívčí tip. A bezesporu měla vše, co ke kariéře obdivované a obletované filmové divy potřebov...