Do hvězdárny v Meziříčí se vrátí návštěvníci

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Valašské Meziříčí)
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Návštěvnický provoz obnoví v pondělí 7. prosince valašskomeziříčská hvězdárna. Veřejnosti bude přístupná do 22. prosince, poté nastane každoroční vánoční pauza. Co zájemcům o astronomii nabídne, prozradil serveru Zlin.cz mluvčí hvězdárny Josef Beneš.

Denní prohlídky jsou každý pracovní den od 7. do 18. prosince, vždy od 10 do 14 hodin je  prohlídka hlavní budovy s astronomickými výstavami, exkurze v kopuli a za příznivého počasí pozorování Slunce pomocí dalekohledu, v případě zájmu návštěva dřevěné Ballnerovy hvězdárny a jižní observatoře.

Prohlídky se konají každý pracovní den od 7. do 18. prosince, vždy od 18 hodin. Pozorovat se bude Jupiter, Saturn, Mars, dvojhvězdy, mlhoviny, v závěru období Měsíc.

Mimořádně se bude pozorovat konjunkce Jupiteru a Saturnu, a to denně od 18. do 22. prosince, a to včetně soboty a neděle, vždy od 16.30 do šesti večer. „Za příznivého počasí je možné pozorování dalekohledem v kopuli, při velkém počtu návštěvníků také dalekohledy umístěnými venku,“ pozval zájemce Beneš.

Ani poslední měsíc roku nebude „hluchým obdobím“, pokud jde o zajímavé astronomické jevy. „První událostí bude maximum meteorického roje Geminid, jenž patří k nejaktivnějším rojům pozorovatelným pouhým okem,“ říká odborný pracovník valašskomeziříčské hvězdárny Jiří Srba. „Meteory dosáhnou největší četnosti v noci na 14. prosince. Na rozdíl od srpnových Perseid budou za jasného počasí viditelné celou noc, která navíc bude dlouhá a nerušená svitem Měsíce,“ dodává astronom.

Zatímco Geminidy budou moci lidé pozorovat ze svých domovů nebo okolních kopců, za jiným astronomickým zážitkem se mohou vypravit do hvězdárny. „Pozveme je na pozorování konjunkce planet Jupiter a Saturn, které se tentokrát potkají neobvykle blízko. Třeba 21. prosince je bude dělit tak malá vzdálenost, že k jejich rozlišení bude nutný malý dalekohled. Naposledy si byly tak blízké na počátku 17. století,“ informuje Srba.

Mimořádná pozorování, při nichž lze sledovat postupné přibližování obou planet, budou probíhat denně od 18. do 22. prosince, včetně víkendu, vždy od 16.30 do 18.00 h. „Návštěvníkům bude k dispozici kopule s velkým dalekohledem. Při velkém počtu zájemců rozmístíme několik menších dalekohledů ve venkovních prostorách,“ doplňuje odborný pracovník hvězdárny. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x