Ochrnutý syn

Nejdřív si její syn Honza, kterého měla s fotografem Janem Fialou, ve čtrnácti letech zlomil páteř a dlouho nemohl chodit. Několikaměsíční rehabilitace však zabrala a jako zázrakem se Honza opět postavil na nohy. To byla první rána, kterou Jana zažila v rámci nerozlučné trojky, kterou se svým synem a manželem tvořila.

Touha po větší rodině

Syn dospíval a Jana cítila, že by ještě zvládla jedno dítě. Zamilovala se do pocitu, že by měla velkou rodinu. V osmačtyřiceti letech však už své vlastní miminko mít nemohla. Rozhodli se tedy s manželem, že si adoptují holčičku, kterou si vyhlídli v dětském domově. „Bylo mi sedm, když mě naši dali do dětského domova v Horních Počernicích. Po dvou letech mě tam přišla navštívit jedna zajímavá paní," vzpomíná. „Šly jsme na večeři, pak mě pozvala na víkend, no... A pak jsem u ní zůstala a jsem šťastná!,“ řekla v rozhovoru pro deník Aha Jana Rybníčková, adoptivní dcera Hany Čížkové. Než se však malá Jana dostala do nové rodiny, musela herečka vyřídit tolik záležitostí, že jí to trvalo rok. Mezitím se však udála největší tragédie jejího života. (www.ahaonline.cz, Žhavé drby, duben 2104)

Nečekaná smrt

"Pamatuju si, jak jsem pobíhala kolem sanitky a odmítala jsem si přiznat, že má infarkt," vzpomíná Hana se se slzami v očích na den, kdy se její muž zhroutil. Nejdřív si myslela, že má problém se slinivkou kvůli alkoholu, který večer předtím vypil. V nemocnici se ale ukázalo, že je jeho stav velmi vážný a má 1 % naději na přežití. (Zdroj. www.ceskatelevize.cz, 13 komnata, Hana Čížková) Nakonec zemřel a Haně se zhroutil svět. Syn Honza se sesypal a nedokončil studium medicíny. Najednou nikdo nevěděl, co teď s Janičkou, které slíbili nový domov a život. Měsíc po smrtí svého manžela se ale Hana definitivně rozhodla k adopci. „Dnes mám pocit, že jsem Janu v jejích devíti letech porodila a jsem její opravdová matka," svěřila se deníku Aha. Dnes je díky ní Jana neboli Yanna úspěšnou absolventkou Ježkovy konzervatoře, účastnicí televizní soutěže Hlas Československa a vokalistkou Ewy Farné. Hana si nakonec našla přítele a úsměv do života, který je pro ni ve filmu a na jevišti typický, se jí vrátil.