Máme tady uvolnění místo rozvolnění. Lidé si to vyložili po svém, komentuje poslanec Janulík z ANO

7. prosinec 2020

Počty pozitivně testovaných v porovnání s minulým týdnem neklesají, spíš opět rostou. Na vině je podle místopředsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Miloslava Janulíka (ANO) především neukázněnost občanů. „Každý z nás vidí kolem sebe spoustu lidí, kteří to buď popírají, nebo se odmítají řídit pravidly,“ říká ve Speciálu Plusu.

Ve společnosti došlo ke zmatení pojmů, domnívá se poslanec Janulík. „Spletli jsme si rozvolnění a uvolnění – když jsem se minulý týden kdykoliv podíval ven, tak mi to přišlo jako uvolnění, ne jako rozvolnění.“

A dodává, že lidé si zkrátka přechod na třetí stupeň protiepidemického systému PES vysvětlili po svém. „Vláda apeluje na ukázněnost, ale ta se jaksi nedostavuje. U každých dveří přitom nemůže stát policista. Nad právem je vždy morálka, ale ta je bohužel taková, jaká je. Konzum je pánbůh a po nás potopa.“

Konzum je pánbůh. A po nás potopa.
Miloslav Janulík

Čtěte také

To, že můžeme z aktuálních čísel nakažených vyčíst zhoršení situace, potvrzuje i vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Roman Chlíbek.

„Zastavilo se brzdění a situace se z epidemiologického hlediska spíš zhoršuje. Roste reprodukční číslo i index rizika. PES je už dva dny nad 60 – a pokud to bude i třetí den, tak spějeme zpět ke čtvrtému stupni.“

Chlíbek má sice pochopení pro lidi, kterým je nošení roušek nepříjemné, zároveň upozorňuje, že jde o skutečně velice efektivní opatření. „Dnes potkáte lidi, kteří roušku venku vůbec nenosí. V létě se vymlouvali, že je v tom horko, ale teď tu takové potíže nejsou a roušky nosí snad míň lidí.“

Jde o peníze

Velký problémem je podle epidemiologa Chlíbka odmítání nakažených sdělit hygienikům informace o svých kontaktech. Jako hlavní důvod přitom vidí strach z finanční ztráty, která by mohla vytrasované postihnout.

Čtěte také

Připomíná, že nařízená karanténa znamená výpadek příjmů. Ti, kteří musejí zůstat doma v izolaci často nemají žádné příznaky nemoci a nařízená opatření ani nikdo nekontroluje. 

Opoziční poslanci Martin Kupka (ODS) a Vít Rakušan (STAN) mají za to, že by občané měli být více motivováni. Například tím, že jim prvních deset dní karantény zůstane plný plat. „Motivace je vůbec to nejdůležitější,“ tvrdí Rakušan s tím, že Česká republika si zkrátka nemůže dovolit každé dva tři měsíce další lockdown.

S utahováním opatrně

Kupka i Rakušan také varují před unáhleným přijímáním dalších opatření. „Mírný vzestup případů nezpůsobilo čtvrteční uvolnění. Je to věc, která je založená ve vzdálenějším období,“ tvrdí Kupka.

„Když nám ministr Blatný představoval legendárního PSA, tak mělo vyhodnocování probíhat vždy v intervalu od středy do středy, a to s platností opatření k následujícímu pondělí. Vláda ale ve všech případech utahování i rozvolňování své vlastní pravidlo porušila,“ přidává se Rakušan.

Čtěte také

Apeluje na vládu, aby nepodléhala výkyvu, o kterém v logice epidemie nejde říct, že má cokoliv společného s rozvolňováním, které nastalo ve čtvrtek. „Je to prostě doběh nějakých čísel. Nepanikařil bych, počkal na týdenní interval, a pak s klidnou hlavou udělal opatření, na která se případně lidé mohou připravit,“ shrnuje.

V neposlední řadě je nutné zlepšit komunikaci, shodují se v rozhovoru s Janem Bumbou Kupka s Rakušanem. Pro inspiraci přitom není nutné chodit daleko – předseda hnutí STAN Vít Rakušan ji vidí třeba v sousedním Rakousku.

„Kancléř Sebastian Kurz komunikuje jasně, zřetelně, transparentně a vysvětluje lidem. A pak vidíme našeho premiéra, který večer před rozvolněním říká, že je z něj nervózní.(…) Tak v tom případě asi ještě nemělo nastat,“ uzavírá Rakušan s dovětkem, že premiér má být osobností, která musí nést i nepříjemná rozhodnutí.

Hosté byli:

  • Miloslav Janulík, ANO, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví
  • Roman Chlíbek, vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví
  • Vít Rakušan, předseda hnutí STAN
  • Martin Kupka, ODS, místopředseda sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.