Edinburgh: „Athény severu“ – Doprava, památky a zajímavosti

Přestože současná situace nepřeje návštěvám jiných států a zřejmě ještě nějakou dobu tomu nebude jinak, můžeme zatím nanejvýš cestovat, jak se lidově říká „prstem po mapě“ anebo virtuálně.

Aspoň se na dobu, kdy svět bude zase v pořádku, budeme o to víc těšit.  A kam že se dnes vypravíme? Zkusím vám napovědět…  Je to drsné severské město protkané středověkými romantickými uličkami a honosí se přezdívkou „Athény severu“. Jedna z nejkrásnějších jeho ulic nese název po královně Victorii, ale spíše než královnu byste zde hledali malého čaroděje, tedy jen pokud nejste mudlové. Mudlové totiž do této ulice mají vstup přísně zakázan….

Zdroj foto: Kamira / Shutterstock.com

Hlavní město Skotska

Zmátla jsem vás dokonale nebo jste tu moji záhadu lehce rozluštili? Už vás nebudu napínat. Cílem dnešního vyprávění bude jedno z nejkrásnějších historických měst, které je již přes 580 let hlavní metropolí Skotska a jmenuje se Edinburgh.

Zdroj foto: Shaiith / Shutterstock.com

Edinburgh proslavil malý čaroděj

Hned v úvodu prozradím těm, jež zmátli mudlové a malý čaroděj, že se v tomto městě nachází kdysi zcela neznámá kavárnička The Elephant House, v níž v roce 1995 pravidelně usedávala k jednomu stolku nezaměstnaná svobodná máma, a právě zde se začaly rodit první dobrodružné příběhy malého čaroděje Harryho Pottera. Asi už je vám jasné, že dnes tato kavárna dávno není neznámá a ona žena už dávno není chudobná a bezejmenná. Spisovatelka J. K. Rowlingová proslavila nejen sebe a svého literárního hrdinu, ale vnesla duši Edinburghu do svého románu.

Prý se v tomto městě najde minimálně 30 míst navždy spjaty s tímto příběhem. Až budete procházet úzkými uličkami historické části Edinburghu, kolem omšelých domů a temných průchodů, prohlédnete na oko romantické hřbitůvky, které by ale mohly vyprávět své děsivé historky, pochopíte, proč se autorka inspirovala zrovna tady.

Doprava do Edinburghu

Jak se do Edinburghu dostat? Spočítáte-li klady a zápory všech možných variant, zůstane vám ta nejlepší, a tou je cesta letadlem. Let cenově vychází někdy i hodně pod 2 tisíce. Pokud nelpíte na konkrétním termínu a budete mít štěstí, můžete sehnat letenku i kolem tisícovky. Z letiště se pak dostanete autobusem do Royal Mile. To je označení několika ulic, jež jsou turisticky nejnavštěvovanější.

Celá oblast Royal Mile, teda Královské Míle, měří právě jednu skotskou míli. Zde je pak nejlepší dopravou „cesta po svých“. Co se ubytování týká, tak si v Royal Mile najděte apartmán. Vyplatí se vám finančně víc než malý hotelový pokojík.

Zdroj foto: f11photo / Shutterstock.com

O Edinburghu

Jak už jsme si řekli, je Edinburgh hlavním městem Skotska. Rozlohou je veliký asi jako polovina Prahy, ale hustota lidí je zde podstatně menší než jakou známe z naší metropole. Žije v něm totiž „jen“ půl milionu obyvatel. Taky se říká, že vzduch v Edinburghu je v porovnání se všemi evropskými hlavními městy nejčistější. Od roku 1995 je zapsán na seznamu UNESCO.

město Edinburgh
Zdroj foto: DiegoMariottini / Shutterstock.com

Památky a místa v Edinburghu

O zajímavých místech a památkách by se dalo psát hodiny a hodiny, proto si zde uvedeme jen ty nejlepší z nejlepších, které byste rozhodně při své cestě do těchto končin neměli minout.

Edinburghský hrad

Hrad je chloubou celého města. Pro své umístění na vysoké skále v samém srdci města jej opravdu nelze přehlédnout, stejně tak jako jeho podobnost s kouzelnickou školou v románových Bradavicích. Cesta k němu je sice poměrně náročná na fyzičku, ale když už jste tady, bylo by škoda nevidět hrad hezky zblízka. I pohled zvenku a výhled do okolí stojí za to.  Jinak si taky můžete zakoupit vstupenku dovnitř hradu, kde původní středověké interiéry jsou dnes změněny v muzea. Je na vás, zda budete investovat za tuto prohlídku. Největším „tahákem“ hradu jsou v něm uložené skotské korunovační klenoty a ty se hned tak nevidí. Pro vaši informovanost stálo vstupné do hradu před dvěma lety zhruba pětistovku pro jednoho.

Edinburgh
Zdroj foto: Michal 11 / Shutterstock.com

Victoria Street

Ulička, o níž jsem psala hned v úvodu a spojitost s Harrym Potterem je v ní nepřehlédnutelná. Turistickým lákadlem jsou zde obchůdky a muzea se suvenýry tohoto hrdiny a tomu jsou přizpůsobeny i ceny. Pokud chcete odtud přece jen svým blízkým něco takového přivézt a chystáte se navštívit proslulý Edinburghský obchodní dům, tak tam najdete celou škálu oficiálních výrobků Harryho Pottera za nižší ceny. Každopádně se vám na Victoria Street vyplatí mít plně nabitý foťák a pořídit si fotku třeba u pověstného Fordu Anglia, o jehož tajemství vám určitě rády povědí vaše děti. A pokud se chcete podívat na kavárničku The Elephant House, v níž to všechno začalo, pak ji hledejte podle velkého množství fotících turistů necelé 3 minuty pěšky od Victoria Street.

Zámek Holyrood

Tento palác je oficiálním sídlem královské rodiny, pokud přijede do Skotska. Královna Alžběta II. zde tráví každý rok vždy jeden týden. Budete-li mít štěstí, tak třeba v Edinburghu budete trávit dovolenou současně. Prozradím, že královnina dovolená zde bývá vždy začátkem léta.

Zdroj foto: Samot / Shutterstock.com

Kostely a Národní galerie Skotska

Za zhlédnutí stojí i kostely sv. Gila a Greyfriars Kirk a pro milovníky umění i Národní muzeum Skotska, kde na pěti patrech je toho k vidění velmi mnoho. Velikým tahákem je zřejmě naklonovaná ovce Dolly.

Podzemní, trošku strašidelná Mary King´s Close

Poblíž kostela sv. Gila můžete navštívit i podzemní atrakci Mary King´s Close, kde s průvodci v dobových kostýmech vejdete do spleti ulic a domů a vyslechnete si strašidelné příběhy a mýty vážící se k tajemnému a nevyzpytatelnému podzemí.

Zdroj foto: vichie81 / Shutterstock.com

Proč navštívit Edinburgh?

O památkách a krásných místech Edinburghu by se dalo opravdu psát hodně. Až toto město navštívíte, určitě je sami objevíte. Je to město, co musí přirůst k srdci každého, kdo ho jednou navštíví. Na své si tu přijde pragmatik, romantik, historik i milovník moderny.  A ještě mě napadá jedna potěšující informace na závěr, o které možná nevíte, a to, že ve Skotsku jsou vstupy do všech muzeí zdarma.

Tak snad už brzy na viděnou třeba právě v Edinburghu!


Tipy na další nejznámější města světa

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.