Švédové touží napravit Karjalu. V týmu Lindbäck, Pääjärvi i další nedávní hráči NHL

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

První podnik letošního Euro Hockey Tour se jim nevydařil, hokejisté Švédska získali na turnaji Karjala jediný bod. Je jasné, že na prosincovém Channel One Cupu chtějí vybojovat mnohem lepší výsledek, hlavní kouč Johan Garpenlöv tentokrát povolal do akce řadu předních hokejistů z ruské KHL.

Do branky jsou připraveni ostřílení Anders Lindbäck s Magnusem Hellbergem, v týmu budou mistři světa Oscar Lindberg, Magnus Pääjärvi nebo Philip Holm. Příležitost dostanou nedávní hokejisté NHL, kromě zmíněných to budou například Lawrence Pilut, Pontus Aberg, Dennis Rasmussen, Oscar Fantenberg nebo Mario Kempe.

„Věřím, že máme dostatečně kvalitní kádr, abychom předvedli dobré výkony," uvedl na nominační tiskové konferenci Garpenlöv. Původně se předpokládalo, že podobně jako Finové zařadí do týmu pouze krajánky. Nakonec jich má 17 z KHL, zároveň ukázal na pětici hokejistů domácí SHL – ve výběru jsou Emil Pettersson, Fredrik Karlström, Andreas Wingerli, Jesper Fröden a Jonatan Berggren.

Hlavní kouč přiznal, že nezískal souhlas všech oslovených legionářů z Kontinentální ligy, v útoku jich měl k dispozici jen osm. Řady tedy doplnil o borce z domácích zdrojů. „Vzali jsme v úvahu, že během reprezentační přestávky pokračuje program SHL. Nominovali jsme tedy hráče, jejichž mužstva k utkáním nenastoupí," připomněl.

Johan Garpenlöv har presenterat sin trupp till Channel One Cup – där fem SHL-spelare får chansen.

Zveřejnil(a) Hockeysverige dne Pondělí 7. prosince 2020

Na mezistátní premiéru se mohou těšit Fredrik Karlström, Pontus Aberg a Jacob Berglund. Šanci v Euro Hockey Tour dostane Linus Johansson, ačkoli od 7. října nehrál soutěžní zápasy a po odchodu ze Soči až nyní našel práci v Nižněkamsku, kde je ovšem prozatím na zkoušce. V KHL měnili kluby i další reprezentanti: Magnus Pääjärvi putoval z Jaroslavle do Dynama Moskva, Malte Strömwall přešel ze Soči do Petrohradu.

Soupiska Tre Kronor je oproti týmu Finska štíhlejší, čítá 22 jmen – dva brankáře, sedm obránců a 13 útočníků. Kouč Garpenlöv může mužstvo případně ještě doplnit. Hokejisté Švédska se stejně jako ostatní výpravy sejdou v pondělí 14. prosince v Moskvě, kde po příletu absolvují testy na koronavirus.

Další den je čeká první trénink, úvodní zápas hrají reprezentanti Tre Kronor ve čtvrtek 17. prosince proti domácí sborné. V sobotu 19. prosince nastoupí svěřenci trenéra Johana Garpenlöva do derby s Finskem a akci zakončí nedělním utkáním proti českému národnímu mužstvu.

Nominace Švédska na Channel One Cup

Brankáři:
Anders Lindbäck (Jokerit Helsinky, KHL), Magnus Hellberg (Petrohrad, KHL).

Obránci:
Klas Dahlbeck (CSKA Moskva, KHL), Oscar Fantenberg, Lukas Bengtsson (oba Petrohrad, KHL), Lawrence Pilut (Čeljabinsk, KHL), Philip Holm (Magnitogorsk, KHL), Jonathan Pudas, Viktor Lööv (oba Jokerit Helsinky).

Útočníci:
Magnus Pääjärvi, Oscar Lindberg (oba Dynamo Moskva, KHL), Malte Strömwall (Petrohrad, KHL), Mario Kempe (CSKA Moskva, KHL), Jacob Berglund (Čeljabinsk, KHL), Linus Johansson (Nižněkamsk, KHL), Dennis Rasmussen (Magnitogorsk, KHL), Pontus Aberg (Čeljabinsk, KHL), Emil Pettersson, Fredrik Karlström (oba Växjö), Andreas Wingerli, Jesper Fröden, Jonatan Berggren (všichni Skelleftea).

Trenér: Johan Garpenlöv.

Program Channel One Cupu 2020

Čtvrtek 17. prosince:
12:30 Finsko – Česko (ČT 2)
17:30 Rusko – Švédsko (ČT sport)

Sobota 19. prosince:
9:00 Finsko – Švédsko (ČT sport)
13:30 Rusko – Česko (ČT 2)

Neděle 20. prosince:
9:00 Česko – Švédsko (ČT sport)
13:30 Rusko – Finsko (ČT sport)

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v našich časech.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz