Díky robotickému parťákovi zvládnou lékaři mnohé operace zcela sami, nejčastěji jde o laparoskopické zákroky v břiše. „Například operace tříselné kýly, velmi časté diagnózy u mužů,“ říká chirurg Martin Bolek. Robot často asistuje také u operací slepého střeva či žlučníku.

Česky zatím neumí

Rameno bez problémů zastoupí druhého chirurga či sestru. Ovládá se joystickem nebo pouhým hlasem, přístroj však momentálně „slyší“ pouze na angličtinu.

Video
Video se připravuje ...

Robotické rameno na laparoskopické operace Michal Charbulák

„To nám ale nevadí. Češtinu lze v budoucnu do robota nahrát. Anglické pokyny jako doprava či doleva pro nás nejsou problém,“ usmál se pod rouškou chirurg Martin Bolek.

Třesoucí se ruka nehrozí

Nejčastějším nástrojem, který má robot v „ruce“, je kamerová optika. „To je jednoduše řečeno tyč se zdrojem světla, která pomocí kamery na konci vnímá obraz v dutině břišní a promítá ho na monitor na operačním sále,“ popsal Bolek.

Velkou výhodou je, že při operacích odpadá nechtěný pohyb kamery kvůli třesoucí se lidské ruce či nepozornosti asistence. Rameno drží a nepohne se, dokud mu není udělen pokyn.

Koronavirus omezil testy

Do plánovaného testování robotického ramena zasáhl, jak jinak, koronavirus. Některé odložitelné operace byly skutečně odloženy, robot tak asistoval u méně operací, než se plánovalo. Aktuální situace ale již dovoluje využít ho naplno.

Pokud se přístroj za dva miliony osvědčí, špitál ho plánuje pořídit natrvalo.