Áčková sukně je hit zimy. Sluší každé postavě a nevychází z módy

Publikace: 07.12.2020

Tuto sezonu se do módní hry vrací áčková sukně. Módní návrháři nemohli udělat lépe. S tímhle kouskem v šatníku totiž vyhrává každý typ postavy.

Široká sukně, délka nad kolena a úzký vysoký pas. Už ta kombinace slov zní jako dokonalý recept na krásnou ženskou siluetu - a taky že je. Proto ji kreativní ředitelé během týdnů módy neúnavně oprašují už několik dekád. Na rozdíl od jiných základních stavebních prvků šatníku ale vznikla poměrně nedávno. Na svět ji přivedl až na konci padesátých let sám Yves Saint Laurent. On ani sukně, jež opisuje tvar prvního písmene abecedy, by tu ale nebyli bez Laurentova slavného předchůdce Christiana Diora.

Historie od A do A

Už po první světové válce zaznamenala ženská garderoba velkou renesanci. Kvůli nedostatku mužů, kteří bojovali ve válečných vřavách, se ženy staly novou dělnickou a intelektuální vrstvou. Tím definitivně skončila doba dlouhých nepraktických sukní se spodničkami, které byly vhodné tak možná na čaj o páté.

Délka se zkracovala a Marlene Dietrich i Coco Chanel si půjčovaly inspiraci v pánském šatníku. Další mezník určila druhá světová válka, která po vyčerpávajících letech bojů způsobila lidstvu velkou deziluzi a touhu opět žít v idylickém světě plném krásy a luxusu.

V šedivých poválečných ruinách Paříže roku 1947 se zrodil zářivý New Look Christiana Diora a spolu s ním silueta přesýpacích hodin. Nabíraná kolová sukně s délkou těsně pod kolena a vosí pas se staly novým symbolem ženskosti. Základní kámen nového moderního vzhledu byl položen.

NewLook

kolekce New Look Christiana Diora

Po Diorově smrti v roce 1957 nastoupil svou vládu mladý Yves Saint Laurent a s ním i energií pulzující šedesátá léta, v nichž se mladá, válkou nepoznamenaná generace chtěla odlišit od poklidného způsobu života svých rodičů. Všechny atributy, které definovaly rodinnou idylku na předměstí, byly najednou out. Bejby přece nechce sedět v koutě a péct jablečné koláče. Je čas vzhlédnout ke hvězdám a letět na Měsíc! Futurismus spolu s novými materiály a (především geometrickými) tvary ovládl i svět módy, který zažíval doslova explozi nápadů. A áčková linie byla v epicentru výbuchu. V tu chvíli Yves Saint Laurent představil sukni s vysokým pasem, která opisovala pravidelnou linii trojúhelníku...

... a pak přišla Twiggy

Revoluci ve vnímání krásy dovršila modelka Twiggy a křivky předaly žezlo androgynní, až dětské postavě. Návrháři dávali čím dál víc vyniknout částem těla, které prvoplánově neupozorňovaly na ženskost. Dekolty se zvyšovaly (výš a výš, dokonce tak vysoko, až přišel na scénu rolák), kdysi definovaný pas se ztrácel ve volném střihu a lemy sukní se zvedaly, aby upoutaly pozornost na hubené nohy.

Ve stejnou dobu se také móda stala spotřebním zbožím. Haute couture pro vyvolené začaly konkurovat konfekční řady od nových návrhářů a kvalitní módní kousky i výstřelky si mohlo dovolit více zákazníků.

Twiggy

Twiggy a Farrah Fawcett

V sedmdesátých letech se experimentovalo snad se vším, i s délkou sukní. In byly mikro, mini i maxi. Nejoblíbenějšími modely této dekády ale jednoznačně byly semišová či kostkovaná áčková sukně, kterou po celé délce v předních panelech propínaly kovové knoflíky. V kombinaci s vysokými kozačkami a rolákem je nosil snad každý. Tak třeba nejedna Bond girl svedla tajného agenta Jejího Veličenstva právě v tomto rozepínacím kousku (jen není jisté, jestli agent 007 tolik knoflíků ocenil), nosila ho i ikona sedmdesátých let a hvězda populárního amerického seriálu Charlieho andílci Farrah Fawcett. Sukně s linií A tehdy dosáhla své nejryzejší podoby a absolutního vrcholu.

Během osmdesátých let se áčková sukně před nastupujícími minisukněmi, saky s ramenními vycpávkami a šusťákovými soupravami na několik sezon schovala do pozadí (nedivíme se jí, při pohledu na fotky z rodinných oslav a dovolených bychom nejradši udělali to samé) a na svůj comeback si počkala až do konce devadesátých let, doby, která milovala džínovinu jako žádná jiná.

Moderní retro

Inspirace bohémskými sedmdesátými léty se na přehlídková mola promítá už několikátou sezonu. Tento podzim a zimu se návrháři rozhodli jít ještě o krok dál a přinášejí áčkovou sukni v subtilnějším a sofistikovanějším provedení. Fendi, Louis Vuitton, Prada, Gucci, Jason Wu, Derek Lam, Max Mara nebo Ralph Lauren předvedli během týdnů módy v New Yorku, Londýně, Miláně i Paříži její obměny ve světlém semiši, lesklé kůži či jemné tmavé džínovině. Délka pod kolena střídala kratší verzi.

FW

Louis Vuitton, Prada, Fendi

Asi největší trendsetterkou je Alexa Chung (viděli jste na Netflixu její pořad Next in Fashion, který moderuje společně s hvězdou Queer Eye Tanem Francem? Jestli ne, máte dnes večer jasný program). Britská moderátorka pro áčkové sukně všech délek a materiálů žije. 

Alexa Chung

Jak správně nosit áčkovou sukni?

Áčkový střih sluší každému typu postavy. Pokud máte pár kilo navíc v oblasti stehen, milostivě je zakryje, jestli vás naopak trápí klučičí postava, rozšířený střih spodní části dodá vaší postavě ženskost. Navíc se skvěle kombinuje s jinými kousky, které již máte v šatníku.

Během pracovního týdne na schůzkách zapůsobíte, pokud áčkovou sukni doplníte jednoduchou košilí pánského střihu s vyhrnutými rukávy, v chladnějších měsících je k ní jasnou volbou tenký slim rolák, který ještě umocní tvar sukně. Na večírek pak áčkový model zkombinujte s krátkým topem (crop topem). Ralph Lauren či Jason Wu také na přehlídkovém mole předvedli tzv. full look, kdy semišovou či denimovou sukni zkombinovali s topem stejného odstínu.

Podzimní a zimní sezona nabízejí díky chladnému počasí každopádně mnoho možností stylingu. Pohrajte si s kontrasty materiálů, koženou či semišovou sukni doplňte transparentní hedvábnou halenkou a přes ni přehoďte teplou pleteninu - a taky zavinovací kabát. 

Autor článku