Hlavní obsah

Změny na olympiádě! Končí tradiční disciplína, ale české naděje posílí. Bude se i tančit

Lausanne
Aktualizováno

Naděje sportovců po celém světě se upínají především ke snaze Tokia uspořádat příští rok odložené olympijské hry, ale nyní už je zřejmé, jakým směrem se bude sportovní svátek ubírat dál, za necelé čtyři roky v Paříži. Hry budou s nižším počtem sportovců, což nejcitelněji pocítí vzpírání a box, větším zastoupením disciplín atraktivních u mládeže a striktně genderově vyvážené. Oznámil to předseda Mezinárodního olympijského výbor Thomas Bach.

Foto: Nicolas Datiche, ČTK/AP

Šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Článek

Nad rámec standardního programu her byly na návrh pořadatele potvrzeny čtyři sporty včetně breakdance, který si na olympiádě odbude premiéru. Sportovní federace byly zároveň vyzvány, aby nabídly úpravy, které by program zatraktivnily.

S novými disciplínami přišlo 20 z 27 federací. „Podmínkou bylo, aby se nenavýšil počet sportovců, a soutěže mohly probíhat na stávajících sportovištích," zdůraznil Bach. Přesto bylo kolem návrhů hodně emocí.

Sportovní gymnastika nabídla parkour, tedy překonávání překážek ve městě, načež se ozvala federace zastřešující tuto disciplínu, že jí ho gymnastika chce ukrást. Disciplína přijata nebyla.

Očima Jiřího Prskavce, mistra světa ve vodním slalomu
„Myslím, že slalomkros není úplně dobře uchopený ze strany naší federace, za poslední čtyři roky se nikam nevyvinul. Když nebudou kvóty navíc a budou ho jezdit slalomáři, tak specialisté, kteří by byli lepší, zůstanou doma. Takže to bude extra disciplína pro nás slalomáře, kde tolik oblíbená není. S rychlostními kanoisty soucítím, že přijdou o místa, na druhou stranu u nás jede na olympiádu jen nejlepší kajakář, u nich teoreticky může jet i pátý nejlepší na čtyřkajaku. Taky mi vadí, že přicházíme o historické disciplíny jako je deblkanoe, ale bohužel kvóty spíš ubývají. A slalomu už není kde brát, leda by škrtly kanoistické kategorie, ale pak už nebudeme kanoistika, ale kajakistika…“

Uvnitř kanoistické federace se rozhořel spor, když navrhla škrtnout sprinty na 200 m na kajaku na úkor slalomkrosu na divoké vodě, který si i mezi mnoha závodníky těžko hledá oblibu.

Vznikaly i petice, ale marně, slalomkros v programu her v Paříži figuruje, což není špatná zpráva pro české ambice. Mistru světa v této disciplíně Vavřinci Hradilkovi bude v tu dobu už 37 let, ale světové zlato má ve slalomkrosu také Veronika Vojtová a bronz Amálie Hilgertová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vodní slalomářka Amálie Hilgertová během představení olympijské kolekce.

Pokračovat bude boom soutěží smíšených družstev či dvojic. V Tokiu jich bude 18, v Paříži už 22, když přibydou tři v jachtingu a jedna v atletice. Ta musí uvolnit místo tradiční chodecké padesátce, na níž získal v Helsinkách 1952 stříbro Josef Doležal, a která tak po 92 letech z programu vypadne. Navrhovaný běžecký kros naopak do programu přijat nebyl.

V Paříži má startovat maximálně 10 500 sportovců, o 600 méně než v Tokiu. Počet vzpěračů klesne proti Tokiu téměř o osmdesát, boxerů o třicet, což je podle MOV důsledek vysokého počtu případů dopingu ve vzpírání a sporů ve vedení Mezinárodní boxerské federace.

Reklama

Související témata: