Skauti také tento rok přivezou Betlémské světlo. Vánoční plamínek dorazí i na Teplicko
Betlémské světlo. Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Betlémské světlo, symbol naděje a přátelství, dorazí do Česka v sobotu 12. prosince 2020. Ale jako vše letos, i Betlémské světlo se po Evropě rozběhne trochu jinak. V Rakousku neproběhne ekumenická bohoslužba s poutníky z mnoha zemí, bohoslužba ze Salzburgu bude přenášena on-line. Následující neděli se pak bude Betlémské světlo předávat na hraničních přechodech.

V neděli 13. prosince v 9 hodin si plamínek převezmou na hraničním přechodu Drasenhofen – Mikulov brněnští skauti a dovezou ho do Brna. O týden později, 19. prosince, ho dobrovolní skautští kurýři rozvezou vlaky do všech koutů republiky.
Na Teplicku se za desítky let již vytvořila velká skupina dobrovolníků okolo Betlémského světla a nejsou to jen skauti z obou teplických středisek či věřící z teplické římskokatolické farnosti, ale mnoho dalších lidí dobré vůle.

A Ti všichni vnímají, že právě letos je tohoto malého symbolu více než potřeba. Proto se snaží, aby se Betlémské světlo sice rozdávalo bezpečně (předávání bude probíhat zejména venku a bez doprovodných akcí), ale také aby se dostalo k co nejvíce lidem. Proto letos bude možné si pro něj dojít na více míst než v minulých letech.

Letos si v Teplicích můžete svůj plamének převzít na Štědrý den v těchto časech:

  • Kostel Božského srdce Páně – 10.30 – 11.30
  • Kostel sv. Alžběty - 10.30 – 11.30
  • Kostel sv. Jana Křtitele – 10.00 – 12.00
  • Skautská klubovna v Jiráskově ulici – 9.00 – 12.00
  • Novinkou je tzv. Živý dům (10 – 11 hod.) na adrese Hlávkova 1203, Teplice, dlouho chátrající budova, kterou tepličtí salesiáni chtějí oživit a otevřít pro potřebné.

Obec Modlany zajišťuje možnost přijít si pro Betlémské světlo nejen ke kostelu sv. Apolináře, ale i do Věšťan, Suché, Drahkova či Kvítkova a to od 15 do 18 hodin odpoledne.

V Krupce bude již tradičně v dopoledních hodinách k dispozici na hřbitově, v Duchcově zase odpoledne na náměstí u Betléma.

Betlémské světlo bude v dopoledních hodinách /vždy 10 – 11 hod./ k dispozici také ve vesnických kostelích, které má na starosti teplická farnost, tedy ve Světci, Křemýži či Kostomlatech.

Bližší informace či další akce najdete na https://www.betlemskesvetlo.cz v sekci Místní akce.

Pro Betlémské světlo je vhodné si s sebou vzít lucerničku, lampičku či hřbitovní svíci, se kterou bezpečně zvládnete světlo z Betléma donést až domů. S ohledem na stávající situaci prosíme o trpělivost a dodržování odstupů.

Betlémské světlo do Česka skauti přiváží již od roku 1989. Do tehdejšího Československa se dostalo díky exilovým skautům, kteří jej v prosinci 1989 donesli až pod sochu sv. Václava v Praze. Po pádu komunistického režimu byl v tu chvíli skauting u nás čerstvě znovu povolený a příjezd Betlémského světla byl jednou z prvních větších akcí, na nichž se skauti a skautky mohli svobodně sejít.

Partnery Betlémského světla jsou České dráhy a Český rozhlas.

Celou akci připravuje brněnské skautské středisko Řehoře Mendla s pomocí stovek skautských dobrovolníků a dobrovolnic po celé zemi.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru