Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skončí šéf ČT Dvořák? Radní přidal ostrý komentář, dusno po „čistce“ budou řešit poslanci

Autor: Sabina Dračková - 
8. prosince 2020
05:20

Měl to být těžký týden pro Českou televizi a jejího generálního ředitele Petra Dvořáka. Nejen že v úterý budou poslanci řešit odvolání dozorčí komise, které bylo podle mínění senátorů od členů Rady ČT nezákonné, ale ve středu mělo být také další jednání rady. Stále častěji se navíc mluví o tom, že televizní rada šéfa Dvořáka „zařízne“. Její místopředseda Daniel Váňa však tuto spekulaci ostře odmítl. Blesk Zprávám řekl, že se o tom nemluví ani v kuloárech. A plánovaný termín jednání prý zrušili proto, že chtějí pořádně prostudovat návrh rozpočtu na příští rok a potřebují na to více času.

Zatímco jiné instituce se v době koronavirové soustředí hlavně na epidemií zkomplikovaný provoz, o České televizi se to tak úplně říct nedá. Tam je totiž velké dusno, které způsobili členové Rady ČT, tedy kontrolního orgánu veřejnoprávní televize. Covidovou dobu využili k velkým změnám, když rázně odvolali svoji dozorčí komisi.

Sporný krok, o kterém se mluví jako o „možná nezákonném“, bude mít dohru už tento týden. Na rozhodnutí radních nelibě reaguje část veřejnosti, politiků i známých osobností. Kvůli obavám z ohrožení nezávislosti a nestrannosti České televize se děním v radě zabýval i Senát. Ten má za to, že odvolání dozorčí komise Radou ČT nebylo v souladu se zákonem o České televizi.

Podle autorů senátního usnesení nepostupovala rada transparentně, odvolání členů dozorčí komise řádně nezdůvodnila a nepostupovala podle zákona, když odvolala dozorčí komisi jako celek, nikoli pouze její jednotlivé členy. Návrh usnesení konzultovali podle senátora Václava Chaloupka (klub STAN) se spoluautorkou zákona o České televizi Hanou Marvanovou a právníkem Jiřím Kučerou z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Podle senátorky Šárky Jelínkové (KDU-ČSL) už byla dozorčí komise jako celek odvolána v roce 2010, tehdy rozhodnutí rozporováno nebylo.

Poslanci by mohli radní odvolat, Váňa kritiku nečeká

Senát tak zaúkoloval příslušný orgán, aby se situací v Radě ČT zabýval. Tím je volební výbor Sněmovny, po poslancích tak senátoři chtějí, aby v případě potvrzení pochybení zvážil odvolání radních, kteří se chyby dopustili.

Sněmovní volební výbor už jednou projednávání situace v Radě České televize  přerušil. Odhlasovali to členové výboru kvůli nedostatku času. Na jednání měli jen půl hodiny kvůli pokračující schůzi Poslanecké sněmovny. Pokračovat tak mají právě v úterý. Pozvaní jsou i samotní radní. Jak Blesk Zprávám řekl místopředseda Daniel Váňa, on na jednání dorazí, obavy však nemá.

„Nečekám žádnou kritiku. Každý tam bude pravděpodobně hrát nějakou roli, ale já znovu zopakuji, že jsme na základě dlouhodobého narůstání nedůvěry náš poradní orgán odvolali a zvolili jsme si nový,“ řekl Blesk Zprávám Váňa s tím, že čeká, že půjde o „vzájemné informování“.

V roce 2014 působil Daniel Váňa jako mediální poradce nynějšího premiéra Andreje Babiše a také odpovídal za mediální komunikaci celého hnutí ANO. V reakci však odmítl, že by nebyl nestranný. Předsedu Rada ČT stále ještě nemá. Radu tak vede právě Váňa společně s místopředsedou Pavlem Matochou. I on je často k ČT kritický.

Rada zrušila jednání

Kvůli tomu, že nesouhlasil s odvoláním dozorčí komise, rezignoval na svůj post předseda rady René Kuhn. Poté v DVTV řekl, že to vypadá, že se Rada ČT chystá na odvolání Dvořáka. Dodal však, že to nemůže potvrdit. Spekuluje se o tom podle jeho slov už tři čtvrtě roku. Dodal ale, že to není o generálním řediteli, ale o instituci. A o tu má prý obavy.

Otázkou je, kdy by takové hlasování mělo přijít. Navrhnout to někdo z radních může kdykoliv, praxe je však taková, že by předtím ideálně měl mít jistotu, že návrh projde.

„Program 21. jednání Rady ČT v roce 2020, které se uskuteční ve středu dne 9. 12. 2020 od 13:00 hod. v Praze, bude upřesněn v pozvánce,“ uvádí zápis z předchozího jednání Rady ČT a dodává, že dne 16. 12. 2020 se uskuteční 22. jednání Rady České televize. Termín 16. 12. byl ostatně předem naplánovaný a termín 9. 12. tak měl být prakticky navíc.

Pouhé dva dny před jednáním však nebyly nikde dostupné informace o programu jednání ani slibovaná pozvánka. Jak Blesk Zprávy zjistily, rozhodlo se, že jednání zkrátka nakonec nebude.

Váňa zmínil důkladné studium rozpočtu

„Chceme důkladně projet návrh rozpočtu a nechat si na to čas,“ zdůvodnil místopředseda Váňa s tím, že návrh má ve své „odborné péči“ už nová dozorčí komise.

V souvislosti s novou komisí se objevily spekulace, že jejím prostřednictvím bude rada „vytahovat na světlo“ různé smlouvy, které ČT uzavřela. Odpůrci ČT se třeba často ptají na plat zaměstnanců, mimo jiné třeba moderátora Václava Moravce nebo moderátorky Nory Fridrichové. Radní ale možná  budou chtít nahlédnout do ještě důležitějších dokumentů. I zde však Váňa říká, že se nic takového neplánuje.

„Nejpozději ve čtvrtek by měla být na webových stránkách rady umístěna pozvánka s programem,“ řekla Blesk Zprávám tajemnice Rady ČT Hana Zavadilová. Zda se radní ještě letos nepustí do dalších rázných kroků, oficiálně tedy jisté není.

Odvolání Dvořáka? „Fantasmagorie!“

Jak Blesk Zprávám tvrdil místopředseda Rady ČT Váňa, mezi členy rady se možnost Dvořáka odvolat prý neřeší. Odmítl, že by odvolání dozorčí komise mělo být demonstrací síly a jakousi secvičnou právě na „zaříznutí“ šéfa veřejnoprávní televize.

„Není v tom žádná politika, žádná příprava na cokoliv jiného, nějaké fantasmagorie, vůbec,“ řekl Váňa. Na přímý dotaz, zda se v Radě ČT plánuje Dvořákovo odvolání, rázně odpověděl, že nechystá. „To vůbec nepadá do úvahy, to je úplně jiný level. Toto je běžný proces dohadování se mezi vedením televize a radou. Ale odvolávání je nám podsouváno a nikdo zatím nic podobného ani nezmínil. Ani v kuloárech. To je úplně vymyšlený příběh,“ prohlásil.

Babiš to nechal na „svých lidech“

Celá věc je citlivá zejména proto, že složení Rady ČT významně ovlivnila poslední volba jejích členů. Dosazeni byli zejména kritici ČT a jejího šéfa Petra Dvořáka. Členy rady zvolila z výběru volebního výboru Poslanecká sněmovna. Jak ve výboru, tak v celé Sněmovně má drtivou většinu hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

Babiš o situaci v Radě ČT krátce hovořil právě s generálním ředitelem České televize. Ve věci se prý premiér neangažuje a nechává ji na Poslanecké sněmovně a volebním výboru. V tom ale sedí hned sedm „Babišových lidí“. Z celkových 18 členů je jich sedm z hnutí ANO, pouhá tři křesla má ODS, po dvou křeslech získali Piráti a SPD a zbylí lidovci, STAN, KSČM a ČSSD mají po jednom křesle.

„Společně jsme konstatovali, že celá věc je v kompetenci Poslanecké sněmovny, která má možnost volit a odvolávat Radu ČT, respektive její jednotlivé členy,“ komentoval Dvořák jednání s Babišem.

Jarní přeskupení sil

Síly se v Radě ČT, která má pravomoc generálního ředitele odvolat, přeskupily na jaře tohoto roku, když poslanci v tajné volbě zvolili někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku, bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra, ekonomku Hanu Lipovskou, moderátora Lubomíra Veselého a šachistu Pavla Matochu.

Radní cupovali hospodaření televize a rozpočet, dotýkali se ale i témat, ke kterým ze zákona nemají žádné pravomoce. Třeba radní Veselý alias Xaver se ptal na příspěvky na sociálních sítích moderátora Jakuba Železného. Radním také nepřísluší zasahovat do obsahu vysílání, mohou ho pouze komentovat.

Video  Takto radní České televize hlasovali o odměnách pro přítomného generálního ředitele Petra Dvořáka. Podívejte se, kdo zvedl ruku pro „nulu“ a kdo odsouhlasil víc než milion a půl. Hlasování doprovázel drobný zmatek (24. 6. 2020).  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

st.rec ( 13. prosince 2020 14:22 )

Za milióny hoaxů a fake které musíme platit musí tento soudruh padnout.Nejen ČT,ale všechny TV,R a noviny+časopisy stále šíří komunistické ideo­logi­e,lži,­dezin­forma­ce a národ vůbec a nezná pravdivé informace. Důkazem je např.slovo škodovka.Takové slovo nikdy nebylo na žádném výrobku ani na žádném podniku.

blamal ( 10. prosince 2020 10:27 )

Ten Daniel Váňa, to je taky dobrej paskvil. Driv zaryty lidovec, a kdyz prestaly kapat prachy z poradcovskych a dalsich koryt, prebehl k Buresovi. Ten ho vyrazil na hodinu po pro Anofert neuspesnych volbach do senatu. A hle, najednou drepi v rade, bere prachy jako poslanec a paktuje se s hradni pakazi Lipovskou a Xaverem. Ryzi charakter. Buran, co se spoji klidne s nackama, kdyz to bude sypat. K zbliti.

e.lesanova ( 8. prosince 2020 15:34 )

Nevím, co má do situace v ČT co mluvit "Nevím" Drahoš a další politici...Probíhá kontrola hospodaření s miliardami, komupak to "nevoní" ?????

jaro20 ( 8. prosince 2020 15:15 )

S výjimkou osob osvobozených od této povinnosti musí podle zákona 348/2005 Sb. koncesionářské poplatky platit každý, kdo má rozhlasový nebo televizní přijímač. Za přijímač je považováno zařízení schopné příjmu pozemního, satelitního, kabelového nebo IPTV vysílání. Platba je tak vázána na vlastnictví fyzického přístroje, nezáleží tedy na tom, že jeho majitel Českou televizi nesleduje a Český rozhlas neposlouchá.

jaro20 ( 8. prosince 2020 15:08 )

Byl to příklad, ale takových je tady dost. Barrandov nesleduji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa