Rok od střelby ve FN Ostrava: Když projíždím kolem, vzpomenu si na oběti, říká žalobce

Státní zástupce David Bartoš, který dozoroval vyšetřování případu střelby v budově polikliniky ostravské fakultní nemocnice, na oběti dvaačtyřicetiletého střelce jen tak nezapomene. Vzpomene si na ně například pokaždé, když kolem areálu nemocnice v Ostravě-Porubě projíždí. Ve čtvrtek od tragické události, kterou sedm lidí nepřežilo, uplyne jeden rok.

Vícenásobná vražda se stala krátce před Vánocemi. Ovlivnila jejich prožívání řadě lidí, mezi nimi i žalobci a policistům. "Mnohem více než mně, bude střelba po celý život ovlivňovat rodiny obětí. Jakmile ale projíždím kolem Fakultní nemocnice, vždy si na mrtvé vzpomenu. Přitom si vybavím, jak do jednoho zbytečná byla veškerá násilná úmrtí, která jsem s policisty dosud vyšetřoval. A i když je to dost smutný pocit, snažím se alespoň sám pro sebe si uvědomit, že každá, byť na první pohled sebesložitější situace má vždy několik východisek," uvedl. Sahat na život jiného člověka proto osobně považuje za zcela zbytečné, krátkozraké a naprosto nepřijatelné řešení jakéhokoliv problému.

Z vyšetřování mu v paměti utkvěla řada věcí. Hlavně samotné místo činu. "To především svým rozsahem a počtem těl, která se na něm nacházela," řekl. Vybavuje se mu i nasazení a spolupráce mnoha policistů i lékařů. "Od samého počátku, kdy ještě nikdo neznal přesný rozsah spáchaného skutku a nevěděl, zda útočila jedna osoba či vícero osob, se snažili pomoci obětem a dopadnout pachatele," doplnil.

Případ byl podle Bartoše výjimečný počtem poškozených, jejich náhodným výběrem i místem, kde byli napadeni. Za výjimečný a nepochopitelný považuje i důvod, pro který se pachatel rozhodl zabíjet. Na stranu druhou samotné vyšetřování a dokazování příliš komplikované nebylo. Vychází z chování pachatele při činu, kdy se nesnažil maskovat, k vraždění se přiznal matce, kterou po střelbě navštívil, a později se navíc sám zastřelil. "Musím přiznat, že jsem byl účasten u kauz, které byly z pohledu dokazování, slovy klasika, výrazně náročnější pro mé i policejní malé šedé buňky," doplnil státní zástupce.

S ohledem na to, že se střelec po útěku z nemocnice sám zastřelil, policie případ odložila. Společně s Bartošem dospěla k názoru, že střelba v budově polikliniky byla rozšířenou sebevraždou. Muž útočil s představou, že je nevyléčitelně nemocný a lékaři mu nechtějí pomoci. Rozhodl se, že se zabije, a nechtěl v tom být sám.

Jedna z mála věcí, které po ukončeném vyšetřování zůstala ale neobjasněna, je původ vražedné zbraně. Střelec si pořídil od neznámého člověka model pistole, který se používá ve školách a po jistých úpravách může být funkční. Ale často nespolehlivý. To se ukázalo i v tomto případě, kdy se pistole při vražedném útoku v čekárně třikrát zasekla. A to zachránilo život několika lidem.

"I v tomto případě platí, že pokud je trestní věc odložena, neznamená to, že se k ní orgány činné v trestním řízení nemohou v budoucnu vrátit. Stačí k tomu jedna nová výpověď nebo nalezená listina. Já i policisté, s nimiž spolupracuji, rozhodně nenesou rádi, pokud nemohou věc uzavřít do všech detailů," řekl Bartoš. Proto podle něj nelze vůbec vyloučit, že se policii podaří odhalit totožnost člověka, který pachateli zbraň poskytl.

Související

Daniel Naivert Rozhovor

Kdyby personál nebyl cvičen, vrah by v Ostravě zabil více lidí. Nemocnice je teď bezpečnější, říká Naivert

ROZHOVOR – Je přesvědčený, že pokud by personál Fakultní nemocnice Ostrava loni v létě neabsolvoval bezpečnostní prevenci, potom by si střelba vraha Ctirada Vitáska, od jehož útoku uplynul rok, vyžádala více obětí na životech i zraněných. Vedoucí Odboru vnitřní bezpečnosti a krizového řízení v tamním zařízení Daniel Naivert tvrdí, že právě díky cvičení si zaměstnanci při ataku počínali tak profesionálně. „Ve vypjaté chvíli nezazmatkovali. Vzpomněli si, že se mají schovat, uzamknout a přes mobil podat kolegům zprávu o probíhajícím dramatu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Daniel Naivert.
Fakultní nemocnici v Ostravě

Památník u FN Ostrava připomíná oběti loňské tragické střelby

Před budovou polikliniky Fakultní nemocnice Ostrava byl dnes odhalen památník obětem loňské tragické střelby, při níž přišlo o život sedm lidí a další dva byli vážně zraněni. Umělecká plastika evokující černou díru neboli mrtvé slunce je dílem ostravského sochaře Lukáše Dvorského. Pietní místo bylo při odhalení doplněno hořícími svícemi, smutečním věncem a květinami.

Více souvisejících

střelba ve Fakultní nemocnici v Ostravě (10. 12. 2019) Ostrava život

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy