Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ivaně Zemanové zrušili sekretariát, nevyvíjel činnost. První dáma je dál „neviditelná“

Aktualizováno -
8. prosince 2020
10:37
Autor: simao - 
8. prosince 2020
08:32

Ivana Zemanová pokračuje v roli „neviditelné“ první dámy. Zatímco její muž, prezident Miloš Zeman, čas od času na veřejnost vyjde i během podzimní vlny pandemie koronaviru, Zemanová se během koronačasů zcela odmlčela. Deník N přitom zjistil, že jí na Hradě zrušili sekretariát. A to kvůli jeho nečinnosti.

Oddělení sekretariátu manželky prezidenta republiky vzniklo v červnu 2013, tedy až s novou první dámou Ivanou Zemanovou. Potvrzeno bylo i v roce 2015 dodatkem k novému Organizačnímu řádu Kanceláře prezidenta republiky.

„Protože však toto oddělení nebylo nikdy obsazeno a nevyvíjelo žádnou činnost, bylo dodatkem č. 8. z 15. října 2020 k témuž datu bez náhrady zrušeno,“ řekl Deníku N Václav Pelikán, ředitel hradního legislativního odboru.

Zatímco Livia Klausová ani Dagmar Havlová předtím svůj vlastní sekretariát neměly, Zemanová fakticky ano. Reálně jej však nevyužila. O její předchůdkyně v roli první dámy se starala Kancelář prezidenta republiky jako taková.

„Měly nárok na asistenty, tlumočníky nebo například měly vůz pro svůj doprovod,“ zavzpomínal někdejší hradní mluvčí Ladislav Špaček.

Video  Prezidentu Miloši Zemanovi pomáhali při příchodu do předsálí v Poslanecké sněmovně bodyguardi, pozdravil se s ministryní Alenou Schillerovou (za ANO). Připravenou měl židli a vodu (11. 11. 2020).  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ivana Zemanová tak pokračuje i nadále ve veskrze sporadickém vystupování na veřejnosti. Po boku svého muže nechyběla během 1. kola senátních voleb 2. října. Jinak se však drží v ústraní.

Ivana Zemanová během senátních voleb po boku manžela (2. 10. 2020) Ivana Zemanová během senátních voleb po boku manžela (2. 10. 2020) | ČTK / Krumphanzl Michal

Ivana po boku Susan Pompeové

Zeman, kterému pandemie koronaviru zrušila cesty do zahraničí i krajů, se čas od času na veřejnosti ukáže - nechyběl ve Sněmovně během 1. čtení k návrhu rozpočtu na rok 2021, zúčastnil se ke konci listopadu i velitelského shromáždění Armády ČR.

Během oficiální akce byla Zemanová vidět při návštěvě amerického ministra zahraničí Mikea Pompea v Praze letos v sprnu, kdy přivítala na Hradě jeho manželku Susan.

Společnost Susan Pompeové dělala na Pražském hradě první dáma Ivana Zemanová (12. 8. 2020). Společnost Susan Pompeové dělala na Pražském hradě první dáma Ivana Zemanová (12. 8. 2020). | Twitter/Jiří Ovčáček

Dcera Kateřina v Česku

O své rodině mluvil Zeman v říjnu během pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. „Moje dcera je na home office, dodělává si bakalářskou práci a v Londýně kvůli známým problémům s epidemií zatím býti nemůže,“ podotkl.

Kateřina Zemanová letos v červenci osobně předala Nadačnímu fondu Axon šek pro čtyči matky-samoživitelky poté, co se Nadační fond Miloše Zemana rozhodl výjimečně rozšířit svoji působnost o ty, které zasáhla koronavirová krize.

Video  „Je na úrovni jednoho roku,“ říká maminka tříletého chlapce s dětskou mozkovou obrnou. Pomohou jí peníze z nadace prezidenta Zemana. Ty jí před kamerou Blesk Zpráv symbolicky předala „první dcera“ Kateřina Zemanová (8. 7. 2020).  - Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Ivana Zemanová se 24. června účasnila pro změnu zahájení obnovy zámeckého kopce v Náchodě. Při té příležitosti navštívila nejen Náchod, ale i Malé lázně Běloves a Ratibořice.

Ivana Zemanová v červnu 2020 navštívila Náchod. Doprovodila jí vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) Ivana Zemanová v červnu 2020 navštívila Náchod. Doprovodila jí vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) | Hrad.cz / Kancelář prezidenta republiky

villon ( 9. prosince 2020 00:11 )

Ostuda národa tahle dvojka. Ostuda Slováků je zase bureš.

BoziMilda ( 8. prosince 2020 19:17 )

Ano máš pravdu. Ivana nemá zapotřebí něco dělat.

BoziMilda ( 8. prosince 2020 19:16 )

Teda Venca Flaška má neskutečnej vliv. Eště deset let po smrti hejbe ovarovcům žlučí. Jo, rád se napil a ojel co šlo, ale když ve světě promluvil, tleskali mu ve stoje. Eman když promluví, tak se půlka národa válí smíchy pod stolem a druhá půlka musí urputně jeho moudra obhajovat. Třeba že prase bylo nemocné, to byl tak významný státnický projev, že ho měla přenášet BBC a CNN v přímém přenosu.

raron ( 8. prosince 2020 18:22 )

...celá tato garnitura "hradní" stojí za KNI***

raron ( 8. prosince 2020 18:21 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa