Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do mitrovského domovu seniorů se vrací zaměstnanci. Vojáci odjedou během dneška

Domovu pro seniory v Mitrově na Žďársku se pomalu vracejí zaměstnanci, kteří onemocněli covidem-19. Z klientů zůstali v izolaci poslední tři. Vojáci, kteří v domově pomáhali od 18. listopadu, odjedou dnes. Domov už zvažuje možnosti obnovení návštěv, řeklředitel Josef Myslivec. Armáda v úterý ukončí působení také v nemocnicích Pelhřimov a Třebíč.

V Mitrově nastoupilo 15 vojáků z náměšťské letecké základny. Personálu pomohli ještě během dnešní směny. „Byť to bude těžké, tak to už snad nějak zvládneme," řekl ředitel domova Josef Myslivec. V domově se nakazily covidem-19 více než dvě třetiny jeho obyvatel. Z 95 klientů do dneška zůstali v izolaci tři. Z obsluhujícího personálu bylo jednu dobu nemocných 30 lidí. Doma v pondělí ještě bylo 17 pracovníků domova.

„Někdo měl ten průběh (nemoci) horší, potřeboval delší dobu na uzdravení. Snad se nám většina vrátí do Vánoc," řekl Myslivec. Kromě vojáků v posledním měsíci v domově pomáhaly dvě desítky brigádníků. Někteří tam zůstanou do konce roku.

Návštěvy chce domov v nějakém režimu obnovit v tomto týdnu, na dělání antigenních testů ale zatím nemá dost lidí. Za svými blízkými tak zřejmě budou moci nejdřív přijít ti, kteří donesou vlastní potvrzení o negativním testu na covid, nebo o tom, že už toto onemocnění prodělali.

Sestry si sáhly na dno svých sil 

S antigenními testy u návštěvníků by podle ředitele mohl domov začít ke konci týdne, pokud se do služby vrátí další pracovníci nebo příští týden. „Rodiny se ptají. Vím, že je to smutná věc pro rodiny i klienty," uvedl Myslivec. Zároveň podotkl, že i zdravotní sestry v domově si kvůli epidemii sáhly na dno sil. „Zatím z 11 sester je v práci pět," řekl.

I ve dvou krajských nemocnicích Vysočiny pomáhali vojáci se zajišťováním péče o pacienty s covidem od 18. listopadu. Do pelhřimovské nemocnice přijelo 11 vojáků a do nemocnice v Třebíči 16. Původně měli zůstat dva týdny. O prodloužení jejich pobytu do 8. prosince požádalo vedení kraje koncem minulého měsíce.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 6 009
Jihlavsko 6 049
Pelhřimovsko 4 736
Třebíčsko 5 511
Žďársko 6 721
Celkem 29 026
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 25 003
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 400

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 7.12.2020 18:15

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sociální, koronavirus, covid, Mitrov, armáda, domov, Mitrov (hrad), Josef Myslivec, COVID-19, okres Žďár nad Sázavou, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, nemoc, Třebíč, Kraj Vysočina, Nemocnice Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do mitrovského domovu seniorů se vrací zaměstnanci. Vojáci odjedou během dneška | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.