Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Státní zástupce o střelbě ve FN Ostrava: Slova o tělech obětí i motivu vraha Vitáska

Autor: ČTK, chal - 
8. prosince 2020
09:07

Státní zástupce David Bartoš, který dozoroval vyšetřování případu střelby v budově polikliniky ostravské fakultní nemocnice, na oběti dvaačtyřicetiletého střelce Ctirada Vitáska jen tak nezapomene. Vzpomene si na ně například pokaždé, když kolem areálu nemocnice v Ostravě-Porubě projíždí. Ve čtvrtek od tragické události, kterou sedm lidí nepřežilo, uplyne jeden rok.

Vícenásobná vražda se stala krátce před Vánocemi. Ovlivnila jejich prožívání řadě lidí, mezi nimi i žalobci a policistům. „Mnohem více než mně bude střelba po celý život ovlivňovat rodiny obětí. Jakmile ale projíždím kolem fakultní nemocnice, vždy si na mrtvé vzpomenu. Přitom si vybavím, jak do jednoho zbytečná byla veškerá násilná úmrtí, která jsem s policisty dosud vyšetřoval. A i když je to dost smutný pocit, snažím se alespoň sám pro sebe si uvědomit, že každá, byť na první pohled sebesložitější situace má vždy několik východisek,“ uvedl. Sahat na život jiného člověka proto osobně považuje za zcela zbytečné, krátkozraké a naprosto nepřijatelné řešení jakéhokoliv problému.

Z vyšetřování mu v paměti utkvěla řada věcí. Hlavně samotné místo činu. „To především svým rozsahem a počtem těl, která se na něm nacházela,“ řekl. Vybavuje se mu i nasazení a spolupráce mnoha policistů a lékařů. „Od samého počátku, kdy ještě nikdo neznal přesný rozsah spáchaného skutku a nevěděl, zda útočila jedna osoba či vícero osob, se snažili pomoci obětem a dopadnout pachatele,“ doplnil.

Případ byl podle Bartoše výjimečný počtem poškozených, jejich náhodným výběrem i místem, kde byli napadeni. Za výjimečný a nepochopitelný považuje i důvod, pro který se pachatel rozhodl zabíjet. Na stranu druhou samotné vyšetřování a dokazování příliš komplikované nebylo.

Vychází z chování pachatele při činu, kdy se nesnažil maskovat, k vraždění se přiznal matce, kterou po střelbě navštívil, a později se navíc sám zastřelil. „Musím přiznat, že jsem byl účasten u kauz, které byly z pohledu dokazování, slovy klasika, výrazně náročnější pro mé i policejní malé šedé buňky,“ doplnil státní zástupce.

S ohledem na to, že se střelec po útěku z nemocnice sám zastřelil, policie případ odložila. Společně s Bartošem dospěla k názoru, že střelba v budově polikliniky byla rozšířenou sebevraždou. Muž útočil s představou, že je nevyléčitelně nemocný a lékaři mu nechtějí pomoci. Rozhodl se, že se zabije, a nechtěl v tom být sám.

Video  Usazování památníků za oběti střelby ve FN Ostrava 10. prosince 2019. Ctirad Vitásek (†42) tehdy zastřelil sedm lidí.  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Jedna z mála věcí, která po ukončeném vyšetřování zůstala ale neobjasněna, je původ vražedné zbraně. Střelec si pořídil od neznámého člověka model pistole, který se používá ve školách a po jistých úpravách může být funkční. Ale často nespolehlivý. To se ukázalo i v tomto případě, kdy se pistole při vražedném útoku v čekárně třikrát zasekla. A to zachránilo život několika lidem.

„I v tomto případě platí, že pokud je trestní věc odložena, neznamená to, že se k ní orgány činné v trestním řízení nemohou v budoucnu vrátit. Stačí k tomu jedna nová výpověď nebo nalezená listina. Já i policisté, s nimiž spolupracuji, rozhodně nenesou rádi, pokud nemohou věc uzavřít do všech detailů,“ řekl Bartoš. Proto podle něj nelze vůbec vyloučit, že se policii podaří odhalit totožnost člověka, který pachateli zbraň poskytl.

prudentiacz ( 8. prosince 2020 09:48 )

S rozšířenou sebevraždou nesouhlasím. Byla to pomsta na pacientech, protože jsou léčeni, zatímco psychopatovi se léčba "odpírá". Jak příznačné pro Slezsko... viz ostatní případy, podpalování domů atd. Na jeden kraj je toho trochu moc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání