Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec chce se Synerem vyměnit pozemky kolem Papíráku a na Kunratické. Firmě doplatí přes dva miliony

Liberec by měl stavební firmě Syner doplatit 2,3 milionu korun za směnu pozemků v hodnotě desítek milionů korun v centru a na okraji města. Směnu musí schválit zastupitelstvo, v červnu po kritice opozice ji vedení města stáhlo z jednání. Podle původní dohody měla radnice doplácet stavební firmě 5,5 milionu korun, nyní je to asi o polovinu méně. Náměstek primátora Zbyněk Karban (ANO) řekl, že se na tom se Synerem dohodli. „Zkoušeli jsme jednat za nulu, toto je nějaký kompromis," uvedl Karban.

Směnou se budou zabývat zastupitelé ve čtvrtek. Jde o největší majetkoprávní operaci města v tomto volebním období. Směnou chce radnice získat především zhruba 7000 metrů čtverečních v oblasti takzvaného Papírového náměstí v dolním centru, jež vedení města označuje za strategické. „Pro nás jsou tyto pozemky tak cenné, že jsme přistoupili na tuto směnu," řekl Karban. K tomu chce radnice ještě od Syneru plochy v Šamánkově ulici, které potřebuje pro vybudování plánované tramvajové smyčky.

Směna pozemků Papírák za Kunratickou? Zastupitelé ji zatím neschválili

Liberečtí zastupitelé dnes neschválili směnu pozemků za desítky milionů korun se stavební firmou Syner. Opozice zpochybnila cenu, k níž dospěli znalci. Podle nich je cena za městské pozemky podhodnocená. Náměstek Zbyněk Karban (ANO) se po...

Výměnou za to by měl Syner dostat skoro 24 500 metrů čtverečních v místě plánované výstavby nové bytové čtvrti na okraji města, u sídliště Kunratická. Developer spojený se Synerem tam chce postavit zahradní město s 600 až 700 byty. V Kunraticích už vlastní developer bezmála pět hektarů pozemků.

Opozici se v červnu nelíbily zejména ceny, k nimž dospěli znalci z VUT Brno v posudku, který si město u nich zadalo. Opoziční zastupitelé mínili, že by měla naopak doplácet stavební firma. Radnice si proto nechala zpracovat druhý znalecký posudek. Také znalci společnosti Statikum ale dospěli k závěru, že doplácet má město, i když ne tolik. Hodnotu pozemků města na Kunratické stanovili na 44,65 milionu korun a pozemků vlastněné stavební firmou na 46,96 milionu. Podle prvního posudku by měly mít pozemky města hodnotu 42,96 milionu a Syneru 48,41 milionu. Svůj posudek si nechal udělat i Syner a podle jeho výsledků by město mělo doplácet skoro 17 milionů korun. V písemném prohlášení, který je součástí čtvrtečního materiálu pro zastupitele, ale zástupci Syneru uvedli, že akceptují ceny stanové znalci firmy Statikum.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, Syner, pozemky, pozemek, radnice, stavební firma, ANO 2011, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Dušátko

Tady jde hlavně o budoucí využitelnost pozemků. V případě bytové zástavby je úplně jedno kde ty byty stojí. Jde o objem. Hlavně ve městě jde o velká omezení druhu zástavby. Město dělá velkou chybu a vůbec se nechová jako obchodník. No o celé té transakci si myslím svoje, klasika v Liberci.......

Středa, 9. prosince 2020, 07:32Odpovědět

Dagmar Fejglová

Znalecké posudky jsou značně věcí osobního náhledu na cenu pozemku. Se skutečností nemají mnoho společného, jak právě předvedli tvůrci posudků. Vždy záleží na zadavateli. Myslím, že největší roli hraje, jak moc město ty pozemky potřebuje a jak moc je potřebuje Syner a jak moc potřebují společnou dohodu. Nelíbí se mi, jaké jsou tu spodní proudy, o kterých občan neví a ani vědět nemůže. Jedno je jisté, nakonec to navrch vyplave.

Úterý, 8. prosince 2020, 15:08Odpovědět

Petr Ruprecht

Jaké si nachystat sprosté slovo pro město i Syner? DĚKUJEME, VYPADNĚTE.

Úterý, 8. prosince 2020, 10:25Odpovědět

Liberec chce se Synerem vyměnit pozemky kolem Papíráku a na Kunratické. Firmě doplatí přes dva miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.