Bílovec: Nový web bude atraktivnější a přehlednější

08.12.2020 10:11

Po více než deseti letech spouští Bílovec zcela nové webové stránky města. Uživatelé se tak mohou těšit na atraktivní grafiku, přehlednější titulní stranu a zcela přepracovaný vyhledávací systém. Nový web město spustí 10. prosince po symbolických devíti měsících usilovné práce mnoha bíloveckých pracovníků…

Bílovec: Nový web bude atraktivnější a přehlednější
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

O nových webových stránkách města Bílovce se mluvilo již řadu let. Nikdy se však nesešla ta správná kombinace odhodlání, vize a finančních prostředků, takže nové stránky zůstaly pouze ve fázi úvah. „Začátkem roku 2020 nám nevyšla dotace na pořízení nových webových stránek. Uvítali jsme proto návrh zástupců IT pracovní skupiny, že částečné finanční prostředky, s nimiž bylo v rozpočtu počítáno, maximálně využijí a pokusí se projekt nových webových stránek v menší míře zrealizovat. Deset let je v tomto oboru dlouhá doba a stránky už opravdu potřebovaly upgrade,“ vysvětluje starostka města Renata Mikolašová.

V březnu letošního roku se tak IT skupina pod vedením Jana Halásze pustila do analýzy silných a slabých stránek existujícího webu. Do té se podařilo zapojit i několik zaměstnanců městského úřadu z různých odborů. „Pohled zevnitř úřadu byl pro nás moc důležitý, protože tito lidé musí určité informace vyhledávat na webových stránkách jiných měst nebo úřadů a také občas po telefonu navigují návštěvníky bíloveckých stránek ke správné informaci. Největším pozitivem našich stránek byl telefonní seznam, který díky svému zpracování na jedné stránce umožňuje vyhledat kontaktní osobu jak podle odboru nebo agendy, tak i podle jména. Což je velmi praktické,“ popisuje Jan Halász s tím, že naopak nejvíce kritických připomínek se sneslo na vyhledávání, které neposkytovalo správné výsledky a nenabízelo ty nejvhodnější dokumenty.

Nový bílovecký web respektuje barevnost znaku města – stránkám dominuje červená, kterou doplňuje bílá, černá a šedá barva. „Velký podíl na celkovém vzhledu stránek má Jana Klazarová z Kulturního centra v Bílovci, která se aktivně zapojila a navrhla nejen barevnost, ale i některé grafické prvky,“ upozorňuje Jan Bartoš, vedoucí odboru vnitřních věcí Městského úřadu, který sestavil skupinu pracovníků městského úřadu pod vedením pana Jiřího Velkého, která na upgrade stránek také intenzivně pracovala.

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí

„Kompletně jsme změnili také strukturu menu a informací. Cíleně jsme zrušili pravé vertikální menu a nová navigace se odehrává pomocí pevného horizontálního menu a proměnlivého dlaždicového menu. Na homepage přibyla sekce s rozvojem města a úplně se změnila struktura projektů, které město realizovalo, realizuje nebo se chystá realizovat. Zavedli jsme také možnost dvojího vyhledávání, a to jak prostřednictvím interního redakčního systému Vismo, tak i vyhledávání Google. Stránky navíc průběžně doplňujeme klíčovými slovy, což významně zpřesňuje výsledky,“ dodává Bartoš.

Klíčové bylo rozhodnutí o struktuře stránek, tedy o tom, jak se přes menu prokliká uživatel k informaci, kterou potřebuje. „Záměrem bylo poskytnout jakoukoliv informaci „na tři kliknutí“. S ohledem na to, že bílovecký web má zhruba 50 tisíc stránek to však nebylo možné. Vymysleli jsme však strukturu, kdy se uživatel na tři kliknutí dostane k přibližně 6 tisícům stránek, mezi které samozřejmě patří ty nejnavštěvovanější nebo nejvyhledávanější,“ dodává Jan Halász.

Stránky města Bílovce jsou nyní díky intenzivní práci místní IT pracovní skupiny a mnoha aktivních zaměstnanců úřadu připravené. Podařilo se je udělat responzivní, takže si je lidé pohodlně mohou prohlížet i na mobilním telefonu nebo tabletu.

Zajímavosti:

  • Zajímavé údaje poskytla statistika přístupů za poslední rok. Úvodní stránka (homepage) byla zobrazena celkem cca 120 tisíckrát. Druhou nejnavštěvovanější stránkou byly kontakty a telefonní seznam s téměř 15 tisíci zobrazeními. Nad 10 tisíc zobrazení měly ještě stránky Úřední deska, Kalendář akcí a Volná místa.
  • Stojí za to zmínit, že celkem obsahuje bílovecký web přibližně 50 tisíc stránek, dokumentů, příloh a příspěvků a za poslední rok web zaznamenal dohromady na všech těchto stránkách úctyhodných 615 tisíc unikátních přístupů.
  • Nejvyhledávanější frází byl „Zpravodaj“ v různých obměnách jako „zpravodaj“, „bílovecký zpravodaj“ apod. Mezi další často vyhledávané fráze patřily „Pronájem“, „územní plán“, „rozpočet“ a řada dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…