Modernizace vrtulníků pro armádu bude stát půl miliardy nad plán. Ministerstvo podepsalo smlouvu

Ministerstvo obrany v úterý podepsalo se státním podnikem LOM Praha smlouvu na modernizaci 15 dopravních vrtulníků Mi-171Š. Zaplatí za ni 1,2 miliardy korun. Sdělil to Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Vrtulníky získají nové přístroje, část z nich i odlehčenou balistickou ochranu. Vyroben také bude plně modernizovaný prototyp.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český vrtulník Mi-171Š

Český vrtulník Mi-171Š | Foto: J. Hlaváč | Zdroj: Armáda ČR

Smlouvu v úterý elektronicky podepsali náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a obchodní ředitel státního podniku LOM Praha Radomír Daňhel.

Kdo může za zvýšení ceny modernizace vrtulníků? Podle ministerstva se změnily požadavky armády

Číst článek

„U všech 15 strojů budou nainstalovány nové palubní odpovídače, včetně specifických modulů zajišťujících jejich odolnost proti rušení protivníkem v rámci elektronického boje,“ uvedl Fajnor.

U osmi vrtulníků bude navíc kompletně modernizován avionický systém, včetně nových komunikačních prostředků, navigačních systémů a multifunkčních displejů u obou pilotů. U tří vrtulníků bude nainstalována také odlehčená balistická ochrana pro snížení jejich hmotnosti a u jednoho vrtulníku bude přidáno vybavení, které umožní přepravu raněných s lékařským doprovodem.

Nedošlo k trestnému činu, uzavřela policie prověření zakázky na radary. Náměstek Říha je zpět na obraně

Číst článek

„S využitím dopravních vrtulníků Mi-171 v Armádě ČR se počítá ještě zhruba 15 let. Proto je nutné je modernizovat, aby vyhovovaly všem požadavkům na další provoz,“ uvedl Koudelka.

V ceně je zahrnuto také vytvoření prototypového vrtulníku, na němž bude podle Fajnora vyzkoušeno sladění veškeré modernizace, kterou LOM Praha na základě uzavřené smlouvy na vrtulnících připraví.

Zakázka měla původně stát asi 792 milionů korun bez DPH. Obrana již dříve uvedla, že důvodem zvýšení ceny je rozšíření rozsahu zakázky. Oproti původním předpokladům k ní byla připojena zdravotnická úprava, rozhodnuto také bylo, že do ní bude včleněno pořízení radiostanic a prototypového vrtulníku. Ty měly být původně zaplaceny zvlášť.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme