Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kouzelné karamelky pod stromeček i na něj

Karamel
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Kdo by neměl rád karamel? Lahodná cukrovinka se těší takové popularitě, že konkuruje i královně sladkostí – čokoládě. Příprava karamelek není vůbec složitá a jak známo, každý vlastnoručně vyrobený dáreček zahřeje u srdce. Vyzkoušejte jejich výrobu ještě letos. 

Původ karamelu není úplně jednoznačný. Historici mají hned několik možných průkopníků této cukrové lahůdky.

  • Jedni lahodný objev přisuzují arabským kulturám přibližně kolem roku 1000. Připravovali jej rozpuštěním cukru ve vroucí vodě, pochutnávali si tedy na sladkých, ale tvrdých kousky.
  • Druzí označují za možné objevitele americké osadníky z druhé poloviny 17. století. Těžko říct, kdo byl první, důležité je, že si karamel můžeme vychutnávat již řadu století.

U slaného karamelu je prvenství snadno dohledatelné. Světlo světa spatřil ve Francii, přesněji v Bretani.

  • Do klasického karamelu se často přidává máslo či smetana pro zjemnění chutí i krémovou konzistenci.
  • V Bretani se ovšem nejčastěji používá máslo solené.

Tamní cukráři si všimli, že slanost podporuje komplexní chuť karamelu a objev byl na světě. Slaný karamel rychle dobyl svět.

Domácí příprava karamelek

Nemusíte mít obavy, karamelky nejsou složité, jejich výroba je vhodná i pro kuchtíky a cukráře začátečníky. Na základní recept budete potřebovat: 

  • 500 g krupicového cukru
  • 100 ml smetany
  • 100 g másla

Hodit se bude ještě vysoký rendlík a forma či plech.

  1. Do rendlíku dejte krupicový cukr a pomalu zahřívejte, dávejte si však pozor, aby se nespálil karamel i vy samotní. Malý cukrářský trik je k cukru přidat lžičku vody, postupně se odpaří, ale karamel se vám díky ní nepřipálí.
  2. Ve chvíli, kdy získá zlatavou barvu, přidejte smetanu a máslo nakrájené na malé kousky. Za stálého míchání za nízké teploty ještě chvíli zahřívejte, dokud se vše nespojí do hladké hmoty.
  3. Jakmile jste spokojeni s konzistencí, obsah rendlíku vlijte do formy (vymazané olejem nebo vyložené pečicím papírem).
  4. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak karamelky krájejte nožem na pravidelné kostičky. 

Množství másla a smetany udává tuhost konečného bonbonu, čím více jich je, tím měkčí budou. Karamelky se často se připravují i s kondenzovaným mlékem, díky němu jsou krásně měkké a mazlavé. Přesně takové jsou například pomerančové karamelky s čokoládou. 

Přidejte, co máte rádi

Klasickou výtečnou dvojkou jsou karamely s ořechy. Výtečné jsou pekanové, makadamové, mandle, ale rozumí si se všemi.

  • Některé můžete přidat i slané, vznikne příjemná sladko slaná kombinace, vyzkoušejte například karamelky se solenými arašídy.
  • Do karamelek se skvěle hodí i kapka alkoholu jako je rum nebo amaretto. Na škodu není ani koření. Taková vanilka, trocha skořice, hřebíček nebo špetka muškátového oříšku, dodají cukrovince netradiční chuť.
  • V neposlední řadě nesmíme opomenout sušené a kandované ovoce. Sušenými třešněmi, rozinkami nebo kandovaným pomerančem jim dodáte nečekanou texturu a milé překvapení uvnitř. Je možné do nich ovšem přidat ledacos, například jablečný mošt nebo miso pastu.

Tvarování karamelek je snadné i hravé

Skoro bez práce to jde s pomocí větší formy cca 20x20 cm. Do ní hmotu jednoduše vlijete, necháte vychladnout a pak nakrájíte na kousky požadované velikosti.

  • Z kostiček se snadno vytvoříte karamelové lanýže. Obalte je v kakau nebo nasekaných oříšcích a vytvarujete kuličku. Obzvlášť efektně vypadají pistácie. 
  • Pokud máte zájem o zajímavější tvary, tak vám skvěle poslouží nejrůznější formičky. V cukrářských obchodech lze koupit speciální na pralinky, které dodají každému výtvoru luxusní vzhled.
  • Vystačíte si ovšem i s tím, co máte doma. Ideálně se hodí tvořítka na led. Nevyrábějí se jen v klasických kostkách, ale najdeme srdíčka, hvězdičky, a třeba i plameňáky.
  • Dobrou volbou jsou také formičky na pracny, které vytahujeme ze sklepa či spíže právě před vánoci. 

Hotové karamelky stačí už jen zabalit. Vyniknou v krabičce vyložené pečicím papírem nebo ve zdobeném sáčku z celofánu. Můžete je balit i jednotlivě do potravinářského papíru s pomocí provázku nebo stužky z každé strany. Takto zabalené kousky můžete umístit na stromeček a postupně je ujídat. 

Tip na závěr

Z karamelu nemusíte připravovat jen na jazyku rozpouštějící se bonbony. Ze zbytků vytvoříte krásné ozdoby na dorty. Na plochu z nepřilnavého materiálu nacákejte tekutý karamel. Opravdu rychle tuhne, takže si můžete troufnout i na odvážné kousky jako jsou sítě nebo špičky. 

Pod stromečkem vaše blízké potěší i domácí karamelová omáčka. Jak ji vyrobíte?

  1. 200 g krupicového cukru rozpusťte na zlatovou hmotu a za stálého míchání přidejte 125 ml smetany.
  2. Na závěr vmíchejte 60 g másla. Můžete ji dochutit solí nebo ozvláštnit levandulí. Stačí dát do skleničky a používat podle chuti.

K dokonalosti dovede palačinkylívancezmrzlinu, nejrůznější kaše a vlastně i každou bábovku či buchtu

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč