Žoldnéři: Tuhle práci zmákneme s prstem v nose!

Všichni určitě znáte nějaký ten příběh o tom, kterak skupina žoldnéřů přiletí na neznámou planetu, kde už ovšem “někdo” žije. A ten někdo vytáhne mimozemskou obdobu příborů (včetně dezertních vidliček) a vyrazí na svačinku servírovanou ve skafandrech. Nemá cenu předstírat, že Žoldnéři Tomáše Bartoše nejsou variací na toto oblíbené téma, ale sakra dobře napsanou variací!

Jen pro pořádek: Žoldnéři vydaní Tritonem jsou druhým vydáním této military sci-fi. A po dočtení je třeba uznat, že Triton udělal dobře, když se rozhodl znovu vypustit mezi čtenáře tuto skvělou věc; kniha totiž byla v době prvního vydání v konkurenci zvučnějších žánrových jmen neprávem opomíjena. On totiž Tomáš Bartoš nemá ve svém knižním portfoliu zrovna přecpáno: Žoldnéři, jeden díl série Agent JFK (Renegát)a spolupráci s Miroslavem Žambochem  v podobě knihy Turbulentní vesmír, takže zvučné jméno si budoval spíše svými povídkami a v konkurenci kupříkladu Roberta Fabiana to měl sakra těžké.

Na Plutu by chtěl žít každý…

Žoldnéři  začínají klasicky: výsadek elitních žoldáků na Plutu dostane za úkol převzít s minimálními ztrátami průmyslový komplex. Megakorporace si vyřizujou účty daleko od zraků kohokoliv, kdo by měl chuť se do toho motat. Pro žoldáky je tenhle úkol jako ukrást dítěti lízátko: pár z nich umí kouzla se zbraněmi, někteří rozumí skvěle technice, a v čele stojí tvrdý, nelítostný a respektovaný velitel. Že se všechno ošklivě pokazí a bude z toho boj o holý život je poměrně předvídatelné… Oni totiž na základně nežijí jenom lidé.

Ačkoliv by se to mohlo zdát, Bartoš rozhodně nekreslí svůj příběh podle stokrát obtáhnuté šablony. On do něj totiž vkládá svůj neopakovatelný rukopis a od prvních stran ukazuje, že je “bedna”. Doslova si vyhrál s popisy stojů, přístrojů, zbraní; a mnohé ví i o fungování fyzikálních zákonů a atmosféře Pluta! Zkrátka: přidaná hodnota Žoldnéřů je v tom, že kromě nezbytné military je v téhle knize i obrovská spousta sci-fi v podobě robotů, futuristických zbraní, techniky.

Dalším rozdílem oproti „klasice“ je i to, že Bartoš nepostavil příběh pouze jako boj člověka s neznámými vetřelci, ale přimíchal do něj i třetí stranu, která hraje významnou roli. Tuhle vsuvku berte jen jako suché konstatování a snahu navnadit, nechceme nijak spoilerovat!

Military sci-fi se všemi komponenty

Pokud chcete napsat dobrou military sci-fi, potřebujete  smíchat tři základní ingredience. Military čili akci, sci-fi aka všechny ty technické vychytávky a hračičky, a postavy. Bez propracovaných postav totiž tenhle žánr nikdy nebude fungovat!

Bartoš tento mix trefil velice dobře, i když místy by stálo za zvážení ubrat během některých akčních pasáží trochu té techniky. Ale obecně nechybí v akci dynamika, napětí a onen filmový “feeling” kdy vojáci bojácně pálí po každém stínu, a čekají, odkud se konečně vynoří nepřítel. Dojde samozřejmě i na těžkou techniku (bojové roboty), boj na povrchu Pluta… Tomáš Bartoš se zkrátka pořádně vyřádil, a když už se to řeže, tak to stojí za to.

O vymazlených popisech techniky i prostředí již řeč byla, takže zbývá povědět vám něco o postavách. Žoldnéřů je poměrně velké množství a do hry navíc vstupují i další obyvatelé stanice. A protože neexistuje žádný hlavní hrdina, bude chvílemi trochu těžší se v postavách zorientovat. Ale žádný strach, ony jsou mnozí hrdinové trochu archetypální, takže bude stačit vědět kdo je expert na zbraně, tichý zabiják, sexy roštěnka s ostrými drápky nebo ten chlapík, co udílí rozkazy. Na druhou stranu by nebylo fér říct, že i když nikdo nedostane výrazně víc prostoru, dokážou se vám hrdinové zažrat pod kůži. A možná v jejich jménech najdete i nějaké skryté symboly (kupříkladu pro mě Vorošilov navždy zůstal spjatý s Asfaltem Štěpána Kopřivy). Důležité je i aby se postavy chovali konzistentně a očekávaně – tady všechno sedí a funguje jak má.

U všech tří složek si tedy můžeme udělat velkou zelenou fajfku jakože splněno. I výsledný mix se podařil. V Tritonu zkrátka věděli, proč tuhle starší věc vytáhnout zpět na pulty knihkupectví  (nebo spíš do čteček, ale to je jiná písnička). Bartoš píše akční “brak” sofistikovaně a se širokým rozhledem v oblasti vědomostí a znalostí, což dává textu zvláštní příchuť.

Tomáš Bartoš: Žoldnéři

Vydal: Triton, 2020

Obálka: Petr Vyoral

Počet stran: 376

Cena: 289 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď