Podnikatelé přestávají poslouchat vládu! Pivovar nezavře, restauratéři nechtějí žít v tomto systému
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR – Podnikatelům dochází trpělivost s neustále měněnými, chaotickými, nepředvídatelnými a nevysvětlenými vládními nařízení. Začínají rebelii a odmítají se rozhodnutími volených představitelů státu řídit.

Vláda v pondělí přijala několik změn v dosud platných krizových opatřeních. Od středy 9. prosince bude opět platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Současně s tím začne platit i zákaz jeho prodeje s sebou z výdejních okének či z restaurací a také na trzích a v tržnicích. Restaurace a další provozovny stravovacích služeb budou muset zavřít už ve 20 hodin a nebudou smět po této hodině provozovat ani výdejní okénko.

„Nechci být sprostý, ale absolutně, nechápu konání Vlády ČR. Myslím si, že nejenom pro mě, ale i pro značnou část občanů ČR jsou tyto kroky nepochopitelné,“ píší za Restauraci Elixír v Litvínově Jan Hála a Tomáš Vávra. Vláda totiž nově přijaté zpřísnění nijak nevysvětluje a nepodkládá žádnými čísly o zvýšení nemocnosti v důsledku otevření restaurací před několika málo dny.

Podle provozovatelů Elixíru řídí politici zemi totálně zmateně a vláda není schopna navrhnout dlouhodobou strategii. Naopak vyzdvihují lokální politiky, se kterými se dá „jednat na úrovni“.

„Jsem jenom obyčejný člověk a uvědomuji si, že zdraví lidí je na prvním místě, ale takhle to dále nejde,“ píše Jan Hála a pokračuje: „Člověk ve čtvrtek otevře restauraci, kterou nechal pro jistotu zavřenou, protože většina zaměstnanců včetně mě, pravděpodobně prodělala covid, i když na testech nebyli, ale všechny příznaky měli. Znovu nakoupí zboží za desetitisíce korun na otevření a hned v pondělí se dozví, že je vše jinak a že vlastně jdou pravděpodobně nejenom všechny rezervace a hlavně vyhlídky do kopru, protože asi pár hospodských v ČR už ze zoufalosti vyhovělo lidem a nechalo déle otevřeno!!!“

Provozovatel Elixíru ještě ostrým tónem dodává: „Myslím si, že už je opravdu načase, aby se každý z nás zamyslel, jestli chceme žít v tomto systému. Já tedy ne!“

Pivovar vyvěsí vlajku a nechá otevřeno

Hospodští z Litvínova nejsou jediní, kterým došla trpělivost. Podle zaměstnanců pivovaru Malý Janek z Jinec ve Středočeském kraji si vláda vybrala obětního beránka v podobě restaurací. „Narvané korporátní obchody, metra, děti ve školách nevadí, ale vadí restaurace s desítkami lidí. V Německu a Rakousku podporuje vláda své podnikatele finanční podporou ve výši 70 až 80% vypočtenou z minulého období. Česká vláda jen lže o podporách. Ve skutečnosti žádné nejsou. Tato vláda nebojuje za nás ale za sebe. Proto se musíme už ozvat!“ napsali na svém Facebookovém účtu.

A protest vedou ještě dál, za hranici slov. „Ve středu nezavřeme náš pivovar a restauraci v 20:00 a na protest vyvěsíme českou vlajku. Věříme, že se k nám přidají ostatní kolegové, kteří jsou psychicky, fyzicky i finančně zcela na pokraji svých sil jako my,“ uvedl za pivovar Jiří Janeček.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný před rebelií varoval už v neděli: "Já mám totiž vážně strach, že naše země nebere nastavená opatření vůbec vážně, a přesto se po zdravotnících chce, aby to zvládli. Zasáhne to pak nás všechny a nemůžeme se tomu divit."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru