Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

25 nejdůležitějších knih pro každého investora – Bez těchto knih se neobejdete!

Aktualizováno
25 nejdůležitějších knih pro každého investora – Bez těchto knih se neobejdete!

Pokud jste na začátku svojí investiční kariéry, pak je dobrý důvod, abyste začali právě teď investicí do toho nejcennějšího co máte, tedy do sebe samých, protože taková investice se vám vždy vyplatí.

Na čtení knih je totiž nejlepší to, že nemůžete nikdy nic ztratit, ale vždy pouze získat. Kromě blahodárných účinků na vaši soustředěnost i paměť vám knihy nabídnou znalosti a odpovědi na otázky od zkušenějších, kteří se na investiční cestu vydali již před vámi a uspěli.

Otázek v souvislosti s investováním existuje celá řada. Například: Do čeho mám investovat? Jakými pravidly se mám řídit? Na co si mám dát pozor?

Na vše, co o investicích a penězích potřebujete vědět, lze vždy najít odpověď ve správné knize.

A protože pravdou také je, že úspěšní a bohatí lidé hodně čtou, tak vám v tomto článku přinášíme seznam 25 knih, které vám ukáží, jak se vyhnout zásadním investičním chybám a naučí vás o investicích a bohatství přemýšlet tím správným způsobem.

Knihy o investování stručně

  • Seznamte se s nejdůležitějšími knihy o investování. Každá z těchto knih nabízí jedinečné pohledy a poučení o investování, takže jsou cenným zdrojem informací pro začínající i zkušené investory.
  • Čtení knih o investování poskytuje základní znalosti a strategie, které jednotlivcům umožňují činit informovaná finanční rozhodnutí.
  • Kromě toho tyto knihy rozvíjejí disciplinované a analytické myšlení, které je nezbytné pro orientaci v nestálém světě investic a maximalizaci výnosů.

V článku zmíněné knihy

1. Inteligentní investor (Benjamin Graham)

inteligentni-investor-benjamin grahamPodle mnohých je Inteligentní investor ta nejlepší kniha, která kdy byla o investování napsána. Tato dnes již klasická publikace od otce hodnotového investování Benjamina Grahama je určena pro dlouhodobé investory.

Graham publikoval první vydání této knihy již v roce 1949, přesto principy, které jsou v ní popsány, stále neztratily nic ze své aktuálnosti.

Myšlenka koupit levně firmu, která je ve vynikající kondici, je základním pravidlem každého hodnotového investora.

Dodržování této myšlenky významně omezí vaše ztrátové investice. Pokud jste dosud s investováním neměli žádné zkušenosti, pak vás tato kniha rozhodně nasměruje tím správným směrem. Nadčasově platné Grahamovy přístupy a filozofie jsou podány formou vhodnou i pro laiky, takže se nemusíte bát, že byste knize nerozuměli. 

Warren Buffett tuto knihu označil za “zdaleka nejlepší knihu o investování, která kdy byla napsána, což už samo o sobě o něčem svědčí. Malá zajímavost na konec, výtisků této knihy bylo prodáno už více než milión.

2. Beating the Street (Peter Lynch)

beating-the-street-peter-lynchPeter Lynch je jedním z nejúspěšnějších investorů na akciových trzích a manažerů hedgeových fondů minulého století.

Ve své knize Beating the Street Lynch vysvětluje svoje vlastní strategie pro investování a nabízí rady pro budování úspěšného investičního portfolia.

Podle Lynche není důvod, aby individuální investor nemohl využít tržních příležitostí lépe než Wall Street a povzbuzuje investory, aby investovali do toho, čemu rozumí.

Lynchova strategie založená na růstových společnostech a P/E poměrech (co je P/E poměr?) je ideální pro začátečníky, kteří chtějí začít s analýzou jednotlivých akcií.

Lynch říká, že akcie nejsou lístky do loterie, ale že vždy je nějaký konkrétní důvod, proč se akcie vyvíjí určitým směrem a nabádá investory, aby se těmto důvodům snažili porozumět.

3. Eseje Warrena Buffetta: lekce pro korporátní Ameriku (Warren Buffett)

eseje-warrena-buffettaWarren Buffett je považován za nejúspěšnějšího investora všech dob. Tento žák Benjamina Grahama dlouhodobě svými investicemi překonává akciové indexy a výroční zprávy jeho společnosti Berkshire Hathaway jsou samy o sobě velice poučným čtením, ze kterých lze načerpat mnoho užitečných rad.

Eseje Warrena Buffetta dávají čtenáři odpovědi na řadu otázek důležitých pro akcionáře. Eseje zahrnují diskuze o řízení společnosti, financích, investicích, fúzích a akvizicích, účetnictví, oceňování i daňových záležitostech.

Buffett ve svojí knize nastiňuje své základní obchodní principy a ukazuje výhodnost nákupů akcií podniků v době, kdy se tyto akcie obchodují se slevou.

4. Umění přemýšlet o penězích (André Kostolany)

“Nemůžu vám říct, jak rychle zbohatnout. Ale můžu vám říct, jak rychle zchudnout: pokuste se rychle zbohatnout”.

umeni-premyslet-o-penezich-andre-kostolanyTento a mnoho dalších trefných citátů od André Kostolányho svědčí o jeho nadhledu, který získal během svého dlouholetého působení na akciovém trhu.

Umění přemýšlet o penězích je skvělá kniha, ve které najdete mnoho informací, které jako investoři potřebujete znát. A až si ji přečtete, uvidíte, že si budete chtít přečíst všechny další knihy od tohoto neobyčejného burzovního spekulanta a investora.

5. Investiční horečka (Robert Schiller)

investicni-horecka-robert-shillerProfesor Robert Shiller je právem držitelem Nobelovy ceny za ekonomiku. Ve světě akciových trhů se pohybuje několik desítek let a jeho teze patří k těm, kterým je pozorně nasloucháno širokou veřejností.

Pokud se chcete dovědět, které faktory ženou akcie do závratných výšin a proč Schiller varuje investory před nesmyslným nadšením, kniha vás zaručeně nezklame.

Schiller správně předpověděl internetovou bublinu v roce 2000 a varoval před krachem na trhu s nemovitostmi v roce 2008.

6. Curyšské axiomy (Max Gunther)

curysske-axiomyKniha podává souhrn konkrétní filozofie, kterou se ve své profesi řídí úspěšní bankéři. Myšlení těchto lidí je popsáno ve dvanácti velmi zajímavě a čtivě popsaných axiomech, na základě kterých pochopíte, jaká pravidla tito bankéři ve svém rozhodování o investicích uplatňují.

Kniha je přínosem nejen pro akciové investory, bude se vám hodit i při investicích do komodit, umění nebo nemovitostí.

Základní poselství této knihy je, že abyste zbohatli, musíte se naučit řídit rizika.

7. Zrádná nahodilost (Nassim Nicholas Taleb)

zradna-nahodilostZrádná nahodilost je velmi provokativní a zajímavá kniha pro ty, kteří věří, že v našem světě má všechno logickou příčinu a vysvětlení, tedy i pohyb ceny akcií a cenové patterny.

Taleb totiž ve své knize předkládá myšlenku, že moderní lidstvo si není vědomo existence nahodilosti. Místo toho se snaží náhodné jevy vysvětlovat jako jevy, které náhodné vůbec nejsou.

Poměrně komplikovanou, ale zábavnou formou se Taleb zabývá otázkami souvisejícími s podceněním vlivu náhody na náš život a na finanční úspěch.

8. Bohatý táta, chudý táta (Robert Kyosaki)

bohaty tata chudy tata

Pokud se chcete vzdělat v základech finanční gramotnosti a naučit se to, co vás škola pravděpodobně nenaučila, pak vám tato kniha může pomoci objevit nový náhled na oblast vašich osobních financí.

Autor v knize rozvíjí, jak přemýšlí a co dělají odlišně bohatí a chudí. Na knihu navazuje světoznámá hra Cashflow. Pokud si chcete principy z této knihy procvičit se svými přáteli a ještě se u toho pobavit, pak vás tato hra rozhodně nezklame.

Základní myšlenka knihy je, že bohatí si kupují aktiva, zatímco chudí si pořizují závazky, které za aktiva považují.

Poznámka

9. Nejbohatší muž v Babylóně (George S. Clason)

nejbohatsi-muz-v-babyloneZábavné, poučné, lehké a svižné čtení. Jedná se o nadčasové dílo, které je podle mnohých odborníků tím nejlepším, co kdy bylo na téma bohatství napsáno.

Na základě poučných příběhů ze starého Babylónu se naučíte, jak peníze nejen vydělat, ale také jak si je udržet a úspěšně je investovat. A pokud se náhodou dostanete do finančních problémů, kniha poskytne rady i pro tyto případy.

Díky knize si uvědomíte, že bohatství je výsledkem určitých zákonitostí.

10. Myšlení rychlé a pomalé (Daniel Kahneman)

mysleni-rychle-a-pomale-daniel-kahnemanDaniel Kahneman je držitelem Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2002. Ve své knize se věnuje tomu, jak vaše myšlení ovlivňuje vaše investiční úspěchy.

Podle Kahnemana má každý z nás v hlavě soubor předsudků, o kterých nevíme, protože jsou podvědomé. Tyto podvědomé předsudky nás pak vedou k nesprávným nebo unáhleným rozhodnutím. V knize se dozvíte, jak tyto předsudky identifikovat a jak se jich zbavit.

Příklady v knize se nevěnují pouze investování, ukazují také, jak naše podvědomí ovlivňuje náš každodenní život.

11. Market Wizards (Jack D. Schwager)

market-wizardsKniha Market Wizards patří mezi jednu z nejprodávanějších knih všech dob v oblasti investování. Jedná se o soubor rozhovorů s nejlepšími spekulanty současnosti a čtenář dostává skvělou šanci nahlédnout do mysli těch, kteří si dokázali z pár dolarů “vyčarovat” nesmírné bohatství.

Zároveň máte možnost poodhalit tajemství, které stály za takto významnými úspěchy. Proč se kniha stala tak populární? Důvod je prostý, je to díky způsobu, jakým byla napsána. Praktické informace a detailní pohled do mysli traderů, se k vám dostane formou zábavného čtení, u kterého se nudit nebudete.

Jedná se o skvělé ukázky toho, čeho může člověk s velkou vůlí i přes velice trnitou cestu dosáhnout.

Pokud potřebujete nějakou motivaci do svých dalších obchodů, může jí být právě tato kniha.

12. Reminiscences of a Stock Operator (Edwin Lefévre)

Reminiscences-of-a-Stock-Operator-edwin-lefevreKniha Reminiscences Of A Stock Operator, volně přeloženo, jako “Vzpomínky akciového obchodníka” je knihou s autobiografickými prvky, tedy prvky ze života autora.

V knize je popisován částečně fiktivní a částečně skutečný příběh jistého Jesseho, který představuje samotného autora. Postupně se budete dostávat do skutečného nitra spekulanta, tedy autora, pro kterého se obchodování jako takové, stalo vším.

Osobně si myslíme že se jedná o nejlepší knihu s autobiografickými prvky z oblasti investování a přestože se jedná o knihu z autorova života, i tak vám nadělí spoustu cenných lekcí z oblasti spekulování.

Kniha vás bude bavit a budete hltat každou její stránku.

13. Trade Your Way to Financial Freedom (Van Tharp)

Trade-Your-Way-to-Financial-Freedom-van-tharpKniha Trade Your Way to Financial Freedom, volně přeložen jako “Obchodem k finanční svobodě”, stojí za přečtení hlavně z důvodu money managementu. Jedná se o jednu z mála knih, která money management a celou jeho podstatu vysvětlí opravdu každému a dobře. Obzvlášť nováčkům, kterým je něco nejasné dokáže tato kniha vše s patřičným důrazem osvětlit.

Většina obchodníků si vůbec neuvědomuje, jak je money management důležitý. Je stejně důležitý jako technická nebo fundamentální analýza – spíše důležitější. Spousta lidí tento faktor podceňuje a jak už to tak bývá, za ztráty často může právě MM.

Money management je alfou a omegou obchodování, ať už používáte jakýkoliv indikátor, nebo sytém, dokud vám nebude problematika MM jasná, je obchodování srovnatelné s ruletou.

14. Naučte se investovat (Daniel Gladiš)

Kniha Naučte se investovat je vynikající průvodce světem investic. Daniel Gladiš odborník na investice a významný hráč na českém kapitálovém trhu, se v knize soustředí na to, aby čtenářům popsal jasné nástroje pro rozlišení mezi investicemi a spekulacemi, pochopení rizika a odhadování vnitřní hodnoty akcie.

Kniha také nabízí vhled do různých investičních strategií a poskytuje konkrétní příklady, které pomáhají čtenářům zvládnout investiční proces a psychologii investování.

Gladiš také radí, jak se vyhnout strachu a chamtivosti, a bere v úvahu vliv daní a inflace. Naučte se investovat je praktická a čtivá kniha, která nabízí cenné rady a strategie pro nové i zkušené investory. Je to nepostradatelný zdroj informací pro ty, kteří chtějí dosáhnout finanční nezávislosti prostřednictvím investování.

15. Akciové investice (Daniel Gladiš)

Kniha Akciové investice je podrobným průvodcem světem akciových investic, který je srozumitelný jak začátečníkům, tak zkušeným investorům. I v této knize nabízí Daniel Gladiš praktické příklady a jednoduché myšlenky, které mohou čtenářům pomoci zvládnout nástrahy investování.

Kniha představuje hodnotové investování jako dostupný přístup k finančním trhům a přináší pohled praktika českého investičního trhu. Gladiš poskytuje návody, jak správně vyhodnotit společnost a sledovat pohyby na trhu. Kniha je plná konkrétních příkladů z praxe, které demonstrují základní myšlenky investování a poskytují čtenářům nástroje pro jejich aplikaci v reálném světě.

Zdůrazňuje také, že investování je jednoduché, ale ne snadné – myšlenka, kterou si vypůjčil od Warrena Buffetta, čímž pomáhá odhalit realitu trhu a předcházet nerealistickým očekáváním. Kniha Akciové investice představuje ucelený pohled na investování do akcií, a to s cílem poskytnout čtenářům praktické nástroje a návody, které jim umožní dosáhnout úspěchu na kapitálových trzích.

16. Common Stocks and Uncommon Profits (Philip Fisher)

Common Stocks and Uncommon Profits, volně přeloženo jako “Obyčejné akcie a neobyčejné zisky”, od Philipa Fishera je klasický text z oblasti investování, který zůstává nadčasový i ve světě digitálních trhů. Fisherovo pojetí hodnotového investování, založené na pečlivém výzkumu a dlouhodobé perspektivě, je jasně a přesvědčivě prezentováno v knize, která je plná praktických rad a vhledů.

Fisher zdůrazňuje důležitost pochopení podnikání společnosti před investicí a jeho přístup k získávání informací z různých zdrojů, je poučný i v dnešním kontextu. Kniha také nabízí jeho “patnáct bodů”, které by měl každý investor zvážit při výběru akcií.

I přes svou významnost má tato kniha určité nedostatky. Fisherův styl psaní může být pro některé čtenáře trochu těžkopádný a některé z jeho příkladů mohou být zastaralé. Navíc, jeho investiční metody vyžadují významné úsilí a čas, což může být pro některé investory nepřijatelné.

Tato kniha má však své místo v tomto seznamu protože nabízí hluboký vhled do principů hodnotového investování a je to nezbytná literatura pro každého, kdo to s investováním myslí vážně.

17. A Random Walk Down Wall Street (Burton Malkiel)

A Random Walk Down Wall Street, volně přeloženo jako “Náhodná procházka po Wall Street”, napsaná Burtonem G. Malkielem je nezbytnou literaturou pro každého, kdo se chce vážně ponořit do světa investování. Malkiel, profesor ekonomie na Princetonské univerzitě, představuje čtenářům různé investiční strategie a předkládá argumenty ve prospěch efektivního trhu a náhodného chování cen akcií.

Malkielova kniha je známá pro svou čtivost. Jedná se o průvodce historií trhů, vysvětlení různých investičních nástrojů a technik, a zevrubnou analýzu bublin a finančních krizí, což činí A Random Walk Down Wall Street skvělým vstupním bodem pro začínající investory. Některé autorovi názory však mohou být kontroverzní. Jeho tvrzení, že aktivní správci fondů a techničtí analytici nemohou systematicky překonávat trh, může být pro některé čtenáře těžko stravitelné. Některé jeho rady se pak mohou zdát pro investory s vyšší tolerancí rizika příliš konzervativní.

A Random Walk Down Wall Street je však užitečná a poučná kniha, která poskytuje čtenářům nástroje potřebné pro informované rozhodování o investicích, a proto si zaslouží své místo v knihovně každého investora.

18. Security Analysis (Benjamina Graham a David Dodd)

Security Analysis neboli “Analýza cenných papírů” od Benjamina Grahama a Davida Dodda je považována za základní kámen hodnotového investování. Tato monumentální práce, která je základem pro mnoho současných investičních strategií, je nezbytnou literaturou pro každého, kdo se chce vážně věnovat investování.

Autoři zde podrobně rozebírají koncepty, jako jsou výnosy, rizika, investiční hodnota a tržní cena. Graham a Dodd zdůrazňují důležitost důkladného finančního výzkumu a pečlivé analýzy, která zahrnuje pochopení podnikání a výhledu společnosti, stejně jako její bilance a výsledovky.

Nevýhodou této knihy však je, že je psaná technickým a podrobným stylem, který může být pro některé čtenáře obtížný. Kromě toho, některé z konceptů a přístupů mohou být považovány za zastaralé v dnešním rychle se měnícím a technologicky orientovaném investičním prostředí.

Přesto kniha zůstává základním textem, který poskytuje neocenitelné lekce o disciplíně, trpělivosti a důkladné analýze. Pro ty, kteří jsou ochotni se ponořit do hloubky a složitosti knihy, nabízí Security Analysis nepřekonatelný vhled do fundamentálního hodnotového investování.

19. The Little Book of Common Sense Investing (John C. Bogle)

The Little Book of Common Sense Investing, jejíž název by bylo možné volně přeložit jako “Malá kniha o zdravém rozumu při investování” je esenciální průvodce pro každého, kdo se zajímá o investování. John C. Bogle, zakladatel Vanguard Group, v knize popisuje argumenty pro investování do indexových fondů, které jsou podle něj nejjednodušší, nejúčinnější a nejspolehlivější cestou k dlouhodobému finančnímu úspěchu.

Bogleova filosofie je založena na jednoduchých, ale silných principech – držet náklady nízko, diverzifikovat portfolio a mít trpělivost. Důraz klade na “buy and hold” strategii a odmítá spekulativní obchodování. Kniha je plná praktických rad a příkladů, které demonstrují účinnost jeho metod. Bogle také zpochybňuje některé populární investiční myšlenky a představuje některé kontroverzní názory, které mohou čtenáře překvapit.

Kniha však může být pro některé čtenáře také příliš opakující se, a těm, kteří hledají komplexnější strategie, může přijít její obsah jako příliš zjednodušený. Přesto The Little Book of Common Sense Investing nabízí cenné lekce pro investory na všech úrovních zkušeností a je nezbytnou četbou pro ty, kdo chtějí pochopit základy efektivního investování.

20. The Alchemy of Finance (George Soros)

Mnohými démonizovaný nicméně velmi úspěšný investor George Soros napsal knihu The Alchemy of Finance, volně přeloženo jako Alchymie financí, která se stala jedním z nejdůležitějších děl v oblasti finanční teorie a investiční praxe. Toto dílo odhaluje Sorosovu teorii reflexitivity, která vysvětluje, jak se tržní účastníci vzájemně ovlivňují a jak tento jev ovlivňuje finanční trhy.

Soros v knize představuje své myšlenky o tom, jak trhy fungují, a jak se v nich pohybovat. Jedním z klíčových bodů je pochopení, že trhy nejsou vždy racionální a že investor musí být připraven na nečekané události a volatilitu.

Kniha je plná příběhů a případových studií, které ukazují, jak Soros využil svou teorii reflexitivity k dosažení finančního úspěchu. Kromě toho je zde i Sorosův detailní popis jeho reálného obchodního deníku, který ukazuje, jak aplikoval svou teorii na skutečné investice. The Alchemy of Finance je náročná a komplexní kniha, která vyžaduje od čtenáře určitou předchozí znalost finančních trhů. Přesto je pro ty, kteří chtějí pochopit hlubší dynamiku finančních trhů a získat náhled do myšlení jednoho z nejlepších investorů všech dob, naprosto nepostradatelná.

21. Poor Charlie’s Almanack (Charlie Munger)

Poor Charlie’s Almanack neboli “Almanach chudého Charlieho” od Charlieho Mungera je skvělou sbírkou myšlenek a názorů jednoho z nejúspěšnějších investorů na světě. Munger, dlouholetý obchodní partner Warrena Buffetta, je známý svou jedinečnou filosofickou perspektivou a moudrem, které vychází z širokého spektra disciplín.

Kniha je zvláštní v tom, že se nezabývá pouze investováním. Munger se zaměřuje na širší kontext rozhodování a kritického myšlení. Představuje koncept “mentálních modelů”, který je základním kamenem jeho přístupu k rozhodování a řešení problémů. Čtenáři se dočkají sbírky esejí a anekdot, které odhalují Mungerův pohled na svět a jeho jedinečnou metodologii. Jeho myšlenky jsou vždy jasné, přímočaré a často provokativní, což vede k hlubokému a obohacujícímu čtení.

Poor Charlie’s Almanack není typickou investiční knihou. Je to spíše průvodce životem a kritickým myšlením, který využijete v mnoha oblastech života, nejen v investování. Ačkoli je to poměrně náročnábčetba, její hodnota a moudrost jsou nesporné. Pro investory, kteří chtějí pochopit myšlení jednoho z nejlepších investorů v historii, je tato kniha naprosto nepostradatelná.

22. The Little Book That Beats the Market (Joel Greenblatt)

The Little Book That Beats the Market, volně přeloženo jako “Malá kniha, která překonává trh” napsaná Joelem Greenblattem je jednoduchý a přístupný průvodce světem investování. Greenblatt, uznávaný investor a profesor na Columbia Business School, představuje svou “magickou formuli” – jednoduchý a přesto účinný investiční plán, který slibuje nadprůměrné výnosy.

Greenblattova metoda spočívá v investování do kvalitních společností s vysokou návratností kapitálu a s nízkými ohodnoceními (jeho “filtr” si můžete po bezplatné registraci vyzkoušet zde).

Jeho filosofie je založena na principu kupování dobrých firem za dobré ceny, což je strategie, kterou dokáže ocenit jak začínající, tak zkušený investor.

Kniha je napsána s lehkostí a humorem, což čtení činí zábavným a srozumitelným i pro ty, kteří se teprve seznamují s investováním. Greenblatt také nabízí mnoho příkladů, které ilustrují jeho metody a principy.

23. The Four Pillars of Investing (William Bernstein)

William Bernstein napsal knihu The Four Pillars of Investing neboli Čtyři pilíře investování, která je jednou z nejlepších finančních knih, které by si měl každý investor přečíst. Bernstein, neurolog a samouk v oblasti ekonomie a historie, předkládá čtyři klíčové aspekty investování: teorii, historii, psychologii a obchodní praxi.

Bernsteinova práce je základní a komplexní, ale zároveň poměrně čtivá. Autor krok za krokem odhaluje, jak se tyto čtyři pilíře propojují a proč jsou nezbytné pro úspěšné investování. Jeho přístup je vědecký a analytický, což odráží jeho profesní pozadí a přesvědčení. Věří, že investování je více o disciplíně a pochopení než o štěstí.

Bernstein zvláště zdůrazňuje důležitost diverzifikace a dlouhodobého investičního horizontu. Jeho kniha je plná praktických rad a návodů, které čtenářům pomáhají vytvářet a udržovat diverzifikované portfolio. Některé části knihy však mohou být pro nové investory trochu náročné, zejména ty, které se zabývají ekonomickou teorií a historií.

The Four Pillars of Investing je nicméně neocenitelným zdrojem moudrosti a odborných znalostí pro každého, kdo se chce stát lepším investorem. Bez ohledu na vaši úroveň zkušeností vám tato kniha poskytne nástroje a perspektivu potřebné k úspěšnému investování.

24. Margin of Safety (Seth Klarman)

Margin of Safety neboli Bezpečnostní polštář, jehož autorem je Seth Klarman je jedním z nejuznávanějších děl o investování a je považován za klasiku v oblasti hodnotového investování. Klarman, respektovaný investor a ředitel investiční firmy Baupost Group, vysvětluje v této knize svou konzervativní a disciplinovanou filosofii investování.

Klarman se zaměřuje na význam pochopení rizika, trpělivosti a důkladné analýzy. Věnuje se podrobně konceptu “bezpečnostního polštáře”, který byl poprvé představen Benjaminem Grahamem, a zdůrazňuje jeho důležitost pro hodnotové investování.

Kniha je plná příkladů a případových studií, které čtenářům ukazují, jak aplikovat Klarmanovy principy v praxi. Autor také varuje před běžnými chybami, které investoři dělají, a představuje nástroje a techniky, které pomáhají minimalizovat rizika.

Margin of Safety je náročná a podrobná kniha, ale její hloubka a odbornost jsou nesporné. Kniha může být pro nové investory trochu náročná, ale pro ty, kteří hledají hluboké a důkladné porozumění hodnotovému investování, je to nezbytné čtení. Bez ohledu na vaši úroveň zkušeností vám tato kniha poskytne ucelený pohled na investování, který vás naučí, jak chránit svůj kapitál a dosáhnout dlouhodobého finančního úspěchu.

25. The Big Short (Michael Lewis)

The Big Short do češtiny překládáno jako Sázka na nejistotu od Michaela Lewise je fascinující příběh o finanční krizi v letech 2007-2008. Lewis, jeden z nejlepších finančních novinářů dneška, zde vypráví o skupině outsiderů, kteří předpověděli kolaps amerického hypotečního trhu a vsadili proti němu (možná jste viděli stejnojmenný film, který popisuje totéž, ovšem nikoliv natolik do hloubky).

Lewisova kniha je nejen výborně napsaná a poutavá, ale také velmi informativní. Autor se zabývá komplexními finančními produkty a koncepty, jako jsou kolateralizované dluhopisové závazky (CDO) a úvěrové deriváty, a dokáže je vysvětlit srozumitelným a přístupným způsobem.

Kniha je plná skvěle vyprávěných příběhů a postav, které nastiňují široké spektrum finančního světa, od malých investorů až po velké finanční instituce. Lewis také kritizuje finanční systém a regulátory za jejich roli v krizi a nabízí důležité lekce pro budoucnost.

The Big Short je nejen zábavným a poutavým příběhem, ale také důležitou kritikou finančního systému. Je to tak skvělé čtení pro každého, kdo se zajímá o finance, ekonomii nebo moderní historii. Bez ohledu na vaše předchozí znalosti v těchto oblastech vám kniha nabídne hluboký a oči otevírající pohled na jednu z nejvýznamnějších finančních krizí v historii.

Slovo závěrem:

Jsme si vědomi toho, že značná část knih zmíněných výše vyšla v anglickém jazyce, ale věříme, že to pro vás nebude problém a pokud přeci jenom ano, minimálně slušné základy vám poskytne i zmíněná česky psaná literatura.

Nezapomeňte, že pokud by investování a obchodování bylo stejně tak jednoduché, jako si koupit knihu a přečíst ji, byli bychom všichni bohatí. Tím nechceme říct, že nemá smysl investiční knihy číst, proč bychom koneckonců pro vás zpracovávali tento článek, pouze chceme poukázat na to, že i když přečtete všechny publikované knihy z tohoto odvětví, nemusíte být dobrý investor. Minimálně však zvýšíte své šance. Abyste však byli skutečně úspěšní, je potřeba do toho dát daleko víc – spoustu času, píli, stále zkoušet a sbírat zkušenosti. Jednou se vám něco podaří a podruhé zase ne. Je potřeba se z toho ponaučit a jít dál! Jenom tak můžete být úspěšní. 

Co si o našem seznamu knih pro investory a obchodníky myslíte vy? Doporučili byste nějakou jinou knihu? Máte s některou z výše zmíněných knih zkušenosti? Podělte se s námi v komentáři.

Další zdroje informací:

Líbil se vám tento článek?
23
0

Autor

Pod tímto profilem publikují články a recenze autoři stránek Finex.cz a další redaktoři nebo hosté, kteří nejsou stálými autory.

O investování a finanční trhy se zajímám od roku 2013. Krátce na to jsem se spálil jako aktivní day trader. Zaplacené „školné“ se mi však celkem vyplatilo. Vrhnul jsem se do studia a od roku 2017 dlouhodobě investuji, přičemž v rámci své strategie kombinuji pasivní a aktivní investiční přístup s výhradním zaměřením na akciové trhy.
Inspirací mi jsou především Warren Buffett a jeho učitel Benjamin Graham, z českých investorů pak Daniel Gladiš. Nabyté vědomosti se snažím předávat čtenářům, přičemž se nejraději věnuji textům o investičních strategiích, psychologii obchodování a analýzám jednotlivých akcií.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (3 komentáře)

Připojte se k diskuzi

Pro přidání komentáře se prosím přihlašte ke svému uživatelskému účtu.

tomas

dajú sa najsť tieto knihy aj v českom pripadne slovenskom jazyku ?

Matony Pánčus

První a druhou knihu jsem četl, jsou naprosto skvělé, určitě doporučuji přečíst :) Vyzkouším i zbylé dvě, uvidíme, jaké budou.

Kuželka Antonín

Knihu “MARKET WIZARDS” jsem četl a mohu říct jen jediné, je úžasná. K dalším knihám jsem se zatím nedostal, ale jak tak koukám, tak se na ně vrhnu co nejdříve.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎