mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.12.2020 14:51:00

Bulharsko poskytne cca 50 mil. EUR na bezplatnou sanaci bytových domů

Bulharsko poskytne cca 50 mil. EUR na bezplatnou sanaci bytových domů

08.12.2020 / 14:45 | Aktualizováno: 08.12.2020 / 14:51

Majitelé domů budou mít historicky poprvé možnost bezplatně opravit své domy. Vláda za tímto účelem vyčlenila skoro 103 mil. BGN (53 mil. EUR), jež budou vynaloženy v rámci integrovaného programu energetické efektivity, začleněného do Národního plánu obnovy a udržitelnosti (NRRP). Pokud návrh vlády schválí Evropská komise, bude zapotřebí připravit požadavky, při jejichž splnění bude možné podávat žádosti na příslušných městských úřadech. Program spadá do působnosti Ministerstva pro regionální rozvoj a blahobyt. České firmy, jež v uplynulých desetiletích načerpaly jak řadu zkušeností z realizace podobných projektů v Česku i jinde, tak i vyvíjejí pokrokové technologie, budou mít šanci se do uvedeného projektu zapojit.

Sanace budov v Bulharsku

Sanace budov v Bulharsku

Vláda plánuje investovat v rámci NRRP celkem 3 mld. BGN do realizace opatření, díky nimž by se měla zvýšit energetická efektivita obecních, soukromých i průmyslových budov a vybudovat moderní systémy pouličního osvětlení. V rozpočtu je zahrnuto celé území Bulharska a podle připravované metodologie a kritérií by se měly rozdělovat prostředky se zohledněním priorit v případě veřejných a obytných budov.

Co se týče konkrétního rozdělení prostředků, s 417 mil. BGN (213 mil. EUR) by se měla financovat sanace veřejných budov, tzn. o prostředky budou moci požádat obce, krajské úřady a ministerstva. 70 % z plánovaného rozpočtu bude vyhrazeno pro veřejné úřední budovy, zatímco 15 % vyčlení vláda na kulturní a sportovní infrastrukturu. Zbytek investic využijí obce ve spolupráci s příslušnými ministerstvy pro obnovu vzdělávací, zdravotnické a sociální infrastruktury.

1,7 mld. BGN (0,87 mld. EUR) poputuje na sanaci soukromých obytných domů, a to z 90 % na domy s více bytovými jednotkami. Bude se tedy jednat o pokračování již fungujícího Národního programu energetické efektivity, přičemž se vláda zaměří na projekty, které jsou na čekací listině Bulharské rozvojové banky, nebo ve frontě na financování prostřednictvím operačního programu Regiony v růstu 2014-2020. Jedná se o více než 3 000 bloků na celém bulharském území, které budou muset splnit i dodatečná kritéria, stanovená Ministerstvem pro regionální rozvoj a blahobyt ve spolupráci s obcemi.

Na obnovu průmyslových budov pamatuje plán s 282 mil. BGN (144 mil. EUR), o něž se budou moci přihlásit malé, střední i velké podniky v celé zemi. Předpokládá se, že většina prostředků půjde za velkými podniky, které disponují největším fondem budov a tím pádem by měly i největší přínos v omezování škodlivých emisí. Cílem je zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky cestou snižování výrobních nákladů, prostředkem bude kombinace nevratné finanční pomoci a kofinancování, které bude vycházet z budoucích ušetřených výdajů. Tím se firmám otevře cesta i k úvěrovým prostředkům s nízkým úrokem.

Nikoli v neposlední řadě počítá stát s investicí 452 mil. BGN (231 mil. EUR) do energeticky efektivního pouličního osvětlení. Kromě obecních projektů bude umožněno i zapojení soukromých subjektů formou partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem. Počítá se nejen s instalací úsporných lamp, ale i výměnou kabeláže, sloupů a zavedením integrovaných inteligentních systémů řízení, jakož i kamerových nebo bezpečnostních systémů a modulů pro poskytování bezdrátového internetového připojení.

Vypracoval: Ing. Petr Vávra, zástupce velvyslance


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688